Loading color scheme

Jídlo chudých – seznamte se s bramborami pořádně

Seznamte-se-s-bramborami Zachránily lidstvo proti hladomoru a pomohly při žaludečních nemocech. Přestože většina z nás považuje zemáky, jak jsou brambory často nazývány, za pouhou „přílohu“, mají nespočet výhod, které je drží na pomyslné špici královny zeleniny. Nahlédněte s námi pod pokličku jejich odrůd. Napovíme vám, které typy se budou hodit na hranolky a jaké na knedlíky.

Málokdo dnes ví, že zpočátku o brambory nikdo moc nestál. Lidé totiž nevěděli, jak je správně používat. Z tohoto důvodu se Marie Antoinetta se svým manželem Ludvíkem XVI. rozhodli zemáky nevšedně zpopularizovat. Jejich květy si totiž začali zdobit róby. Světe, div se, povedlo se. Na kolik tomu pomohl královský pár, si můžeme jen domýšlet, důležité však je, že díky bramborám se lidstvo vyhnulo hladomoru, který Evropu v důsledku desítek let válčení ohrožoval. Brambory navíc obsahují velké množství vitamínu C a dalších užitečných látek, které pomáhají při různých obtížích. Inkové například věřili, že brambory pomáhají i ke snadnějšímu porodu.

Dbejte na kvalitu
Ať už brambory vaříte, pečete nebo gratinujete, dbejte na původ, protože i ten se ve výsledku odrazí a ovlivní, zda se vaše jídlo dostane na špičku gurmánského umění. Hodnotné zemáky s označením BIO hledejte především na farmářských trzích, kde je vám prodávající povinen prokázat původ bioprodukce certifikátem vystaveným jednou ze čtyř kontrolních organizací, anebo přímo na lokálních bio farmách. Produkce pocházející z ekologického zemědělství nepoužívá při pěstování průmyslová hnojiva ani umělé postřiky jako pesticidy apod., a tudíž se nemusíte bát, že byste si nechtěné látky nevědomky přidali do jídla. Bio brambory obsahují také více vitaminu C a výrazně méně dusičnanů. Navíc vám místní biofarmáři rádi poradí, který typ brambor se pro váš recept bude hodit nejvíc. Bio brambory seženete samozřejmě také v obchodech, kde je poznáte podle označení logem biolistu a biozebry. Budete tak mít jistotu, že byly vyprodukovány v souladu s přírodou.

Hurá do salátu
Pro vaření ve slupce, k pečení v troubě nebo do oblíbeného vánočního bramborového salátu se nejvíce hodí varný typ A. Obsahuje méně škrobu a po uvaření si ponechá pevnou dužinu a jen tak se nerozvaří. V obchodech jsou tyto odrůdy značené zeleným pruhem.

Do polévek i k řízku
K nejuniverzálnějším druhům brambor se řadí varný typ B, který se označuje červeným pruhem. Jejich dužina je jemnější a více moučnatá. Tato odrůda se hodí do polévek guláše i jako klasická příloha.

Na knedlíky
Snad všichni milujeme bramborové knedlíky. Jejich příprava navíc se správně vybraným druhem není vůbec náročná. Doporučujeme zemáky označené jako varný typ C značený modrým pruhem. Snadněji se rozvaří, a tudíž z nich lépe připravíte těsto.

Seznamte se s batáty
Sladké brambory, též známé jako batáty, jsou hlívy tropické rostliny Povijnice batátové. Stejně jako klasické zemáky pocházejí ze Severní Ameriky a jejich využití díky vysoké energetické hodnotě v současných receptech stále roste. Navíc do Evropy údajně dorazily dříve než klasické brambory a byly pro svou nevšední příchuť velmi oceňované.

Náš tip: Domácí španělská omeleta
Vyzkoušejte typickou katalánskou pochoutku! Omeleta se připravuje na širší pánvi a její podoba je různá. Základ ovšem tvoří brambory, vejce, cibule a olivový olej. Přidat můžete podle chuti chorizo, rajčata a třeba i cuketu. Podává se jako tapas, teplá i studená.

Ingredience:

  • 1 kg bio brambor typu A 1 bio cibule
  • 100ml bio panenského olivového oleje
  • 8 bio vajec
  • sůl
  • pepř

Brambory oškrábeme a nakrájíme na stejně velké kostičky, stejně tak cibuli. Na pánev přidáme olej a brambory, které budeme smažit asi 15 minut. Postupně přidáme cibuli a případně další ingredience dle chuti. Omeletu dochutíme solí a pepřem. Směs poté smícháme s rozšlehanými vejci a přidáme na novou pánev s olivovým olejem. Pod pokličkou necháme ztuhnout. Asi po 15 minutách pomocí druhého talíře, který přiklopíme na pánev, omeletu otočíme a necháme smažit z druhé strany 7 minut. Použít můžete také druhou pánev nebo dřevěné prkénko. Omeletu necháme odpočinout a můžeme podávat.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.