Loading color scheme

Znáte vánoční šneky? Nenechte si ujít tuto zimní lahůdku

plakatA3snecimonarch Vánoční šneci jsou pochoutkou, jejíž tradice sahá do doby první republiky. Původně hlavně postní jídlo se těší oblibě nejen ve Francii, ale gurmáni si šneky vychutnávají i u nás. Co jsou vlastně vánoční šneci a kde je můžete ochutnat?

sneci

Šneci jsou delikatesa, která se v předních českých restauracích připravuje hlavně na Vánoce. Udělat si je můžete i doma, pokud si však přípravou nejste příliš jistí, můžete si užít příjemný večer a šneky si již brzy vychutnat v pražských Pohostincích Monarch a Karlín. „Šneky jsme zařadili do menu předvánočního sobotního brunche pro jejich jedinečnou chuť. Doufáme, že tím potěšíme všechny gurmány a nadchneme ty, kteří zatím ještě neměli příležitost tuto specialitu ochutnat,“ vysvětluje Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

Šneci se podávají na zvláštních talířích. Pokud jsou v ulitě, dá vám k nim obsluha speciální kleštičky, kterými ulitu můžete uchopit, a tenkou vidličkou z ní vytáhnete šnečí maso. Můžete se však setkat i s dalšími úpravami, jako je například šnečí kaviár či šnečí játra. Úprava „po pražsku“ je také specifická. Pokud si objednáte tento pokrm, dostanete obalované smažené šneky. Dnes je nejběžnější úprava burgundská, neboli escargots à la bourguignonne, kdy jsou šneci po několik hodin dušení ve víně. Podávají se na rozpuštěném másle s česnekem či bylinkami.

Pokud jste šneky ještě neměli, stojí za to je vyzkoušet. Navštívit můžete například Pohostinec Karlín, kde si je můžete vychutnat v sobotu 22. prosince v rámci brunche, který Pohostinec Karlín pravidelně pořádá. O svátcích pak můžete na šneky přijít do Pohostince Monarch, který je nabízí od 21. do 28. prosince (vyjma 24. 12.) v rámci speciální nabídky.