Loading color scheme

Eko výbava pro toulky přírodou

lampcolimage2WEBSIZE Čistou přírodu, kde je možné načerpat síly a oprostit se od starostí, potřebujeme teď víc než kdykoli dřív. Měli bychom na to myslet pokaždé, když se ocitneme v lese, u rybníka, ale i doma na zahradě. Výrobci si už svoji odpovědnost vůči planetě také uvědomují. Výsledkem jsou produkty i materiály šetrné k životnímu prostředí.

Do přírody vyrážíme, abychom utekli před starostmi, užili si klidu, čistého vzduchu a relaxovali za zvuku zurčící vody, zpěvu ptáků a ševelení větru v korunách stromů. Za to si zaslouží, abychom se k ní chovali hezky a uchovali ji takovou, jakou ji známe, i pro naše děti a všechny budoucí generace.

„Šetrnost k přírodě můžeme projevit například tím, že budeme používat výrobky z recyklátů nebo ty snadno recyklovatelné nebo třeba získávat energii ze slunce. Výrobci nám v našich přáních vycházejí čím dál víc vstříc a svoji odpovědnost vůči planetě si uvědomují.

Na letošní trendy minimalismu a maximálního pohodlí tak úzce navazuje používání materiálů, které jsou maximálně šetrné k životnímu prostředí. Typickým příkladem je masivní využívání plastového recyklátu k výrobě izolačních materiálů pro spacáky, batohy či outdoorové oblečení. Většina bund a spacáků se syntetickými plnidly je tak dnes vyrobena z recyklovaných PET lahví, hitem je nádobí z palmového listí nebo hrnečky a talíře ze slupek od rýže,“ upozorňuje Vít Hruška z e-shopu 4camping.cz, který byl vyhlášen jako Shop roku a stal se tak nejlepším e-shopem v kategorii sportovního, turistického a outdoorového vybavení u nás.

Ekologický přístup se ovšem podle Víta Hrušky projevuje i ve využívání přírodních zdrojů energie, konkrétně té solární. Velmi oblíbené jsou zejména malé solární nabíječky pro dobíjecí tužkové baterie nebo větší a výkonnější zařízení, které už dokáží nabíjet i notebooky, mají USB vstup pro mobilní telefony, přehrávače hudby, kapesní počítače a další elektronická zařízení. Solární panely jsou zpravidla voděodolné, takže si je můžete připevnit na batoh a budou tak sbírat potřebnou energii celý den. Velký úspěch slaví také solární lampy, svítilny, hudební reproduktory nebo solární sprchy.

5 tipů pro ty, kdo to s přírodou myslí vážně
Solární sprcha Easy Camp je praktickou pomůckou při pobytu v kempu nebo na zahradě. Její objem je 20 litrů a má praktické zavěšení, nastavitelný kohoutek a teploměr pro kontrolu teploty obsahu. 

Instantní gril Casus je zcela ekologický – po rychlém zapálení dokáže během 5 minut snadno grilovat a déle než 60 minut udrží žár. Gril užívá o 50 % méně dřevěného uhlí, což vede k padesátiprocentnímu snížení emisí CO². Po použití můžete gril spálit. V přírodě po něm nezůstane nic kromě lávových kamenů, které se užívají v pěstitelských školkách ke zkvalitnění půdy.

Multifunkční lampa Outwell Opal nejen svítí a bliká, ale také přehrává hudbu a slouží jako mikrofon pro volání či powerbanka pro dobíjení telefonu. Je stylovým a zároveň moderním doplňkem do stanu, kempu či na chatu. Kromě kvalitního osvětlení s možností vypnutí, ztlumení nebo SOS blikání světla totiž nabízí také Bluetooth či kabelem zapojený reproduktor pro přehrávání hudby, možnost ovládání hlasitosti a posouvání na další skladbu, integrovaný mikrofon pro přijímání hovorů, micro USB vstup pro dobíjení lampy nebo USB výstup pro nabíjení mobilního telefonu. Horní část můžete odpojit od svítilny a používat ji odděleně. Pro snadné přenášení slouží kožený řemínek.

Multifunkční stolní svítilna 360 Sound & Light Led Lantern Coleman s reproduktorem je díky dobíjecí Li-Ion baterii maximálně výkonná. Integrovaný reproduktor ve spodní části svítilny lze pomocí technologie Bluetooth připojit k libovolnému přehrávači a užít tak až 20 hodin hudby. Využijete ji v kempu, na chatě či na venkovní párty, kde není zdroj elektřiny. Pohodlné je i dobíjení prostřednictvím USB kabelu.

Inovativní vyhřívací podložka Radiate Heat Mat Vango se čtyřmi stupni vytápění vám spolehlivě zahřeje spacák. Je vyrobena z grafenu za použití hi-tech materiálů. Ohřívač vám při zapojení do jakékoliv powerbanky poskytne příjemné teplo. Jednoduchým přepnutím tlačítka pak můžete nastavit jednu ze 4 různých teplot. Ohebný elektrický komponent vám nebude překážet a přizpůsobí se vašemu tělu. Podložku lze vyprat až na 30 °C. Má i praktickou kapsu na uložení powerbanky. Softshell, ze kterého je vyrobena, je měkký a ohebný, proto můžete podložku umístit kamkoli, a použít ji nejen pro vyhřátí spacáku. Snadno se balí a skladuje do obalu se šňůrkou, která poslouží i jako popruh přes rameno.