Loading color scheme

7 tipů, jak na podzim nepodlehnout stresu

1. Divadlo v sauně
„Jedním z účinných způsobů, jak si udržet dobrou kondici a podpořit imunitu, je saunování. Moderní saunové rituály navíc dokážou pobyt v sauně zpestřit, a ještě zvýšit jeho efekt. Zájem o ně stoupá s příchodem chladnějšího počasí a oproti klasickému saunování, které, přiznejme si, už může být pro někoho fádní, je „divadlo v sauně“ (jak se také rituálům přezdívá) mnohem zábavnější a také přináší větší efekt. Saunér v jeho průběhu polévá horké kameny vonnými esencemi a následně víří vzduch ručníky a prapory pro intenzivnější pocit horka a lepší pocení, nejčastěji ve třech kolech. Různé techniky točení a mávání ručníkem jsou nejen efektní, ale především umožňují tvořit takzvaný parní náraz a směřovat horký vzduch přímo na těla hostů. Součástí saunových rituálů je také reprodukovaná hudba nebo světelné efekty,“ říká Martina Žáčková z relaxačních center Wellness Horal a L-Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, kde probíhají speciální saunové rituály několikrát denně.

2. Aqua aerobik je zábavný a přitom efektivní!
Selhali jste při plnění tohoto předsevzetí na začátku roku, a ještě si z léta nesete pár centimetrů navíc? Podzim je ideální doba k nápravě. Jsme plní energie a elánu máme na podzim také víc než v lednu. Právě nyní navíc startuje nová sezona kurzů, a když vydržíte, u stromečku se budete fotit štíhlejší a lehčí. Vyzkoušet můžete třeba lekce aqua aerobiku pořádané pražským plaveckým centrem Juklík. Cvičení ve vodě vede k až čtyřikrát rychlejší redukci váhy než na suchu, nepřetěžujete jím klouby, posilujete kardiovaskulární systém a odbouráváte stres. Velkou výhodou je, že aqua aerobik mohou cvičit i těhotné a starší ženy a nepotřebujete k němu vrcholnou kondici.

3. Zabavte dítě a nechte se hýčkat
Vaše děti se skvěle zabaví a spoustu nového se toho naučí, zatímco vy stihnete nákupy, a třeba i trochu hýčkání… Profesionální dětské tělocvičny Monkey´s Gym nabízejí kvalitní, příjemné a barevné prostředí, správnou metodiku, kvalifikované lektory a hlavně – hru a zábavu pro děti, o které je bezvadně postaráno. Najdete je v pražské Galerii Harfa, Westfield Chodov a v OC Šestka, a zatímco děti budou trénovat pohybové dovednosti, můžete si vy zajistit svůj program: vyrazit na nákupy, zvládnout manikúru, pedikúru nebo třeba kadeřnici. Protože všechno je pod jednou střechou a nemusíte se nikam přemisťovat, budete mít skutečně minimálně celou hodinu času, během níž si děti parádně zacvičí a ve společnosti kamarádů se naučí spoustu nových věcí. Ty se vám pak jistě budou hodit třeba při víkendových sportovních výletech s rodinou.

4. První pomoc proti pigmentovým skvrnám
Trápí vás po létě nevzhledné pigmentové skvrny? Česká kosmetická značka Essenté vyvinula speciální depigmentační sadu, která vás jich zbaví. Její kouzlo tkví v kombinaci obsažených aktivních látek. Ty omezí syntézu melaninu, čímž cíleně působí na tmavé skvrny, které pak vybělí i na povrchu, a pleť nakonec ještě opticky rozjasní. Jedná se tedy o tři efekty v jednom. A jak to funguje v praxi? Nejprve 2x denně (ráno a večer) nanesete na postižená místa Essenté Intenzivní depigmentační booster. Ten obsahuje vysokou koncentraci aktivních látek, jako jsou patentované bělicí peptidy, stabilizovaný vitamín C, rucinol a extrakty z pivoňky a leknínu. Na pleť celého obličeje následně nanesete Essenté Aktivní depigmentační krém, který rovněž obsahuje bohatou kombinaci aktivních látek. Třetím pomocníkem proti pigmentovým skvrnám pak je Essenté Udržovací rozjasňující krém SPF 20 s anti-ageingovým efektem. Je určen na denní péči, a to ve fázi, kdy už jsou skvrny pod kontrolou, a jako prevence tvorby nových, protože je zároveň sluneční ochranou, zejména v období podzimu a zimy.

