Loading color scheme

Lanýže, dýně, zvěřina, houby – jaké podzimní suroviny si vychutnat?

Foto-Jan-Punoch3-002 Spolu s podzimem přichází spousta sezonních surovin, které stojí za to. Na které z nich nezapomenout? Představí je a poradí vám šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru Jan Punčochář. Podzim přináší spoustu jedinečných surovin. Znáte například lanýže a víte, proč je neopomenout? Přinášíme pět hlavních sezonních pochoutek, které byste neměli na podzim minout.

Lanýže
Chuť lanýžů je naprosto jedinečná a v gastronomii nenahraditelná. Jedná se o houbu, kterou oceňují kuchaři na celém světě. Lanýže můžeme najít i u nás, nejčastěji se však dovážejí z Francie. Potřebují ke svému růstu vhodné podmínky a nejlépe se jim daří u kořenů stromů. K hledání lanýžů se používají speciálně vycvičení psi a prasata, kteří je dokážou objevit v době ideální zralosti, tedy když je jejich aroma nejsilnější. Jako „diamanty kuchyně“ jsou lanýže označovány nejen kvůli vysoké ceně, ale především kvůli nenahraditelné chuti. Od Jana Punčocháře si můžete vychutnat lanýže v restauraci Grand Cru v zajímavé kombinaci. V rámci speciální nabídky si můžete objednat ravioly plněné žloutky s bílými lanýži.

Dýně
Mezi podzimní sezonní suroviny neodmyslitelně patří dýně. Pokud si je nemůžete vypěstovat sami na zahrádce kvůli nedostatku místa, kupujte je raději od místních farmářů, aby plody nebyly stříkané chemií. Takovou dýni si pak můžete zapéct i s její chutnou slupkou.

Zvěřina
Zvěřinové hody budou brzy v plném proudu. Zajděte třeba právě do Grand Cru vychutnat si srnčí, jehněčí, mufloní, dančí či jelení maso. „U nás v restauraci vždy jde o zvířata, která byla ulovena ve volné přírodě. Díky tomu má maso nejen vynikající výživnou hodnotu, ale i charakteristickou vůni a chuť,“ prozradil šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář. Někdy však můžete narazit na maso, které pochází z chovných farem, kde jsou zejména jeleni a daňci krmeni speciálními granulemi. Je proto dobré informovat se o původu zvěřiny, jelikož má velký vliv na kvalitu masa.

Houby
S přicházejícím chladem houbařská sezona pomalu končí. Houby jsou však nezastupitelnou surovinou, která skvěle doplní podzimní pokrmy a zpestří jejich chuť. „Pokud jste měli štěstí na dobrý úlovek, nezapomeňte houby nasušit, abyste je mohli používat celou zimu. Skvěle doplní polévku a čerstvé se dají připravit i jako součást hlavních chodů,“ radí Jan Punčochář.

ravioly1 Kořenová zelenina
Samozřejmou součástí podzimních pokrmů by měla být kořenová zelenina, které se v našich podmínkách skvěle daří. Kupujte si ideálně tu, jež pochází z vašeho blízkého okolí. I přestože kořenová zelenina má delší životnost, je zbytečné si kupovat mrkev například ze Španělska. Pokud nakoupíte kvalitní, čerstvé suroviny z vašeho okolí, můžete si snadno zjistit jejich původ. Specifická chuť mrkve nebo celeru skvěle doplní váš pokrm. Mrkev můžete například jen upéct a servírovat jako lehkou podzimní přílohu k vašemu oblíbenému jídlu.

Podzimní pokrmy si můžete vychutnat také v uznávané restauraci Grand Cru v centru Prahy, jejíž jedinečná menu připravuje oceňovaný šéfkuchař restaurace Jan Punčochář. Podzimní suroviny najdete i ve zdejším obědovém menu. Doporučujeme udělat si včas rezervaci. Stačí zavolat na číslo +420 775 044 076.