Loading color scheme

Kaki Persimon Bouquet – Připravte si sezónní lahůdky z netradičního ovoce

BUCHTIKY-S-KAKI-PYRe-I Oranžové ovoce kaki Persimon Bouquet se na českých stolech neobjevuje moc dlouho, má však už řadu nadšených fanoušků. Sladké zdravé plody bez pecek, které dozrály na španělských svazích, doplňují podzimní menu o řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. A díky své lahodné chuti se kaki Persimon Bouquet hodí do celé řady jídel - ať už jako variace jiného ovoce či jako nový a originální chuťový prvek. Vyzkoušet kaki můžete na sladko či na slano, chutnat bude v obou případech.

Pokud hledáte zpestření jídelníčku, připravte si dva následující zajímavé recepty. Buchtičky s kaki pyré se stanou oblíbenou volbou například ke kávě nebo jako sladká svačinka. Podávat je můžete ještě teplé nebo v pokojové teplotě, jejich sladká chuť vás nezklame. Zapečený chléb s kozím sýrem a kaki nabízí originální spojení, které příjemně překvapí každého gurmána. Hodí se jako rychlá večeře nebo jako svěží náhrada například za chlebíčky.

Na buchtičky s kaki pyré budete potřebovat:

na pyré:
4 velké kaki Persimon Bouquet, nakrájené na klíny 
65 g pískového cukru 
2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy 
1 polévkovou lžíci hladké mouky 
¼ lžičky skořice 
⅛ lžičky muškátového oříšku

na těsto na bochánky:
300 g polohrubé mouky 
2 lžičky prášku do pečiva 
½ lžičky soli 
115 g másla
170 ml zakysané smetany

zakysaná smetana na potření 
hnědý cukr 
vanilková zmrzlina /šlehačka na servírování

Předehřejte troubu na 190 °C. Všechny ingredience na kaki pyré vložte do kastrůlku a pozvolna vařte 5 minut, dokud kaki nezměkne. Odstavte kastrůlek a směs rozmixujte do hladkého pyré. Mouku, prášek do pečiva, sůl a máslo zpracujte ve směs, do které po chvíli přidejte smetanu. Z těsta vyválejte váleček, nakrájejte z něj 9 či 10 kusů a vytvarujte do čtverečků. Kaki pyré dejte do pekáčku a navrch položte čtverečky. Bochánky potřete smetanou a posypte hnědým cukrem. Pečte po dobu 40 až 50 minut, dokud nezezlátnou. Servírovat můžete s vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou.

Připravte si zapečený chléb s kozím sýrem a kaki:

1 kaki Persimon Bouquet, nakrájené na tenké plátky
4 krajíce chleba
2 lžíce celozrnné hořčice
4 plátky prosciutta
2 malé hrstky čerstvé rukoly
kozí sýr, množství záleží na Vaší chuti
1 lžíce másla na grilování

Potřete hořčicí krajíce chleba. Na 2 plátky dejte prosciutto, plátky kaki, hrst rukoly a kozí sýr. Vytvořte sendvič a v pánvi zahřejte máslo. Grilujte, dokud se sýr neroztaví a chléb se neopeče dozlatova.

Kaki Persimon Bouquet roste na prosluněných svazích kolem španělské Valencie, kde nasává sladkost, než se dostane na váš stůl. Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 – 18 Kč za kus.