Loading color scheme

Dopřejte si v létě dostatek čerstvé zeleniny a ovoce

Pestrá strava a především čerstvé ovoce a zelenina by měly být základem vašeho denního jídelníčku. Ovoce a zelenina obsahují velké množství důležitých látek, jako jsou vitaminy, minerály, vláknina a další. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto doporučuje konzumaci alespoň 400 g ovoce a zeleniny denně. Jednat by se však mělo o pestrou kombinaci, která našemu tělu poskytne dostatek potřebných látek, zejména tzv. fytonutrientů. Ty se podílejí na zpomalování stárnutí buněk a zároveň nás dokážou chránit například i proti onemocněním srdce.

„Fytonutrienty jsou charakteristické intenzivní barvou, aroma a chutí. Ve své podstatě se jedná o přírodní, přirozeně se vyskytující chemické složky, které jsou v zelenině a ovoci obsažené ve formě různých sloučenin,“ vysvětluje Ing. Bohumil Hlavatý, ředitel České asociace pro speciální potraviny. Fytonutrienty se přitom nacházejí přímo pod slupkou ovoce a zeleniny. Pokuste se tedy tyto potraviny konzumovat v jejich přirozené podobě, ideálně se slupkou, a pokud to je možné, tepelně nezpracované.

Studie z roku 2014 pro British Journal of Nutrition prokázala spojitost konzumace čerstvého ovoce a zeleniny s dostatečným množstvím fytonutrientů v lidském těle. Dopřejte si tak nejen v létě jejich dostatek. Ovoce a zelenina navíc obsahují mnoho dalších prospěšných látek, které vám z dlouhodobého hlediska pomohou udržet si dobrý zdravotní stav.