Loading color scheme

Jak se i při home office udržet fit

„Téměř 60 % dospělé populace má nadváhu nebo obezitu. Omezení množství volných aktivit může paradoxně nastartovat i pozitivní změnu, kdy si lidé uvědomí, co je důležité, co méně, a že zdraví je zcela zásadní. Tuto dobu je proto možné využít na to, abychom se dokonale poznali. Je dost času jídlo zaznamenávat a začít rozumět tomu, co a proč jíme a pijeme,” říká Martin Matoulek, předseda České společnosti tělovýchovného lékařství s tím, že k záznamu lze použít aplikaci kaloricketabulky.cz

A tady je několik praktických rad: Naplánujte si jídla co nejpravidelněji – snídani, oběd i večeři. Svačiny odlehčete, pokud je to možné bez pečiva a sladkostí. A pozor na večerní alkohol. Ne že by nepomohl zlepšit náladu, ale může to být dost energie, zvláště pokud k němu ještě něco zakousnete. Na druhou stranu – jedna sklenička vína vám vaše snahy nezhatí...

Hýbejte se venku, ve fitku nebo doma
Stejně jako hlídání si jídla je však důležitá i pravidelná dávka pohybu. Stačí každodenní svižná chůze ve slunečném počasí, která je prospěšná z mnoha důvodů. „Nezatěžuje klouby ani páteř, což je důležité i v případě, že nemáte zrovna ideální váhu, zato podporuje posilování středu těla a výborně se s ní hubne. Ozdravný systém nastartujete velice rychle díky minimálně deseti tisícům kroků denně,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a České komory fitness.

Vydat se můžete do fitness center, která jsou stále v provozu a za maximálních bezpečnostních pravidel nabízejí nejrůznější lekce cvičení, takže si můžete vybrat tu, která vás bude bavit. Pokud toužíte po individuální péči, zvolte služby osobního trenéra.

„Provozovatelé všech vnitřních sportovišť musí dodržovat pravidla, jako je zajištění dezinfekce strojů a dalšího cvičebního nářadí a pomůcek po použití každým klientem.

Průběžně dezinfikují místa, kde se klienti vyskytují, zajišťují dezinfekci rukou pro personál i klienty. A časový harmonogram musejí mít nastaven tak, aby mezi jednotlivými lekcemi stihl proběhnout úklid, vyvětrání a dezinfekce prostor. V šatnách pak dbají na co největší rozptýlení osob a průběžně dekontaminují místa, kudy klienti procházejí,“ popisuje současná bezpečnostní a hygienická pravidla ve sportovních zařízeních Klára Benešová z České komory fitness.

Pokud chcete cvičit doma, můžete vyzkoušet některý z online programů, kterých je mnoho. „A možná už ho spustil i lektor, ke kterému chodíte cvičit „naživo“, máte s ním dobrou zkušenost, a to je záruka kvality. Trenér nemůže cvičícího osobně kontrolovat, proto by měl upozorňovat i na to, jak cvičení nemá vypadat a jaké jsou časté chyby. Kvalitní program vždy obsahuje přivítání a vysvětlení, o jaké cvičení jde a pro koho je určené,“ dodává Jana Havrdová.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ INFORMACE JAK SE UDRŽET FIT NALEZNETE TAKÉ ZDE >>