Loading color scheme

Jak se starat o zimní kabát, aby vydržel dlouho jako nový?

Cleanycz---predavka3 Kvalitní zimní kabát není zrovna nejlevnější částí šatníku, nejspíš si tedy nechcete každou sezónu pořizovat nový. Jak se o něj správně starat, aby vám vydržel co nejdéle krásný, radí Hanuš Zvolský z české online čistírny a prádelny Cleany.cz. Pravidelná údržba zimního oblečení je důležitá nejen proto, aby vám déle vydrželo pěkné, ale také z hygienických důvodů. Na oblečení se zachycují bakterie, takže když ho nebudete pravidelně čistit, můžete být náchylnější k nachlazení a dalším nemocem. Jak se o kabát správně starat před sezónou, během i po ní?

Před sezónou
Profesionální čištění byste měli svému kabátu dopřát nejméně jednou za rok, ideálně ale po sezóně i před ní, přestože kabát na pohled vypadá čistě a není cítit zatuchlinou. Když to materiál dovolí, v čistírně ho i naimpregnují proti vodě a špíně, takže investice do čištění před sezónou se vám vyplatí.

Po každém nošení
Po příchodu domů byste neměli odkládat kabát hned do skříně. Pověste ho na ramínko a nechte proschnout na větraném místě. Zejména vlna má totiž tendenci nasávat vodu. Zabráníte tak vzniku plísní a zatuchlému zápachu.
Tip Cleany.cz: Pro rychlé zbavení pachů můžete u vlněného kabátu použít jednoduchý trik. V koupelně pusťte teplou vodu (třeba při sprchování nebo napouštění vany) a zavřete dveře. Vytvoříte tak parní lázeň, do které pověsíte kabát. Z parní lázně ho po 20 minutách vyjměte a očistěte ho měkkým kartáčkem. Kabát nechte postupně vychladnout a pořádně uschnout.

Zbavování nečistot
Prach, zvířecí chlupy, vlasy a jiné drobné suché nečistoty odstraňte samolepícím válečkem nebo jemným kartáčkem. Chlupy také můžete smést navlhčenýma rukama. To opakujte podle potřeby i několikrát týdně. Žmolky průběžně odstraňujte pomocí odžmolkovače nebo opatrně žiletkou.

Kabáty z přírodních materiálů
Pokud se však na kabátě objeví skvrna nebo větší znečištění, vždy se nejprve podívejte na instrukce, které výrobce uvádí na visačce. Obecně platí zásada, že čím větší podíl přírodních vláken v kabátě je (vlna, kašmír), tím pravděpodobněji patří do čistírny. Vlněný či flaušový kabát nikdy neperte v pračce. I šetrný program může nenávratně poškodit podšívku, hrozí také plstnatění nebo sražení. Nejlepší službu svému kabátu prokážete, když ho necháte vyčistit profesionálně. Jen pozor na to, že není čistírna jako čistírna. Ne v každé provozovně jsou připraveni na čištění vlněných či kašmírových kabátů.

Tip: Abyste se nemuseli prokousávat hromadou referencí a hodnocení, objednejte si čištění přes online čistírnu Cleany.cz. Na webu si vytvoříte objednávku, kterou u vás kurýr do 90 minut vyzvedne a odveze do nejvhodnější čistírny ve vašem regionu. Profesionálně vyčištěnou vám ji pak do 24 hodin doveze zpátky. Takto můžete nechat vyprat a vyžehlit oblečení nebo vyčistit bytový textil. Služba funguje v Praze a okolí, Plzni, Brně, Ostravě a Olomouci a chystá rozšíření do dalších měst.

Kabáty z umělých vláken
Pokud výrobce na visačce netvrdí opak, kabát s příměsí přírodních vláken (do 30 %) obvykle snese praní v pračce bez toho, aby zplstnatěl nebo se srazil. Vždy volte nejjemnější program na vlnu nebo ruční praní, nízkou teplotu a otáčky. Použijte prací prostředek na vlnu. Po vyprání rozložte kabát na osušku a nechte volně uschnout ve vodorovné poloze. Prošívané kabáty z umělých vláken (PES, PAD) většinou můžete v pračce prát bez obav.

Uložení po sezóně
Po sezóně kabát obvykle jeví známky nošení a je dobré ho vyprat nebo profesionálně vyčistit. Už jen proto, že vyčištěné kousky méně chutnají molům. Když se vám vrátí kabát z čistírny, vložte ho do speciálního obalu na šaty a nezapomeňte přidat odpuzovač škůdců. Perfektně funguje levandule, skořice nebo rozmarýn a dostatečné větrání skříní.

Správná péče o kabát zajistí, že bude vypadat dlouho jako nový a vydrží vám mnoho sezón. Můžete si tak dovolit investovat i do kvalitnějšího nadčasového kousku. Méně častým nakupováním nového oblečení navíc šetříte životní prostředí.