5. Romantické hýčkání
Tak se jmenuje zvýhodněný balíček, který zahrnuje neomezený vstup do wellness světa Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích se saunovými rituály, exotickou relaxační masáží, beauty ošetřením a přivítáním na pokoji v podobě sektu a misky ovoce. V ceně je i snídaně do postele, degustační večeře v restauraci Vyhlídka a volný vstup do 3,5 km vzdáleného relaxačního centra Wellness Horal s termálními bazény a saunovými rituály. Nároční hosté mohou využít luxusní apartmá Suite Spa s krbem a vířivou vanou nebo nové typy pokojů s vanou v zimní zahradě. A za vyzkoušení rozhodně stojí také netradiční masáže a wellness procedury, které vám tady poskytnou odborníci z celého světa. 

6. Vyzkoušejte trigger point terapii
„Po příjemném odpočinku se zase vracíme do práce, začíná nám běhání kolem
dětí ve škole a jejich kroužků... To všechno s sebou nese stres. A ten se zpravidla
odrazí na stavu našeho těla, kdy se pod náporem povinností celí schoulíme a
vyhrbíme. Právě v tomto období tak často dochází ke vzniku tzv. trigger pointů, které
umí naše tělo pěkně potrápit. Můžeme si je představit jako malé uzlíky, které vznikají na ztuhlých svalech. Když se tyto body dlouhodobě neošetřují, zvětšují se, začnou sval omezovat v pohybu, může začít docházet k bolestivým blokádám a zdravotním problémům s pohybovým aparátem. Se spoušťovými body (jak se také trigger pointy nazývají) je proto důležité začít pracovat v jejich začátcích, promasírovat je a „rozpustit“. Ideální je vydat se k odborníkovi, který pozná i tzv. zřetězené trigger pointy, ale pomoc si můžete i sami – pomocí míčků, ježků, válců – a existují také speciální lekce zaměřené na uvolnění těchto bolestivých míst,“ radí Zuzana Rybářová, pohybová specialistka ze Studia Maiselovka.

7. Tip navíc: Den pro sebe
Štěpánka Štrougalová, maminka 4 dětí a majitelka plaveckého centra Juklík, přidává neotřelé tipy, jak si užít čas jen pro sebe:

  • Napadlo vás někdy, jak krásný klid a jak zajímavé prostory nabízejí knihovny? Stačí si vybrat knihu a můžete si nerušeně číst…
  • Víte o tom, že většina galerií a muzeí má svá relaxační místa, kde vás nebude nikdo rušit? Můžete si ještě ve sluchátkách doposlechnout komentovanou prohlídku, dostudovat si informace o vystavených objektech nebo v sobě jen nechat dozrát všechny nové poznatky.
  • Můžete se zastavit ve větším knihkupectví, chvilku si listovat knihami a pak pobýt v klidném čtenářském koutku. Najít si můžete i tzv. book club, navštívit ho osobně či online a vyslechnout si názor autora a ostatních čtenářů na danou knihu.
  • Možná vaše ruce i srdce potěší nějaký workshop. Velký relax dokáže zajistit pletení košíků, malba velkoformátového plátna, malování keramiky, šperkařské práce, pečení dortů…
  • Toulejte se vaším městem, hledejte zajímavé dveře, portály, lucerny, průčelí a podchody, zajímejte se o jejich historii. Navštivte radniční věže nebo rozhlednu. Takový pohled na věci z výšky určitě obohatí. Zajděte si do informačního centra a objevte zajímavé akce v nejbližším okolí, zkuste komentované prohlídky, které vám dají na místo zcela jiný pohled.
  • Možná pro vás bude radost zajistit si hlídání dětí mimo domov a odpočinout si ve vlastním bytě, v napuštěné vaně plné pěny, nebo jen tak v klidu zhlédnout oblíbený film.
  • Zkuste najít zážitkové kino, kde hrají tak trochu jiné, nekomerční filmy, a možná si budete moct přímo při vysílání dopřát i sklenku dobrého vína.
  • Krásný večer vám zpříjemní komentovaná degustace vína, rumu či olivového oleje…