Loading color scheme

Klimakterium v létě: Vysoké teploty zhoršují návaly horka. Pomůže pitný režim i úprava jídelníčku

Mezi nejčastější příznaky menopauzy patří návaly horka a pocení, podle studie americké North American Menopause Society jimi trpí 75 % žen v přechodu. Tyto projevy jsou pro ženy obzvláště nepříjemné v době vysokých letních teplot, kdy vlivem okolního horka nabývají na intenzitě a kdy je těžší najít od nich úlevu. Ženy v klimakteriu mají například tendenci vydatně větrat, aby návaly horka utlumily nižší teplotou v místnosti. To jim však v létě nepomůže, neboť venkovní teplota běžně překračuje tu vnitřní. Jak od návalů horka a nočního pocení najít úlevu, aby si letní měsíce mohly užít i ženy v přechodu?

Užívejte vodu vnitřně i zevně
Zkrotit návaly horka a noční pocení pomáhá zvýšený přísun tekutin, nejlépe čisté vody. Denně byste jí měly vypít 1,5 až 2 litry, je proto vhodné připravit si ji předem do láhve a tu mít stále po ruce. Vodu rozhodně nepijte ledovou, mohly byste si přivodit zbytečné komplikace od bolesti v krku až po zhoršené zažívání. Pokud vám čistá voda nechutná, přidejte do ní pár kapek citronové šťávy či snítku máty. Voda pomáhá proti návalům horka i zevně. „Při vysokých teplotách přinese ženám v přechodu okamžitou úlevu chladivá sprcha či bazén. Tomuto způsobu ochlazení by měla být dána přednost před například použitím klimatizace. Ta obvykle pocení nezabrání a naopak může snadno zpocené ženě způsobit komplikace spojené s prochladnutím,“ podotýká gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan. Pokud nemáte ke sprše či bazénu přístup, dobře poslouží například i ručník namočený do studené vody, který si krátce přiložíte na krk.

Upravte stravovací návyky
Nepříjemné pocení a návaly horka lze zmírnit i vhodnou dietou. Je vhodné vynechat kofein, alkohol, rafinovaný cukr i kořeněná jídla. Přínosné je naopak zařadit potraviny bohaté na vápník a hořčík a jíst více ovoce a zeleniny, výborné jsou například borůvky, lilek vejcoplodý a zejména okurka setá, která pomáhá regulovat tělesnou teplotu. Další vynikající potravinou v boji proti projevům klimakteria je pak sója. Co se týče stravovacích návyků, ženy v přechodu by též spíše než vydatným porcím měly dát přednost lehčím jídlům, které si budou dopřávat častěji.

Pohodlně se oblékejte a zbytečně se nestresujte
Jednoduchou pomocí v boji se symptomy klimakteria může být i volba vhodného oděvu. Před těsným oblečením ze syntetických materiálů se rozhodně vyplatí dát přednost vzdušným kouskům nejlépe ze 100% bavlny nebo lnu. Volte též světlejší barvy a snažte se oblečení vrstvit tak, abyste mohly v momentě, kdy pocítíte nával horka, část oděvu snadno odložit.

Pro mnoho žen je období menopauzy nepříjemné nejen kvůli průvodním symptomům, ale zkrátka i kvůli tomu, že končí jedna etapa jejich života a nastává zcela jiná. I přesto by se měly pokusit zbytečně se nad tím nestresovat. Přílišný stres zvyšuje krevní tlak, v dlouhodobém měřítku oslabuje imunitu a může přispívat právě i k návalům horka. Pokuste se tedy brát vše s nadhledem, dopřejte si vydatný odpočinek, věnujte se svým koníčkům a bavte se s rodinou a přáteli, kdykoliv se vám naskytne příležitost.

Prevence je váš silný spojenec
Přestože vám výše zmíněné tipy mohou v akutních případech návalů horka pomoci najít úlevu, ještě lepší možností je prevence. „Velmi vhodné je začít zavčas užívat některé doplňky stravy, které pomohou s přechodovými obtížemi, například přípravky s mateří kašičkou a fytoestrogeny,“ uvádí MUDr. Pavel Turčan. Doporučuje například užívání doplňku stravy Sarapis Soja, který blahodárně působí na návaly horka a má také pozitivní vliv na krevní tlak, větší psychickou pohodu a lepší spánek. „V některých případech však bohužel pouze doplňky nestačí a je tak potřeba vyhledat lékařskou pomoc a nechat si předepsat některé z léků na předpis,“ dodává MUDr. Pavel Turčan.