Loading color scheme

Zbavte se závislosti na chytrých telefonech. Nejlepší digitální detox zažijete na dovolené

Už jste slyšeli slovo nomofobie? Vychází ze spojení slov „no mobile phone phobia“ a označuje tedy strach lidí z odloučení od svého mobilního telefonu. Dle dat a statistik shromážděných webem techjury.net z desítek různých zdrojů vykazuje známky nomofobie až 66 procent lidí. Více než polovina majitelů smartphonů dále nikdy svůj přístroj nevypíná, pětina lidí by raději chodila týden bosa, než aby na nějaký čas svůj chytrý telefon odložila, a 85 procent lidí přiznalo, že smartphone používají i v době, kdy si povídají s přáteli nebo rodinou. Na chytrých telefonech se jejich uživatelé nejčastěji připojují na sociální sítě. Podle studie společnosti Mediakix lidé stráví každý den průměrně 40 minut na Youtube, 35 minut na Facebooku, 25 minut na Snapchatu, 15 minut na Instagramu a jednu minutu na Twitteru. Za život na těchto službách tedy promarní čas rovný zhruba 5 letům a 4 měsícům. Dobrou zprávou ale je, že si čím dál více lidí svoji závislost připouští. Dle webu techjury.net se 63 procent z nich snaží své používání chytrých telefonů omezovat a dopřávají si takzvaný digitální detox.

Odpočiňte si v hotelech bez wi-fi připojení

Pro očistu od moderních technologií je nejvhodnějším časem období dovolené. „Dovolená, nejlépe v délce alespoň deset dní, je i dle psychologů ideální pro důkladný relax, a to nejen fyzický, ale zejména pak psychický. Lidé se potřebují zbavit stresu nashromážděného během všedních dní plných práce a povinností. V tom jim velmi dobrou službu udělá načerpání nových, nevšedních, zážitků,“ radí Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která je na českém trhu jedničkou v oblasti prodeje dovolené přes internet. Poskytovatelé dovolených si navíc trend digitálního detoxu uvědomují a nabízejí klientům možnosti digi-free pobytu. Příkladem může být luxusní hotel The Westin Dublin v irském Dublinu, kde je možné hned na recepci odevzdat svůj smartphone do úschovy v sejfu. Aby se vám po něm nestýskalo, připravil hotel i „detoxovou první pomoc“ v podobě balíčku obsahujícího papírovou mapu s vyznačenými okolními památkami a dalšími zajímavosti, deskovou hru, relaxační vonnou svíčku či sadu na zasazení vlastního stromu. Pobyt mimo signál wi-fi si můžete hojně užít rovněž v oblíbeném Chorvatsku, například v hotelích a apartmánech na populární Makarské, v Pule nebo na ostrůvku Korčule.

Detox exotikou a přírodou

Výborné pro odpočinek od rušivých moderních technologií jsou také exotické destinace, které vás naplní novými zážitky tak, že si na svůj smartphone či tablet ani nevzpomenete. „Doporučit lze v tomto směru kupříkladu Thajsko a jeho letovisko Krabi, které návštěvníky uhrane nedotčenou tropickou přírodou, nádhernými plážemi či romantickými lagunami. Jsou tu navíc omezené ubytovací kapacity, takže se nemusíte obávat davů turistů, což značně přispěje k poklidnému prožití dovolené. Z aktivit doporučujeme zejména potápění a skalní lezení, pro obojí tu panují výborné podmínky,“ popisuje Andrea Řezníčková. Nádhernou přírodu, jež zaujme i těžké „závisláky“ na chytrých telefonech, ovšem najdeme i v Evropě. Za zmínku stojí například slovinské Julské Alpy. Zdejší řeky Soča a Sáva jsou vodáckým rájem, návštěvníci by tedy neměli vynechat jízdu na raftu či kánoi, ti méně dobrodružní se pak mohou ponořit do relaxačního rybaření nebo jen koupání. Místní panenská příroda uchvátí též milovníky turistiky. Nechejte tedy mobily a tablety zavřené v pokoji a načerpejte exkluzivní zážitky.

Nastavte si pravidla i na doma

Aby vaše digitální očista měla dlouhodobý smysl, je vhodné nastavit si jistá pravidla ohledně technologií i během všedních dní. Nezačínejte přitom zbytečně drasticky, tak jako v případě různých diet se vyplatí pozvolné kroky, důležitá je ale naopak důslednost, pevná vůle a odhodlání. Začít lze například tím, že si v práci nedáte telefon na stůl, ale necháte jej v tašce či batohu. Sejde z očí, sejde z mysli, říká se. Doma je pak dobré smartphone odložit na vzdálenější místo a nikoliv jej neustále nosit v kapse. Zároveň vypněte různé notifikace a připomínky a stanovte si, že si zprávy či e-maily zkontrolujete jen jednou za hodinu. Pokud se vám daří to vydržet, můžete tento interval postupně prodlužovat. Experti také doporučují nastavit si na telefonu černobílé zobrazení. Lidé jsou totiž obecně více přitahování dynamickými barvami a šedá škála tak může na podvědomé úrovni přitažlivost chytrých telefonů zeslabit. A samozřejmostí by měl být zákaz mobilů či tabletů v ložnici i u jídelního stolu.