B17 – vitamin třetího tisíciletí v novém doplňku stravy na českém trhu
{phocagallery view=category|categoryid=1272|imageid=3937|float=left}Z každodenního jídelníčku člověka žijícího v moderní civilizaci nadobro vymizely některé potraviny a s nimi i cenné látky v nich obsažené, které mohou výrazně prospívat lidskému zdraví. Příkladem je vitamin B17 – sloučenina hojně se vyskytující v přírodě ve více než dvanácti stech druzích jedlých rostlin, převážně v semenech hořké mandle, třešně, broskve nebo švestky, ale třeba i v travinách, kukuřici, lněných semínkách nebo prosu. Nejvyšší obsah vitaminu B17 je však ukryt v meruňkových jádrech. Hunzové, asijský národ žijící v horách na pákistánsko-indickém pomezí, jsou proslulí dlouhověkostí a zdravím, netrpí rakovinou ani běžnými civilizačními chorobami.