Loading color scheme

Správná snídaně dodá energii na celé dopoledne, skvěle chutná a může být hotová raz dva

Dobijte se proto ráno něčím lahodným, co má navíc vhodný obsah. Odborníci doporučují zvolit jídlo plné komplexních sacharidů, jako jsou různé druhy obilných vloček či celozrnné pečivo. Dejte si však pozor na míchaná müsli s čokoládou nebo jiným doslazovadlem.

V těchto cereáliích je totiž velmi často přidané velké množství cukru a konzervantů. Díky vlastnoručně namíchaným vločkám se semínky či oříšky a čerstvým ovocem doplníte vitamíny, stopové prvky a vlákninu.

Mnoho lidí se ráno odbývá rohlíkem se salámem či přislazovanými jogurty a na jakoukoli jinou variantu nemá energii či nápady. A přitom je tak snadné vykouzlit výživově hodnotnou, rychlou, a navíc vynikající snídani. Vyzkoušejte dva barevné recepty, které nachystáte během několika minut. Obsah ovesné kaše s lesní směsí a borůvkové smoothie bowl můžete obměňovat podle svých chutí nebo sezónní nabídky ovoce. Při velkém nedostatku času jdou připravit i večer, anebo je můžete ráno rychle připravit a pak ve skleničce donést třeba do práce.

Na ovesnou kaši s lesní směsí budete potřebovat:

50 g ovesných vloček
90 ml kokosového mléka
1 lžička datlového sirupu
mletá skořice
špetka soli
100 g Lesní směsi Dione
Na ozdobu:
kokosové lupínky
sekané mandle
hrst ovoce Lesní směs Dione
máta

Ovesné vločky zalijte 120 ml vlažné vody a nechte 10 minut nasáknout. (Mezitím si můžete třeba nachystat oblečení nebo ustlat.) Poté nalijte na vločky kokosové mléko, přidejte datlový sirup, skořici a sůl. Směs vařte 4 až 6 minut, dokud kaše nezhoustne. Pak si v rendlíku svařte ovoce do krémové konzistence. Kaši přendejte do misky a přelijte svařeným ovocem. Dozdobte kokosovými plátky, sekanými mandlemi, kousky ovoce a mátou.

Suroviny v tomto receptu můžete snadno střídat. Místo ovesných vloček využijte rýžové, žitné, pohankové nebo třeba u našich babiček oblíbené jáhly. Přesnou dobu přípravy jednotlivých druhů obilovin najdete na obalu. Také kokosové mléko můžete vyměnit za mandlové, makové, sójové nebo například rýžové. Datlový sirup snadno nahradíte třeba kvalitním medem. Každá snídaně tak může být úplně jiná.

Další fotogenickou a pro tělo vynikající snídaní je borůvková smoothie bowl. Její příprava je velmi snadná a rychlá a budete na ni potřebovat:

200 g Borůvek Dione
1 lžíce arašídového másla
150 ml mandlového mléka
1 lžička třtinového cukru
čerstvé ovoce na ozdobu
chia semínka
konopná semínka

Borůvky nasypte do mixéru. Přidejte arašídové máslo, mandlové mléko, třtinový cukr a vše rozmixujte. Hotovou směs přelijte do misek, ozdobte semínky a čerstvým ovocem.

A co když sladkým snídaním neholdujete? I tady se řešení najde. Vyzkoušejte například Zeleninu na gril Dione Extra s omeletou, volským okem či ztraceným vejcem. Zeleninu stačí rozmrazit a rychle orestovat či upéct v troubě. Další oblíbenou variantou jsou obilné kaše naslano, i v nich najde zelenina na gril uplatnění. Vyzkoušet můžete také slané quiche, které upečete den předem. Začněte experimentovat se snídaněmi a najděte to pravé právě pro sebe.

Orientační ceny vybraných výrobků Dione:

Borůvky lesní Dione 200 g – 49,90 Kč
Lesní směs Dione 200 g – 36,90 Kč
Smoothie Dione Extra 500 g – špenát, ananas, mango, jablko – 69 Kč
Smoothie Dione Extra 500 g - mango, maliny, rybíz – 69 Kč
Zelenina na gril Dione Extra 450 g – 45,90 Kč