Loading color scheme

Artmat představuje nový automat na umění v pražské Invalidovně

IMG0095 Projekt Artmat, který se zaměřuje na prezentaci mladých výtvarných umělců prostřednictvím prodeje mini uměleckých děl v cigaretových automatech, přidává na mapu Prahy další automat. V rámci spolupráce se Studiem ALTA bude umístěn v karlínské Invalidovně a představí nový fotografický projekt Terezy Bonaventurové.

Zábavná forma, moment překvapení i kvalitní kurátorský výběr talentů české výtvarné scény - to je síť automatů na umění, které do České republiky jako první přináší projekt Artmat. Po prvním automatu na Krymské ulici, který byl představen na podzim roku 2019, nyní přichází další zrenovovaný cigaretový automat s mini uměním. “Ke spolupráci se Studiem ALTA jsme se dostali skrze otevřenou výzvu vyhlášenou na začátku letošního roku. Líbí se nám hodnoty, na kterých organizace staví i možnost podílet se na oživení této barokní památky.”, říká Petra Widžová.

Princip fungování automatu na umění je jednoduchý - v krabičkách o velikosti těch cigaretových najdete umělecká díla v miniaturních velikostech. Ta jsou vždy vytvářena v limitovaném počtu kusů a jsou autory podepsána. “Zachovávají si tak určitou exkluzivitu a jejich hodnota může do budoucna růst. Každý si takto může vytvořit svoji uměleckou sbírku.”, dodává Josefína Frýbová.

Nejčastěji se v automatech objevuje ilustrace, kresba, či fotografie. Právě nový fotografický projekt umělkyně Terezy Bonaventurové, jež vznikl v průběhu koronavirové nákazy, si mohou zájemci vytáhnout z automatu v Invalidovně. Tereza se v něm zabývá odvrácenou tváří okolí nejslavnějších památek i hodnotami cestování celkově. Fotografie mají navíc formu miniaturních pohledů, které se dají reálně poslat poštou.

Dále najdou zájemci v automatu také sérii risografií od Martina Czellera, nášivky od Přemka Černého, ilustrace od Evy Jaroňové a fotografie od Radima Dibdiaka. Automat je otevřen každý den, od pondělí do pátku od 15:00 do 22:00 a o víkendu od 10:00 do 22:00. Cena jedné krabičky je sto korun.

Projekt Artmat představil v loňském roce první automat na umění v České republice, a to na Krymské ulici v Praze. Cílem projektu je prezentace talentů české výtvarné scény a oživení veřejného prostoru. V krabičkách je možné zakoupit si drobná umělecká díla vybíraná kurátorkami a zakladatelkami projektu Josefínou Frýbovou a Petrou Widžovou.