Loading color scheme

Češi a letní sex: Více sexu si užilo pouze 14 procent lidí. Nejčastěji se milovali v posteli, ve vaně nebo sprše

5 Ačkoliv různé průzkumy naznačují, že si lidé přes léto dopřávají více sexu, podle aktuálního průzkumu e-shopu Ruzovyslon.cz si letos v létě více milování užilo jen asi 14 % Čechů a Češek. Žádný sex od konce června do konce srpna pak neměla dokonce zhruba pětina lidí. Nejčastěji se lidé milovali jednou až dvakrát týdně, a to tradičně v posteli. Někteří ale vyzkoušeli třeba i sex na louce, v lese či veřejném bazénu. Letní nevěru přiznala jen 4 % dotázaných.

Léto je obecně považováno za období, které přeje sexu. Podle dostupných studií mívají lidé v létě zvýšený sexuální apetit a větší chuť experimentovat. Statistiky také zaznamenávají častější „googlování“ klíčových slov spojených se sexem či pornem. „Větší chuť na sex v období léta se často připisuje vyšší sluneční aktivitě. Více slunce znamená více hormonu štěstí serotoninu v našem organismu, díky čemuž máme lepší náladu a vyhledáváme potěšení – a to i to tělesné. Navíc díky letním dovoleným mívají lidé více času,“ říká Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který testuje a prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Češi si v létě většinou více sexu neužili
A jak to letos měli s letním milováním Češi? Podle čerstvého průzkumu, který pro e-shop Ruzovyslon.cz zrealizovala průzkumná agentura Ipsos, většina respondentů nezaznamenala výraznější změnu v četnosti sexu mezi 20. červnem a 28. srpnem, v porovnání s obdobím od začátku roku do 19. června. Více sexu si dopřálo jen asi 14 % dotázaných, méně milování naopak přiznala zhruba pětina lidí. Třetina respondentů uvedla průměrnou frekvenci sexu jednou až dvakrát týdně. Nejméně pětkrát týdně si sexu užíval jen zhruba každý dvacátý, oproti tomu celých 17 % lidí za celé sledované letní období nemělo vůbec žádný sex.

„Sex jsme v průzkumu definovali jako jakýkoliv sexuální kontakt – vaginální, anální, orální či jen stimulace genitálií – s jednou či více osobami. Za povšimnutí stojí fakt, že více sexuální aktivity vykazovala kategorie respondentů mezi 18 a 26 lety: u nich si během léta oproti předchozímu období užila více sexu téměř čtvrtina, podobné procento lidí v této kategorii navíc uvedlo frekvenci milování jednou až dvakrát týdně a pětina dokonce třikrát až čtyřikrát týdně,“ komentuje výsledky průzkumu Adam Durčák. Celkově se do průzkumu zapojilo 1097 lidí, z toho 585 mužů a 512 žen, ve věku od 18 do 65 let.

Nejoblíbenějším místem k sexu zůstala postel
Letní sex si lidé podle průzkumu nejčastěji dopřávali tradičně v posteli. Druhým nejoblíbenějším místem byla vana či sprcha, jen o něco méně respondentů pak vyzkoušelo milování na stole nebo kuchyňské lince. Lidé se vydali i do přírody: 8 % se oddalo vášni v lese, 5,5 % na poli či louce. Zhruba desetině lidí posloužilo k sexu auto, 6 % se milovalo na pračce. Hrstka odvážlivců vyzkoušela i sex v některém z prostředků hromadné dopravy, v obchodním centru nebo kině. „Mezi odpověďmi jsme pak zaznamenali i místa jako lavička v parku či úklidová místnost,“ doplňuje Adam Durčák.

Co se týče počtu sexuálních partnerů ve sledovaném období, drtivá většina dotázaných uvedla partnera jediného, 15 % pak během léta neměla žádného (pozn. 3,3 % lidí se rozhodlo neodpovědět). Dva sexuální partnery uvedlo 5 % lidí, tři partnery poté 2 % respondentů. Asi 4 % dotázaných rovněž přiznaly nevěru.

O průzkumu
Koncem letošního srpna byl realizován průzkum na téma Češi a sex v létě. Jednalo se o anonymizované šetření na reprezentativním vzorku české populace ve věku 18-65 z hlediska pohlaví, věkové struktury, regionu, velikosti bydliště a vzdělání. Sběr, který proběhl online na vzorku 1097 respondentů, byl zajištěn agenturou Ipsos.