Loading color scheme

Úmorné dření na strojích střídá trend „zdravého cvičení“

womanfitnessgymnasticexercisesportyounggirlfitdanceimagio54222127WEBSIZE Současné fitness v České republice se čím dál více propojuje s komplexním přístupem k našemu zdraví. „Pořád je spousta lidí, kteří si chtějí dát do těla populárními styly, jako jsou HIIT či TRX, ale přibývá i těch, kteří si oblíbili poklidné styly Body & Mind. Trendem dnešní doby, a to nejen ve fitness, totiž je věnovat se sobě a zlepšit nejen svou fyzickou, ale i psychickou kondici,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Podle odborníků je současným trendem ve fitness změna přístupu v oblasti prospěšnosti zdraví, kdy jsou stále oblíbenější různé styly Body & Mind. Čím dál více lidí také vyhledává lekce či individuální trénink s fitness profesionály, zaměřené na zdraví, úlevu od bolesti zad, hlavy, či boje s civilizačními onemocněními, kterých přibývá.

„Pro fitness sektor to skýtá zcela jasné místo ve zdravotních preventivních programech. Pro řadu zdravých lidí je mnohem efektivnější pravidelně se hýbat a rozumně jíst, než konzumovat řadu doplňků stravy. Pro ty, kteří už nějaké zdravotní potíže mají, to platí také, ale z hlediska jejich životního stylu je pohyb dlouhodobým řešením, nikoliv jednorázovou léčbou,“ vysvětluje Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Dobrý trenér vám pomůže zlepšit kondici i psychiku
Tomuto trendu se snaží přizpůsobit i nabídka fitness center, která rozšiřují cvičení zaměřená na styly Body & Mind, ale především by měla maximálně vzdělávat své trenéry a instruktory. „Lidé už dnes většinou očekávají od osobního trenéra nebo lektora skupinové lekce přesah v jeho vzdělání a přístupu právě směrem ke „zdravému cvičení“, při němž se naučí vnímat své vlastní tělo. To totiž často nedovedou ani lidé, kteří sportují, natož ti, kteří se nehýbou. Porozumíme-li však vlastnímu tělu, můžeme se vyvarovat mnoha zdravotních problémů,“ upozorňuje Michaela Polášková, spoluautorka unikátního cvičebního programu Balantes a certifikovaná školitelka Thera-Band Academy, která se zaměřuje také na zdravotní přístup ke cvičení a psychoterapii.

Cvičební formy, které podporují a rozvíjejí vnímání vlastního těla, patří právě do skupiny Body & Mind forem. Jsou to například balantes, jóga, pilates, taj-či a podobně. „Dobrý trenér či instruktor by měl umět vysvětlit, předvést, ale také klienta navést do správně prováděných poloh. Stejně tak by mu měl ale pomoci najít vztah k pohybu, k vlastnímu tělu, pomoct mu ulevit například od bolestí zad, ale také od nahromaděného každodenního stresu, protože to je v dnešní době neméně důležité. Měl by zkrátka rozumět tělu, pohybu i psychice člověka a ke zlepšení jeho stavu by ho měl umět namotivovat natolik, aby na sobě chtěl pracovat i mimo fitness centrum,“ uzavírá Michaela Polášková.