Loading color scheme

10 tipů pro lepší nový rok s ghí

ceskeghicko02WEBSIZE Ať chceme nebo ne, atmosféra konce roku nás většinou přece jen dožene a donutí tak trochu bilancovat a přemýšlet nad tím, co bychom mohli v příštím roce změnit k lepšímu. A protože vaření a jídlo se týká každého z nás, je v kuchyni vždy co vylepšovat. Díky Českému Ghíčku se to v novém roce povede hravě, přepuštěné máslo totiž nejen skvěle chutná a voní, ale má i spoustu důležitých vlastností pro naše zdraví.

Předsevzetí do nového roku v kuchyni jsou jasná. Jíst a vařit zdravěji, omezit cukry a tuky. Všude přece narážíme na nízkotučné výrobky. Ale pozor, naše tělo tuk potřebuje a za jídelníček, kde zcela chybí, nám rozhodně nepoděkuje. Chce to tedy vybrat, jíst a používat v kuchyni ten správný. Přepuštěné máslo neboli ghí je hodnotný, a hlavně zdraví prospěšný tuk. Jak vysvětluje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko: „Oficiální alternativní medicína Ajurvéda, která je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací, dokonce považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života.“

Deset důvodů, proč by nemělo ghí v novém roce v kuchyni chybět:

1. Ideální společník pro smažení i pečení
Ghíčko je skvělé pro použití v teplé kuchyni. Má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), a proto se nepřepaluje. Pro porovnání – běžné máslo má kouřový bod 170 °C. Ghí vám proto skvěle poslouží jak při smažení novoročních řízků, tak při pečení sváteční bábovky.

2. Je to držák
„Díky odstranění mléčné bílkoviny a odpaření vody má ghí velmi dlouhou trvanlivost a nepotřebuje chlazení. Takže ať už se v novém roce chystáte kamkoliv, můžete si jej bez obav přibalit s sebou,“ doporučuje Andrea Dostálová.

3. Pochutnají si všichni
Protože ghí neobsahuje žádné mléčné bílkoviny, je vhodné i pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu. Právě pro ně je skvělou náhradou klasického másla.

4. Koktejl vitamínů
Ghí je bohaté na vitamíny A, D, E a K, které naše tělo ke správnému fungování potřebuje. A hlavně teď v zimních měsících tento koktejl plný vitamínů rozhodně oceníme.

5. Pomocnice kyselina máselná
„Kyselina máselná, kterou ghí obsahuje, chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá udržovat správnou hladinu inzulínu v těle,“ vysvětluje Andrea Dostálová, která je původním povoláním vystudovaná zdravotní sestra a kouzlu ghí propadla už před 5 lety.

6. Bojovník s tělesným tukem
BIO ghí obsahuje CLA (konjugovaná kyselina linolová), která snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá odbourávat tělesný tuk a podporuje růst svalové hmoty.

7. Parťák na hubnutí
Energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo. Váže na sebe toxiny a volné radikály a odvádí je z těla pryč. Podobného tučného parťáka na hubnutí v kuchyni proto hned tak nenajdeme.

8. Napomáhá dobrému trávení
Ghí stimuluje tvorbu žaludečních kyselin, a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.

9. Udržuje v těle správné prostředí
Ghí udržuje v těle zásadité prostředí, proto je dobrou prevencí vzniku zánětů a pomáhá usnadňovat hojení. Lze jej užívat i zevně.

10. Pro lepší paměť a soustředění
„Protože ghí obsahuje omega-3 mastné kyseliny, o nichž je známo, že podporují kognitivní funkce, může být konzumace ghí příslibem lepší paměti nebo koncentrace. Obsažené kyseliny DHA a EPA se vyznačují i preventivně ochranným účinkem proti srdečně-cévním chorobám a mnoha dalším neduhům,“ vyjmenovává další klady ghí Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.