Loading color scheme

Rozhovor s předním českým specialistou na laserové operace očí MUDr. Petrem Novákem

{phocagallery view=category|categoryid=1592|imageid=4978|float=left}MUDr. Petr Novák má za sebou více jak šestnáct tisíc operací šedého zákalu a více než osm tisíc laserových operací očí, patří k nejlepším odborníkům na transplantaci oční rohovky u nás a je dlouholetým primářem očního oddělení v Nemocnici Na Homolce. Klienti jej však najdou i v pražském Refrakčním Centru Praha, které nabízí komplexní péči a především také laserové operace očí, díky kterým odchází bez brýlí a se zcela novým pohledem na svět.

Pane doktore, kdy je nejlepší čas rozhodnout se pro laserovou operaci očí?

Refrakční zákroky se standardně neprovádějí u pacientů mladších 18 let, následně je vhodné vyšetření a operace. Tyto zákroky se nesmějí provádět u pacientů, kteří trpí závažným očním onemocněním (šedý či zelený zákal, zánětlivá onemocnění oka a nemoci sítnice a zrakového nervu). Opakovaně byla zmíněna i příliš tenká rohovka, jako kontraindikace zákroku. Dalšími důležitými kritérii jsou i celkový stav pacienta, nemoci, se kterými se léčí a jaké léky užívá. To vše by totiž mohlo hojení rohovky po zákroku komplikovat. Všichni pacienti by měli počítat s tím, že po odstranění dioptrické vady budou muset ve věku kolem 40 - 45 let znovu používat brýle, tentokrát na čtení a práci do blízka. Touto vadou však budou postiženi i ti, kteří nikdy před tím brýle nepotřebovali. Oko se vzrůstajícím věkem totiž přirozeně stárne a ztrácí elasticitu čočky a tím i schopnost akomodace, čili zaostření do blízka. Presbyopie čili vetchozrakost vlivem stárnutí tedy není klasickou oční vadou a laserové zákroky ji neřeší. Existují ale jiné vhodné zákroky, které tento problém řeší.


{phocagallery view=category|categoryid=1592|imageid=4979|float=right}Hodně lidí odrazuje od operace strach, je čeho se obávat? Jaká jsou rizika?

Někteří pacienti mají zbytečné obavy, že laserové operace mohou v daleké budoucnosti očím spíš uškodit, jiní mají strach, že zákrok strašně bolí, že budou muset zůstat dlouhé měsíce na nemocenské nebo že se operace nepovede. Přitom z dosavadních zkušeností vyplývá, že bezbolestné laserové operace očí pomohly již tisícům lidí bez jakýchkoli následků. Laserový paprsek excimer laseru dokáže po dopadu na povrch rohovky šetrně odstranit přesně určenou tenkou vrstvu tkáně. U krátkozrakosti se rohovka v centrální části oplošťuje a stává se méně lomivou, u dalekozrakosti je naopak cílem zákroku rohovku zestrmit a zvýšit její lomivost. U astigmatismu se koriguje nepravidelné zakřivení rohovky. Touto „modelací“ se oko zbavuje refrakční vady. Excimer laser produkuje studené záření, tepelné poškození tkáně tedy nehrozí.

Jak dlouho trvá celá operace, jak probíhá a co následná rekonvalescence?

