Loading color scheme

Po porodu vás dostanou rychle do kondice speciální cviky a pomůcky

flexibarfitpainfree1websize Jakmile skončí tzv. jiný stav, bývá přáním každé čerstvé maminky dostat tělo rychle do stavu původního. Dobře k tomu poslouží nejen specificky zaměřené cviky, ale i speciální pomůcky, které pomáhají posilovat střed těla, urychlovat zavinování dělohy, posilovat zádové a břišní svaly i svaly pánevního dna.

„V případě žen po porodu platí více než jindy pravidlo – cvičit podle vlastních pocitů a možností. Těhotenství i porod jsou pro organismus velkou zátěží, proto je třeba zaměřit se hlavně na posílení středu těla, urychlit zavinování dělohy, posílit zádové a břišní svaly i svaly pánevního dna. Při sestavování cviků musíme mít na zřeteli fakt, že tělo je po těhotenství i porodu „rozvolněné“ (nejvíce břišní stěna a děloha) a citlivé (břicho a prsa). S ohledem na to pak můžeme vybírat cviky pro zlepšení stavu a brzkého návratu do kondice. Nic však neuspěchejme, příroda má svá vlastní pravidla,“ radí Hana Toufarová, zkušená lektorka s 30letou praxí, která k nám z USA přivezla cvičební metodu FitPainFree. Její podstatou je naučit každý sval, aby perfektně fungoval, a tělo pracovalo tak, jak má. Právě proto je cvičení FitPainFree pro čerstvé maminky velmi vhodné. Jen je třeba vnímat, co je tělu příjemné a cviky upravovat podle vlastních potřeb.

Kmitající tyč posílí ochablé svaly
Mezi oblíbené cvičební pomůcky, které ženám pomáhají vrátit po porodu tělo do kondice, patří i Flexi-bar, speciální vibrační tyč. V některých zemích mají dokonce Flexi-bary ženy k dispozici už v porodnicích. Cviky s tímto náčiním posilují střed těla, urychlují zavinování dělohy, posilují zádové a břišní svaly i svaly pánevního dna.

„S vibrační tyčí se dá cvičit ve stoje, v sedu i v lehu. Princip fungování této pomůcky je jednoduchý a zároveň jedinečný. Kmitající tyč nás střídavě „tahá“ z osy, z naší stabilní pozice, a následně na nás tlačí. Tím nás neustále vychyluje z rovnováhy. Proti tlaku a tahu musí neustále pracovat všechny svaly hlubokého svalového stabilizačního systému, a tím dochází k jeho masivnímu posilování,“ vysvětluje lektorka Hana Toufarová. Zároveň nabádá k opatrnosti při pořizování této specifické cvičební pomůcky. „Vibrační tyč je vyrobena speciálním výrobním postupem, který je zárukou správné frekvence kmitů – pozor ale na falzifikáty, jimž tato zásadní vlastnost chybí a mohly by vám i ublížit.“