Loading color scheme

Nechte se hýčkat dvorními šéfkuchaři V. Havla a oslavte originálně 101. výročí republiky

Degustační menu k výročí republiky a vzpomínky na Václava Havla s šéfkuchaři Sapíkovými a Ladislavem Špačkem – tak se jmenuje originální akce, kterou na 27. 10. připravuje Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.

„Když jsme přemýšleli, jak zajímavě oslavit 101. výročí vzniku republiky, vznikla myšlenka připomenout si dobu, kdy na Pražském hradě působil Václav Havel, a pokrmy pro něj a jeho významné hosty připravovali vynikající šéfkuchaři Pavel a Jaroslav Sapíkovi. Ti tehdy svým kulinářským uměním udivovali nejen českého představitele státu, ale třeba také papeže, anglickou královnu nebo americké prezidenty. Na slavnostní večeři se tak bude podávat například jelení hřbet na smetaně s karlovarským knedlíkem, jímž byla pohoštěna i královna Alžběta II., nebo hruškové parfait, které si na Pražském hradě vychutnala Margaret Thatcher,“ říká Martina Žáčková z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.
A protože večer v Zážitkové restauraci Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna bude nejen oslavou republiky, ale také poctou Václavu Havlovi, zúčastní se ho i Ladislav Špaček, jeho dlouholetý přítel a tiskový mluvčí bývalého prezidenta, který se společně s Jaroslavem Sapíkem podělí o zážitky ze společných událostí a zahraničních návštěv na Hradě.

Vstupné na akci nazvané Degustační menu k výročí republiky a vzpomínky na V. Havla s šéfkuchaři Sapíkovými a L. Špačkem je 3 900 Kč/osobu pro hosty ubytované v daném termínu ve Spa hotelu Lanterna a 4 900 Kč/osobu pro neubytované hosty.

A možná by poukaz na tuto akci mohl být i nevšedním dárkem pro každého, kdo rád vzpomíná na Václava Havla a zároveň dokáže ocenit vysokou gastronomii.

Co se bude podávat:
Uzený pstruh s křenem a mandlemi (prezident Itálie Oscar Luigi Scalfaro, 1995)
Závitky z candáta (prezident USA George H. W. Bush, 1990)
Paštika z husích jater (německý kancléř Helmut Kohl, 1992)
Račí krém (francouzský ministr zahraničí Roland Dumas, 1990)
Gratinované telecí ragú (Lucembursko, 1994)
Jelení hřbet na smetaně s karlovarským knedlíkem (královna Alžběta II., 1996)
Hruškové parfait (premiérka Spojeného království Margaret Thatcher, 1990)
Menu bude doplněno o vybraná vína a kávu.

Tip na listopad
Další jedinečnou akcí, kterou chystá na 16. 11. Resort Valachy v Zážitkové restauraci Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna, je večer nazvaný Menu sametové revoluce. „Cílem akce je ukázat, že „speciality“ tehdejší doby mohou mít své místo na jídelním stole i dnes, pokud se připraví z kvalitních surovin a v moderním pojetí. Navíc, když budou okořeněné špetkou recese, o čemž svědčí už jejich názvy, jako je třeba Talířek ze schůze ROH nebo Bábovičky z majolky,“ zve na další originálně pojatou gastro akci Martina Žáčková z Resortu Valachy.