Loading color scheme

5 tipů, jak v zimě sportovat bezpečně

Alensacz5-tipujak-v-zime-sportovat-bezpecnezdroj-Unsplash Patříte mezi sportovní nadšence, kteří už odpočítávají dny, aby mohli lyžovat na svahu? Těšíte se na ten pocit, kdy se necháte vyvézt lanovkou a poté si užijete první jízdu na sjezdovce? Kdo by ne! Užijte si zimní radovánky maximálně bezpečně a bez omezení. Přinášíme tipy, na které byste během řádění na svahu neměli zapomínat.

Správně se oblečte
Říká se, že neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Asi není nutné připomínat, že kromě lyžařské výbavy na svah a vhodného termoprádla si s sebou máte zabalit také helmu. Jenže co když nosíte dioptrické brýle, které jsou v kombinaci s helmou na vašem obličeji spíše otravné? “Při sportování většina lidí nosí kontaktní čočky, je to ta nejpohodlnější varianta. Doporučuji si na sport pořídit ty jednodenní, na které není potřeba mít žádné pouzdro, ani roztok. Jednoduše si čočky ráno nasadíte a večer je vyndáte a vyhodíte,” vysvětluje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, online prodejce kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí.

Ostré vidění i při lyžování je základ
Lyžařské brýle jsou nedílnou součástí každé lyžařské výbavy. Chrání oči proti mechanickému poškození i proti UV záření. Pomáhají vám také daleko lépe vidět ve zhoršených světelných podmínkách. Vítr nebo proud při rychlé jízdě nebo nedej bože větev mohou pro váš zrak znamenat doslova pohromu. “Lyžařské brýle se mohou velmi často vlivem nešikovného pádu rozbít a pokud pod nimi nosíte dioptrické brýle, malér je na světě. Proto zkuste jednodenní silikon-hydrogelové kontaktní čočky. V porovnání s dioptrickými brýlemi navíc nebudete muset nic leštit, ani se vám nebude nic zamlžovat,” pokračuje dále Štěbetáková z Alensa.cz. Zimní sluníčko je velmi ostré, v povinné výbavě by tak v tomto období neměly chybět kvalitní polarizované sluneční brýle i mimo sjezdovku. Vyzkoušejte široký výběr kvalitních brýlí značky Crullé.

Zkontrolujte si sportovní výbavu včas
Lyžování patří mezi nejpopulárnější zimní sporty. Než vyrazíte na pořádnou lyžovačku, pečlivě si zkontrolujte výstroj a také myslete na svoji fyzickou kondici. Nemá cenu přepalovat svoje síly. Sport má být radost, díky kterému si vyčistíte hlavu a vyplavíte notnou dávku endorfinů. Lyžařskou výstroj vždy vybírejte u kvalitních a ověřených výrobců.

Buďte ohleduplní
Při lyžování dbejte především na bezpečnost - svoji i okolí. I když patříte mezi vášnivé vyznavače freestylu či jízdy šusem, pamatujte, že na svahu nejste sami. Pohybujte se proto vždy na vyznačených trasách a udržujte si dostatečný odstup od ostatních lyžařů.

Do zahraničí s kvalitním cestovním pojištěním
Zimní radovánky s sebou nesou také nepříjemné riziko úrazu. Vyrážíte-li si užít zimu do zahraničí, počítejte, že v případě zranění vás může ošetření v nemocnici vyjít na pěkný balík, který budete muset zaplatit ze své kapsy. Proto je důležité mít sjednané kvalitní cestovní pojištění, které veškeré tyto náklady pokryje.

Chystáte se s partnerem na vánoční lyžovačku? Nezapomeňte si zabalit sluneční brýle typu Pilot. Modrá barva je ideální pro snížení celkového jasu. Skla jsou pokryta zrcadlovou vrstvou, která odlehčí zraku zmírněním ostrého světla. Tyto brýle jsou vybaveny polarizační vrstvou. Polarizovaná skla obsahují speciální filtr, který blokuje intenzivní světelné odrazy, snižuje oslnění a dodává tak vašim očím větší ochranu. Brýle jsou vhodné na řízení.

Vyšperkujte svůj lyžařský nebo plážový outfit stylovými slunečními brýlemi. Tento typ sluší každému tvaru obličeje. Zlatá barva navíc podtrhne vaše rysy a dodá vám glanc.

Brýle ve tvaru Cat Eye neboli kočičí nejlépe padnou oválným nebo obdélníkovým tvarům obličeje. Rám brýlí je růžový. Růžová barva bezpochyby přitáhne pozornost k vašim očím. Tyto brýle jsou vybaveny polarizační vrstvou. Polarizovaná skla obsahují speciální filtr, který blokuje intenzivní světelné odrazy, snižuje oslnění a dodává tak vašim očím větší ochranu. Tyto brýle jsou vhodné na řízení.

Tento tvar brýlí je charakteristický jednolitým sklem, které zaručuje široké zorné pole. Rám brýlí je černý, nebo z větší části černý. Tyto brýle jsou speciálně navržené na lyžování a snowboarding. Efektivně ochrání vaše oči proti UV záření, oslnění, i nepřízním počasí.

Tento tvar brýlí je charakteristický jednolitým sklem, které zaručuje široké zorné pole. Skla brýlí jsou průhledná, ale zajišťují plnou ochranu proti UV záření.

Rám brýlí je v barvě zvířecích vzorů. Skla brýlí jsou šedá. Šedá barva snižuje oslnění a zlepšuje percepci barev. Brýle jsou vybaveny polarizační vrstvou. Polarizovaná skla obsahují speciální filtr, který blokuje intenzivní světelné odrazy, snižuje oslnění a dodává tak vašim očím větší ochranu.

Otisky a nečistoty na sklech brýlí jsou problém, se kterým se potýká každý, kdo brýle nosí. Rychlým a snadným řešením je mít u sebe vždy hadřík z mikrovlákna, kterým brýle vyleštíte.

Zvlhčující oční kapky poskytují okamžitou zklidňující úlevu a zvýšení komfortu při nošení kontaktních čoček. Oční kapky Gelone nahrazují vlastní slzy a poskytují oku umělý ochranný film, a tím chrání oči proti škodlivým okolním vlivům jako jsou smog, horko, vítr, klimatizované prostory nebo práce před monitorem.

Čočky jsou vyrobené ze silikon-hydrogelového materiálu Unifilcon B a mají každodenní periodu výměny. TopVue One+ jsou dostupné v plusových a minusových dioptriích pro korekci hypermetropie (dalekozrakosti) a myopie (krátkozrakosti). Tyto jednodenní silikon-hydrogelové kontaktní čočky poskytují po celou dobu nošení očím dostatečný přísun kyslíku a jejich materiál je z 53 % tvořen vodou. Jsou skvělou volbou pro sportovce, cestovatele a všechny, kdo mají náročný a aktivní životní styl.