Loading color scheme

Kaki Persimon Bouquet – Připravte si celodenní menu s originální chutí a neotřelými recepty

{phocagallery view=category|categoryid=2278|imageid=7550|float=left}Jakmile se listí na podzim zbarví do žluta, oranžova a odstínů červené a hnědé, je čas na změnu jídelníčku. Barvy, které dominují přírodě, by měly hrát prim i na našem stole. Veškerou pozornost nyní dostávají dýně, i když je nabídka mnohem zajímavější. Oranžový kaki Persimon Bouquet má díky starověkým Řekům označení „ovoce bohů“ a vyznačuje se mnoha léčivými vlastnostmi, které opěvuje například tradiční čínská medicína. Kromě nich má však sladké ovoce bez pecek také skvělou chuť, ať už si ho dáte čerstvé nebo si jej upravíte ve sladké či slané variantě. Inspirujte se recepty na celý den a zajistěte si celodenní příjem vitamínů a skvělé chuti!

K snídani: bruschetta s kaki mozzarelou

Potřebujete:
plátky staršího chleba nebo ciabbatty
olivový olej
plátky kaki Persimon Bouquet
mozzarella

Příprava: Plátky ciabatty potřete olivovým olejem, poklaďte plátky ovoce a mozzarellou. Pečte 10 až 15 minut v předehřáté troubě na 190 až 200 stupňů, dokud se sýr nerozteče a ciabatta je nezezlátne a není křupavá.

K obědu: kachní prsa s karamelizovaným kaki Persimon Bouquet a křehkými plátky česneku

Potřebujete:
2 kachní prsa (každé asi 400 g)
2 ks kaki Persimon Bouquet
300 ml šťávy z kachny
100 ml octa z malin
100 ml likéru z pomerančů
200 g cukru
1 lžička másla
1 paličku čerstvého česneku
sůl
olivový olej

Příprava: Očistěte kachní prsa, odstraňte přebytečný tuk a nařízněte ve tvaru kosočtverce tam, kde je tuk. Dejte však pozor, abyste neřízli do masa. Uchovejte v pokojové teplotě. Na omáčku nasypejte do hrnce 100 gramů cukru, zalejte octem a nechte vařit, dokud směs nezačne karamelizovat. Přidejte pomerančový likér a nechte odpařit alkohol. Vmíchejte šťávu z kachny a povařte. Oloupejte kaki Persimon Bouquet a nakrájejte na silnější plátky. Na pánvi rozpusťte máslo spolu se zbylým cukrem a přidejte kaki. Vařte, dokud ovoce nezkaramelizuje po obou stranách. Očistěte česnek a spařte ho ve slané vodě. Sceďte a opečte na pánvi s trochou oleje a soli. Poté osmažte kachní prsa z obou stran dozlatova, uvnitř by maso mělo být narůžovělé. Na talíř položte kachní prso, po straně obložte karamelizovaný kaki Persimon Bouquet, navrch plátky česneku a vše polijete omáčkou.

Jako dezert: Muffiny s kaki

Potřebujete:
2 vejce
2 kaki Persimon Bouquet (cca 250 g)
100 g cukru
80 g tuku (máslo nebo margarín)
150 g polohrubé mouky
50 g ovesných vloček
1 lžíce prášku do pečiva
120 g ovocného jogurtu
špetka soli

Příprava: Tuk ušlehejte s cukrem a solí, přidejte vajíčka. Mouku smíchejte s ovesnými vločkami a práškem do pečiva a střídavě s jogurtem přidávejte do ušlehaného těsta, nakonec vmíchejte ovoce kaki Persimon Bouquet pokrájené na kostičky. Pečte zhruba 20 minut do růžova na muffinovém plechu nebo v papírových košíčcích na muffiny (plňte pouze do poloviny, při pečení vám totiž muffiny vyskočí).

K svačině: kaki špíz s tofu

Potřebujete:
1 kaki Persimon Bouquet
125 g tofu
50 g červené papriky
1 lžíce sezamového oleje
2 lžičky sezamových semínek
20 ml sójové omáčky
sůl

Příprava: Na špejli napichujte střídavě kousky kaki, tofu a papriky. Špízy namočte v sezamovém oleji a dejte péct, průběžně otáčejte. Hotové špízy osolte a posypte sezamem. Podávejte se sójovou omáčkou.

K večeři: fazolky s kaki

Potřebujete:
4 kaki Persimon Bouquet
2 lžíce medu
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce máku
200 g fazolek
150 g rukoly
100 g prosciutta

Příprava: Z medu, oleje, citrónové šťávy a máku ušlehejte zálivku a dejte vychladit. Fazolky omyjte a krátce na zhruba 2 až 3 minuty spařte v osolené vodě, nechte okapat a vychladnout. Rukolu opláchněte. Omyté kaki rozpulte a nakrájejte na tenčí plátky. Promíchejte s fazolkami, přidejte plátky prosciutta a dochuťte zálivkou.

Na dobrou noc: koktejl z kaki

Potřebujete:
3 cl bílého rumu
3 cl tmavého rumu
5 cl rozmačkaného kaki Persimon Bouquet
5 cl ananasové šťávy
1 cl citronové šťávy
1 cl grenadiny

Příprava: Oloupané kaki rozmačkejte a použijte jej místo vymačkaných pomerančů. Do šejkru, do kterého vložte rozdrcený led, nalijte směs z rozmačkaného kaki, přidejte bílý a tmavý rum, ananasovou a citronovou šťávu a grenadinu. Důkladně protřepejte a hotový koktejl nalijte do vysoké sklenice. Můžete zdobit půlměsíčkem kaki.

Ať už si nachystáte celý den s kaki nebo vyzkoušíte jednotlivé recepty, potěšíte každého u stolu originálním receptem a vynikající chutí. Vydejte se do obchodů pro toto jedinečné ovoce, protože právě teď nastává jeho sezóna. Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání např. v obchodní síti Kaufland, Billa, Globus a v kamenných maloprodejnách.

{phocagallery view=category|categoryid=2278|limitstart=0|limitcount=0}