Loading color scheme

EMS – moderní a rychlá cesta, jak se zbavit bolesti zad

emsbodyexpres06WEBSIZE Na bolesti zad si stěžuje čím dál více lidí. Na vině je hlavně dlouhé sezení, nedostatek pohybu a jednostranné přetěžování svalů. Vítanou možnost, jak odstranit svalové nerovnováhy, zbavit se bolestí zad a dostat tělo znovu do kondice, představuje moderní cvičební metoda EMS, fungující na principu slabých elektrických impulzů.

„Svaly, které mají držet páteř, potažmo celý trup ve správné poloze, se stávají vlivem nedostatečné nebo nevyvážené tělesné aktivity nevyrovnané. Některé tzv. spí a některé jsou přetížené. A tím posouvají klouby a obratle do nesprávné polohy. Pokud je tento posun příliš velký, začne tlačit na nervová zakončení a tělo nám říká, že nás bolí záda. V takovém případě může významně pomoci nová cvičební metoda EMS (elektro-myo-stimulace), při níž se do ochablých nebo přetížených svalů posílají slabé elektrické impulzy, které je aktivují, a to až 80x za sekundu. Svaly tak opět začnou pracovat správně a páteř se srovná do přirozené polohy,“ vysvětluje Tomáš Krmíček z pražského fitness studia Body Express.

Úleva před i po operacích kloubů
Původně se metoda EMS používala pro rehabilitaci svalů po operacích. Na využitelnost ve fitness světě se přišlo teprve před pár lety. „Nejrozšířenější síť EMS provozovatelů je v zemi, kde EMS trénink vznikl – tedy v Německu. Hodně EMS studií je také v Maďarsku a ve Španělsku. Na českém trhu působí studia EMS déle než 5 let a mezi veřejností jsou stále populárnější,“ říká Pavel Suchý z brněnské společnosti Nové Fitness.

Obliba EMS nejspíš stoupá také proto, že i dnes platí, že před i po operacích pohybového aparátu (kloubů) je EMS cvičení naprosto ideální. „Nezatěžuje klouby a efektivně aktivuje svalstvo téměř bez pohybu, jen ve zpevněných pozicích. Proto se dá provozovat až do plánované operace bez omezení a také daleko dříve po zákroku než standardní cvičení,“ upozorňuje Tomáš Krmíček s doporučením, aby kardiaci a diabetici svůj záměr navštěvovat EMS studio pro jistotu předem konzultovali se svým lékařem.

Pozitivní účinky cvičení EMS se podle jeho zkušeností projeví nejpozději po 2–3 procedurách. Není však výjimkou pocítit významné odlehčení již napoprvé. Standardně probíhá lekce jednou týdně a je velmi intenzivní. V případě tak významných bolestí zad, že dokonce omezují v pohybu, je možné využít speciální jemnější program jednou za dva dny.

„Pozor ale na tzv. EMS studia, která nepochopila výhody EMS a nabízejí výrazně odlišnou službu – klasické cvičení (funkční trénink s BOSU, činkami, TRX…), pouze doplněné elektrickou stimulací svalů, ale o podstatně menší intenzitě. Takové cvičení totiž nemá výhody opravdového EMS tréninku,“ upozorňuje Pavel Suchý.

Trénujte rychle a efektivně jako Usain Bolt
Technologie, na jejímž principu EMS pracuje, je celkem jednoduchá. Skládá se z přístroje, elektrod vestavěných do vesty a pásků na ruce, nohy a hýždě, a speciálního oblečení, které se obléká pod tyto elektrody, a plní dvě funkce – první je hygienická, kdy tvoří přechodovou vrstvu mezi elektrodami a pokožkou klienta. Druhou je zabezpečení vodivosti mezi elektrodami a pokožkou. Většina studií toto oblečení půjčuje, ale je možné koupit si i vlastní.

„Náš přístroj miha bodytec je díky mechanicky ovládaným knoflíkům pro nastavení intenzity jediným přístrojem na trhu, který splňuje požadavky normy DIN 33961. Cena kompletního vybavení pro EMS se pohybuje v řádu stovek tisíc, takže si jej většinou pořizují specializovaná studia. Najdou se však i klienti, kteří si přístroj koupí pro domácí použití,“ dodává Pavel Suchý.

A jak je finančně náročné samotné cvičení? „Dá se říct, že je to absolutně nejlevnější komplexní trénink celého těla s osobním trenérem současnosti. Týdenní procedura vyjde při pravidelných návštěvách přibližně na 500 Kč. A neřešíte posilovnu, osobního trenéra, masáže… A hlavně čas! Za 20 minut jednou týdně máte hotovo,“ popisuje výhody moderní cvičební metody EMS Tomáš Krmíček a připomíná, že k těm, kteří si ji už dávno oblíbili, patří i slavný sprinter Usain Bolt.