Loading color scheme

Legenda moravského vinařství: Seznamte se s Bzeneckou Lipkou

chateau-bzenec2016-002 Podle pověsti byl oblíbeným nápojem kněžny Ludmily, oslovil básníka Jaroslava Hejduka nebo houslového virtuóza Josefa Suka. Řeč je o Ryzlinku rýnském z viniční tratě poblíž Bzence, který časem získal půvabné označení Bzenecká Lipka. Osud Bzenecké Lipky byl ale komplikovaný, dokonce ji musel pomoci tým expertů na klonování vinné révy.

Na bzeneckých vinicích se Ryzlink rýnský pěstuje od nepaměti. Prý jej nechala na oslavu křtu svého chotě Bořivoje dovést už kněžna Ludmila. Ve středověku z jeho prodejů plynuly peníze do pokladen zdejší vrchnosti. Vinné sklípky v okolí Bzence navštěvovali umělci, myslitelé a další osobnosti 18. a 19. století. Díky tomu se víno dostalo i do soudobých spisů, kde se poprvé objevilo jeho dodnes platné označení „král moravský vín“.

Nejlepší kolébka Ryzlinku rýnského
Říkáte si, v čem je bzenecké víno jiné než ostatní? Zdejší viniční tratě se vyznačují bohatostí půdního podloží a příznivými povětrnostními podmínkami, které poskytují výjimečné podmínky pro růst i zrání. To se propisuje do charakteru zdejšího Ryzlinku rýnského.

Rodiště prvního sektu na Moravě
V Evropě v druhé polovině 19. století do módy přicházela šumivá vína. U nás usilovali o jeho výrobu právě bzenečtí vinaři, kteří jako nejvhodnější odrůdu zvolili Ryzlink rýnský. A tak se stalo, že se zde v roce 1875 zrodil první moravský sekt a Bzenecké sklepy se tak staly 4. místem ve střední Evropě, kde šumivá vína dokázali vyrábět. Například až v roce 1880 se začalo s jeho výrobou v Itálii.

O pár let později sklidil první mezinárodní úspěch na výstavě v Toulouse, kde získal zlatou medaili. Rovněž zazářil i na Světové výstavě v Paříži v roce 1900. Poté ale na dlouhou dobu výroba sektů v Bzenci uhasla.

Moravská chlouba
Mezi bzeneckými Ryzlinky lze najít i další unikát, a tím je Bzenecká Lipka. Hrozny pro toto víno se po staletí pěstovaly na jižních a jihozápadních svazích pahorku nad městem známým jako Starý hrad, kde vždy rostly lípy. Příznačná vůně slovanského stromu je typická i pro zdejší Ryzlink.

Oficiálně spatřila Bzenecká Lipka světlo světa v roce 1931, kdy byl zaregistrován její název a etiketa, které se pak používaly po desetiletí. Ovšem změny v tradičních postupech pěstování vína i střídání majitelů vinohradu během druhé poloviny 20. století způsobily, že se tato legendární odrůda pomalu vytrácela.

Bzenecký ryzlink opět ve vinohradech
Bzenecká Lipka i tradice výroby sektů by možná zmizely úplně. Vinaři z vinařství Chateau Bzenec se však rozhodli pro jejich záchranu. Oslovili uznávaného profesora vinohradnictví Viléma Krause, kterému se podařilo vypátrat původní klony Bzenecké Lipky a rozmnožit je. V roce 2012 vinařství slavnostně vysázelo na trati Stará hora v obci Syrovín novou vinici složenou výhradně z původních bzeneckých klonů této odrůdy.
Bzeneckou Lipku tak můžete díky mistrnému umu vinařů ochutnat i dnes. „Aroma lipových květů v bzeneckém Ryzlinku rozeznáte hned při prvním přivonění. Díky pečlivému výběru hroznů z vinic v okolí Bzence vzniká neopakovatelná harmonie, charakteristická výhradně pro slováckou Lipku,“ říká Libor Výleta, ředitel vinohradnictví Chateau Bzenec.

Na tradici vynikajících bzeneckých sektů, které získávaly renomé na světových výstavách, navazuje sekt Chateau Bzenec brut. „Od první vyrobené lahve bzeneckého sektu v roce 1875 se toho moc nezměnilo. I dnes připravujeme sekt tradiční metodou kvašením v lahvi s dobou ležení nejméně 9 měsíců na kvasinkách. I dnes je cuvée sestaveno výhradně z hroznů Ryzlinku rýnského, který vyzrává v optimálních podmínkách. A stejně jako jeho předchůdce na přelomu tisíciletí sbírá i dnešní sekt ocenění na světových i tuzemských soutěžích,“ dodává Libor Výleta.

Produktové tipy:

Chateau Bzenec brut
Chateau Bzenec je jednoodrůdový sekt připravovaný výhradně z Ryzlinku rýnského, který dodává šumivým vínům bohatou vůni a pikantní kyselinku. Sekt vzniká tradiční metodou kvašením v lahvi a do jeho cuvée jsou použity pouze ty ročníky, které příroda obdařila charakteristikami vhodnými pro tvorbu špičkového sektu. Vychutnejte si zlatavý odstín a bohaté perlení, jemnou vůni s tóny sladké broskve a plnou chuť s harmonickou kyselinkou s ovocnou lehkostí a dlouhou perzistencí.

Bzenecká Lipka
Bílé víno se specifickým aroma národního stromu je připravováno z vybraných hroznů po staletí opěvované Bzenecké Lipky. Speciální klon Ryzlinku rýnského zaujme královskou zlatavou barvou, medovými podtóny i jedinečnou vůní rozkvetlých lip. Doporučujeme servírovat k pokrmům plnější chuti, jako jsou tučnější ryby anebo smetanové omáčky v kombinaci s drůbežím masem.