Loading color scheme

Tělo si zaslouží naši pozornost dopřejte mu měsíční detox a dobijte si baterky!

Zřejmě největším problémem naší doby je boj s časem. Zatímco muži tráví v práci dlouhé hodiny, ráno odcházejí a večer se vrací za tmy, ženy se snaží skloubit domácnost, rodinu, práci a vytvořit z nich dokonalý celek. Obě pohlaví přitom často zanedbávají péči o sebe. A tak ignorujeme i varovné signály, které k nám naše tělo vysílá. Chovat se k lidskému tělu jako ke stroji a předpokládat, že všechno zvládne, je naivní. Oslovili jsme odborníky, kteří varují před nástrahami nadměrného zatěžování a zanedbávání organismu. To může vést až k neschopnosti detoxikovat, a tedy i ke snížení obranyschopnosti těla.

Začněte poslouchat své tělo
Přirozená detoxikace je organismu vlastní, pokud jej však nevystavujete neustálé zátěži. Špatná strava a nedostatek času jsou takzvané akumulátory toxinů v těle. Představte si, že když neposkytnete tělu čas na regeneraci a nedodáte mu správné živiny, odmítne provádět detoxikaci. Aby se tělo nestalo skládkou toxinů, je potřeba se zaměřit především na pročištění jater, ledvin a střev. Ty jsou klíčovými zastávkami, které zbavují tělo odpadu. Játra jsou tzv. čističkou krve od toxinů, které následně postupují do žluči a střev. I ledviny filtrují toxiny z krve, ale následně je odvádějí močovodem do močového měchýře. Z těla se tak vylučují jako tekutý odpad. Proto je nutné dodržovat pitný režim a pomoci tak tělu vyplavit toxiny ven. Další důležitou čističkou jsou střeva. Slouží nejen na rozložení a zpracování potravy, ale zároveň ke zpracování odpadu, který odchází trávicím systémem. „Detoxikace v těle by za normálních okolností měla probíhat automaticky, ale současný způsob života jí příliš nepomáhá. Špatné stravovací návyky, nedostatečný pohyb, stres a znečištěné životní prostředí dennodenně zamořují náš organismus různými toxickými látkami. Častěji se staráme o svůj vzhled a zapomínáme na naše nitro. Přitom právě detoxikace pomáhá organismu zbavit se dlouhodobě nahromaděných toxinů, které negativně ovlivňují kvalitu našeho života,“ vysvětluje MUDr. Dana Gogová, ambulantní všeobecná lékařka.

Pokud nedopřejete tělu jednou za čas detoxikaci a střeva nepročistíte přírodními látkami, jejich funkce se zpomalí. Následně může dojít k překyselení organismu a vzniku acidózy. Člověk se cítí unavený, bez energie, má neurčité bolesti svalů, trápí ho průjem nebo zácpa. Toto vše jsou varovné signály, že je třeba začít s pročištěním organismu.

I po čtyřicítce si zasloužíte vypadat a cítit se dobře!
Jakým způsobem dopřát tělu rovnováhu po čtyřicítce, kdy je metabolismus zpomalený a fyzické aktivity máme méně, než bychom často potřebovali? To je otázka mnohých z nás. Jak si tedy i ve zralejším věku udržet fyzickou kondici a fit postavu? „Základem je vyčištění trávicího traktu od nestrávených zahnívajících zbytků potravy, toxinů a přemnožených plísní. A také celkové pročištění tkání a vyplavení nepotřebných látek. Pokud se tělo toxinů nezbaví, můžete mít zažívací potíže, trpět alergiemi a cítit únavu. Pokud se trávicí trakt nepročistí, pak vaše tělo nemůže vhodně využívat ani vitamíny a minerály, které přijímáte - dojde pouze k dalšímu hromadění a ucpávání nestráveným odpadem," vysvětluje zdravotní sestra a fyzioterapeutka Venuše Studničková.

Dnes naštěstí najdete na trhu velké množství produktů, které vám pomohou ušetřit čas potřebný na vnitřní očistu. Jsou to různé detoxikační výrobky, které nejen nastartují metabolismus, ale díky nim dosáhnete i psychické rovnováhy. Chutné koktejly vám například nahradí nezdravé sladkosti. Jejich konzumací se udržíte v top kondici a psychické pohodě. Detoxikační produkty a koktejly se nabízejí v různých kombinacích, příchutích a složeních. Zásadně si však vybírejte ty s extrakty z bylin či rostlin. „Ideální je vybírat si produkty, které obsahují glukomannan z kořene rostliny konjac nebo výtažky z rostliny manayupa (stužkovec). Glukomannan snižuje vstřebávání cukrů a ukládání tuků a manayupa pročišťuje střeva, ledviny, játra a krev. Účinky manayupy a konjacu znali již staří Inkové. Manayupa dokonce působí protizánětlivě. Nápomocná je i při zánětech jater a žlučníku,“ vysvětluje Katarína Demetriou, majitelka farmaceutické a kosmetické společnosti Pharma MKL.