Loading color scheme

XCO: nová fitness pomůcka do přírody i do fitka, která vás vrátí do formy

„Váleček uchopíte do ruky a jakýkoliv váš pohyb způsobí, že se v něm začne z jednoho konce na druhý pohybovat sypká hmota. Pohyb tohoto speciálního granulátu uvnitř válce pak spustí sérii reakcí těla – aktivuje velké svalové skupiny horní části těla při každém cvičení, včetně chůze a běhu. To vyžaduje vyšší spotřebu krve a kyslíku ve svalech, což se projeví zvýšenou tepovou frekvenci, takže se jedná o skvělý tréninkový nástroj,“ vysvětluje zkušená cvičitelka Hana Toufarová, která XCO používá při svých lekcích i sama při procházkách.

A na jaké svaly v našem těle XCO působí? Cvičením s ním nejenže vyrýsujeme krásné paže, ale má především pozitivní vliv na hluboký stabilizační systém, posiluje hluboce uložené vrstvy svalů okolo páteře, svaly pánevního dna i břišní svaly. Pomáhá zlepšit stabilitu páteře, snižuje riziko poranění zad, a může tak zlepšit jak běžný život, tak i sportovní výkon.
Pomůcka, která byla původně vyvinuta pro terapii, je tak dnes skvělým tréninkovým doplňkem. Je navíc tak nenáročná, že ji mohou používat jak vrcholoví sportovci, tak třeba i senioři. A mohou s ní cvičit ženy, muži, a dokonce i děti.

„XCO se vyrábělo v různých velikostech, které se původně používaly pro různé účely. Pro rehabilitaci to byl typ S, pro sportovní trénink (např. baseball, házená atd.) typ L. Později byl speciálně pro běh a chůzi vyvinutý nový menší typ M, tzv. XCO walking & running, který je stále populárnější. Oblíbila si ho zejména široká veřejnost, která našla zálibu v chůzi a běhu,“ vysvětluje Hana Toufarová s tím, že rozhodující v tomto případě není hmotnost pomůcky, ale velikost síly, kterou při cvičení s ní vyvineme.

Skvělá kardio zátěž, která nezatěžuje klouby
Tento tréninkový nástroj si dnes nachází své pevné místo i ve fitness centrech jako výborná kardio zátěž, která navíc nezatěžuje klouby. „XCO má velký vliv na kardiovaskulární zdatnost, na celkovou výkonnost a svalovou sílu. Studie prokázaly, že se při jeho používání srdeční frekvence zvýší v průměru o více než dvacet tepů za minutu, a to jak při běhu, tak i při chůzi. Znamená to, že i při relativně klidném pohybu dochází ke zvýšení srdeční frekvence a k většímu spalování tuků. XCO má navíc malou hmotnost, a tak bez velkého tlaku na klouby dochází k výraznému nárůstu svalové síly,“ přibližuje Hana Toufarová.

XCO do přírody i do fitka
Když si vezmeme XCO s sebou na kondiční chůzi nebo běh, jejich intenzita bude mnohem vyšší a začne pracovat mnohem více svalových skupin, než na kolik jste zvyklí. XCO můžete používat venku v jakémkoliv počasí, protože materiál, z něhož je vyroben, je odolný proti povětrnostním vlivům. V setu najdete kromě dvou válců s tepelnou rukojetí dva popruhy na ruce, díky nimž se válce velmi pohodlně drží. Dokoupit si můžete pás pro zasunutí válců, abyste mohli ulevit rukám na delších trasách. Stejně tak si do pásu můžete uložit láhev s vodou pro případ, že chcete v přírodě strávit delší čas.

„Pokud nejste vyznavači outdoorových aktivit, můžete XCO využívat při cvičení na běžícím pásu. Dále při běžném posilování a skvělý je i v kombinaci s ostatním náčiním, například s BOSU. Přidáním náčiní XCO k vašemu běžnému posilování se cvičení stane nejen zábavnějším, ale především za stejný čas zvýšíte intenzitu, zlepšíte kondici a více posílíte tělo,“ uzavírá Hana Toufarová.

XCO je nová cvičební pomůcka určená pro širokou veřejnost. Využijete ji ve fitku, při běhání i na procházkách. Jejím základem jsou dva válce, které uchopíte do rukou a pohybem v nich aktivujete přesýpání speciální hmoty. Zapojíte tak maximum svalů, a především posílíte hluboký stabilizační systém.