Loading color scheme

Bramboračka v duchu ajurvédy

Spolu s nástupem chladných dní se mění i naše chutě k jídlu a místo letních zeleninových salátů se radši zahřejeme výživnou polévkou. Ty jsou v těchto měsících skvělou volbou – díky tuku totiž naše tělo vstřebává všechny potřebné vitamíny.

Při přípravě jíšky, která je základem každé dobré zahuštěné polévky, zkuste použít místo obyčejného másla ghí. „Jedná se o čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který dodá jídlu jedinečnou jemnou chuť. Navíc je to zdravější varianta – například ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko a dodává, že podle ajurvédy je vhodné podávat polévku k snídani – pro zahřátí organismu.

Využití ghí v teplé kuchyni je z mnoha důvodů výhodné – ghí má vysoký bod zápalu, nepřipaluje se, a navíc krásně voní. „V době, kdy ještě nebyly běžně k dispozici lednice a mrazáky, mělo přepuštěné máslo své nezastupitelné místo v kuchyni právě pro svou trvanlivost. A pokud se podíváme do starých kuchařských knih, zjistíme, že se ghí používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů i buchet,“ připomíná Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Recept:
Lahodná bramboračka s ghí

Suroviny na 4 porce:

3 větší brambory
1/2 celeru
2 střední mrkve
1 petržel
2 stroužky česneku
hrst sušených hub
1 lžíce Ghí od Českého Ghíčka
2–3 lžíce polohrubé mouky
1,5 l vody
kmín dle chuti
majoránka dle chuti
půl lžičky soli

Postup:
Nejprve si namočíme houby na půl hodiny do studené vody. V hrnci necháme rozpustit Ghí od Českého Ghíčka, přidáme mouku a usmažíme jíšku. Vše zalejeme studenou vodou, přidáme scezené houby a vaříme asi patnáct minut.

Potom do hrnce přisypeme na kostky nakrájené brambory, nastrouhanou zeleninu, česnek, kmín a sůl. Vše povaříme dalších patnáct minut. Nakonec polévku dochutíme majoránkou, promícháme a můžeme servírovat na stůl.
Tip: Bramboračka chutná nejlépe s čerstvým chlebem, a pokud navíc krajíce namažete ghíčkem, kombinace jednotlivých chutí bude ještě výraznější. Můžete vyzkoušet i ochucené a bylinkové varianty ghí nebo si ho sami kořením dochutit.