Pacient je při operaci plně při vědomí, oko je však místně znecitlivěno kapkami, vlastní laserový zákrok je tedy bezbolestný a trvá několik desítek sekund. Celá operace trvá několik (8-10) minut. Pacient při operaci leží na operačním lůžku, víčka jsou fixována rozvěračem. V první fázi je při použití femtolaseru vytvářena rohovková lamela. Oko je při této části operace fixováno přísavným kroužkem a pacient vnímá jen mírný tlak na oko. Ve druhé fázi operace je lamela nadzdvižena a jak již bylo zmíněno, vlastní excimer laserový zákrok trvá jen několik desítek sekund. Úkolem pacienta, v průběhu této části zákroku, je klidně ležet a sledovat fixační bod (blikající oranžový bod cca 20 cm před okem). Poloha oka je v průběhu operace sledována automatickým systémem (tzv. eye-tracker), který při drobných pohybech souhlasně upravuje směr laserových pulsů a zabraňuje tak jejich nežádoucímu vychýlení. Moderní generace laserů používá natolik účinný systém eye-trackingu, který, díky sledování bodů na duhovce, umožňuje velmi přesné odstranění vady i u hůře spolupracujících pacientů. Průběh zákroku je sledován přes mikroskop operatérem. Většina pacientů nemá po operaci žádné nebo jen zcela minimální obtíže (přechodný pocit pálení, suššího oka, mírná světloplachost) v prvních 3-4 hodinách po operaci. V naprosté většině případů je oko chráněno obvazem jen první noc po zákroku, kdy hrozí největší nebezpečí, že by si pacient nechtěně mohl do oka sáhnout nebo v noci ve spánku o operované oko nešetrně zavadit. Průběh hojení bývá velmi rychlý a již druhý den po operaci dochází ke zlepšení vidění a pacient se může případně i vrátit do pracovního procesu. Oko se ošetřuje pouze očními kapkami.

Jak probíhá vyšetření před operací?

Na vyšetření je nutné si rezervovat asi 2 hodiny. Zahrnuje celkovou a oční anamnézu, stanovení přesné hodnoty oční vady, změření parametrů rohovky (zakřivení, tloušťky, nepravidelností), vyšetření aberací oka, test slzivosti, změření nitroočního tlaku a podrobné vyšetření předního segmentu oka a očního pozadí po rozšíření zornic speciálními kapkami. Na základě těchto vyšetření lékař stanoví, zda je refrakční zákrok pro pacienta vhodný a doporučí vhodný operační postup. Před vyšetřením i vlastní operací je bezpodmínečně nutné minimálně 3 dny (lépe týden) nenosit kontaktní čočky, nelíčit oči, jiná zvláštní příprava není nutná. Pozor, po vyšetření může být vidění lehce rozostřené, proto není vhodné řídit auto.

Pro koho operace není vhodná?

Refrakční zákroky se standardně neprovádějí u pacientů mladších 18 let. Dále se tyto zákroky nesmějí provádět u pacientů, kteří trpí závažným očním onemocněním (šedý či zelený zákal, zánětlivá onemocnění oka a nemoci sítnice a zrakového nervu). Opakovaně byla zmíněna i příliš tenká rohovka, jako kontraindikace zákroku. Podmínkou je též stabilita vady (vada se již minimálně 1 rok nezhoršuje). Dalšími důležitými kritérii jsou i celkový stav pacienta, nemoci, se kterými se léčí a jaké léky užívá. To vše by totiž mohlo hojení rohovky po zákroku komplikovat. Operaci také nedoporučujeme těhotným a kojícím ženám.

Co je vlastně podstatou laserového zákroku, co mě jako pacienta čeká?

Podstatou laserového zákroku je odpaření určité vrstvy rohovkové tkáně, v závislosti na výši dioptrické vady, což vede přímo úměrně k jejímu ztenčení. Aby byl zákrok bezpečný a oko nebylo po operaci oslabené, nelze rohovku zákrokem ztenčit příliš. V zásadě lze říct, že krátkozrakost se odstraňuje běžně do -9 dioptrií, u pacientů s vysokou vadou a tenkou rohovkou je bezpečnější provést pouze částečné snížení vady. U dalekozrakosti jsou možnosti odstranění vady podstatně omezenější. Laserové zákroky se doporučují pouze u vad do cca +4,0 dioptrií. U vyšších vad je vhodnější volit jinou metodu refrakčního zákroku, jako jsou například zákroky nitrooční (implantace fakické nitrooční čočky, výměna přirozené čočky za umělou apod.).

Jak je to s operací očí a úhradou pojišťovny?

Na laserové operace očí přispívají částečně v současné době v České Republice pouze tři pojišťovny – Česká průmyslová zdravotní pojišťovna ČR, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Revírní bratrská pokladna zdravotní pojišťovna. Maximální výše jejich příspěvku je 1500 Kč na operaci (u první jmenované).