Loading color scheme

Nucená přestávka má i své klady

ftonlinehamakaWEBSIZE Situace vyvolaná koronavirem se nějakým způsobem dotýká každého z nás. Jak všichni doufáme, jedná se o přechodnou dobu, a lze si jen přát, aby byla co nejkratší. Kromě vládních opatření, jimiž je třeba se řídit, je také důležité zachovat si chladnou hlavu a nepropadat trudnomyslnosti. Tady je pár tipů od cestovatelů a outdoorových odborníků z 4camping.cz, který byl začátkem letošního března vyhlášen Shopem roku 2019 v kategorii Sportovní vybavení.

„Pobyt na čerstvém vzduchu je nejen z hlediska imunity důležitý. Je sice škoda, že smíme ven pouze sami nebo jen s nejbližšími členy rodiny, a vyvarovat se přitom bližších setkání s ostatními lidmi, nicméně určitě nám to pomůže jak fyzicky, tak psychicky. Výhodu má ten, kdo bydlí hned u lesa, nebo má vlastní zahradu. Ale i pokud žijete ve středu města a máte k dispozici jen malý balkon, je to výhra. I tady se dá vybudovat oáza pohody. Já osobně nedám dopustit na hamaku – používám ji při toulkách přírodou, a teď ji mám zavěšenou na zahradě. Neznám lepší místo, když si chcete srovnat myšlenky, meditovat nebo prostě usnout,“ říká Vít Hruška z 4camping.cz, který je zaměřený na výbavu pro turisty a cestovatele a je čerstvým držitelem prestižního ocenění Shop roku 2019.

Inspirace na příští cesty
„I na téhle podivné situaci, která nám najednou nastavila jiná pravidla hry, se dá najít něco pozitivního. Při nucené karanténě třeba najednou zbývá trochu víc času na přemýšlení o důležitých věcech, na studium nebo na čtení… A není zrovna teď ta správná chvíle začít plánovat cesty, které uskutečníte, až to „korona“ vzdá? Pár týdnů až měsíců to sice asi potrvá, ale proč se nezačít připravovat a těšit už teď?“ říká Vít Hruška a všem, které baví cestování, toulání se po světě, a kteří touží dozvědět se nové informace, dává dobrý tip. „Na našem webu jsme připravili on-line cestopisy a reportáže od našich ambasadorů a kolegů. Náladu vám určitě zlepší, když si přečtěte o kempování uprostřed překrásné korutanské přírody, o focení přírody na Lofotech, o dobrodružství na Středním východu, anebo se možná inspirujete reportáží ze svatby na Islandu. Ale taky můžete klidně zůstat v mysli „doma“ a naplánovat si turistiku v Tiských skalách, keškování na Šumavě či přechod Jeseníků.“

Čas na to „být v obraze“
Mrzelo vás, že jste si před nákupem nových turistických bot neměli čas nastudovat, podle jakých parametrů je správně vybírat? Chcete vědět, v čem se liší jednotlivé druhy batohů, jak se vyznat v materiálech nových typů stanů a jak poznáte, který spacák bude nejlepší pro váš plánovaný letní cyklovýlet? Chystáte se kempovat s motocyklem nebo přemýšlíte, jak dětem o prázdninách zpestřit turistiku? Zajímá vás, jak obstál při testování ekologický gril, multitool nebo nepromokavé ponožky? Spoustu praktických, ale i odborných informací najdete v rubrice Poradna nebo Testovna.

Anebo si otevřete rovnou outdoorovou Pitevnu. Pod celkem strašidelným názvem se skrývá mnoho veskrze pozitivních, důležitých, a navíc vtipně podaných informací. Uvidíte tu třeba rozpitvanou bundu, batoh, spacák, vařič nebo čelovku a zjistíte, co to je světelný tok, které materiály nejvíc vydrží a v jakém spacáku vás čeká ten nejklidnější spánek. S takto nabytými informacemi získáte cenný předstih, a až bude krize zažehnána, můžete vyrazit do přírody dobře připraveni a vstříc novým dobrodružstvím.

Tipy pro váš klid a pohodu

Poklidné houpání
Závěsná voděodolná sedačka Domingo Lounger od firmy La Siesta nabízí díky své velikosti prostor i pro ležení a poskytne vám maximální komfort. Je vyrobená v Kolumbii z voděodolného a rychleschnoucího vlákna HamacTex®. Vysoce kvalitní bavlna s dlouhými vlákny je měkká na dotek, nežmolkuje se, je odolná a snadná na údržbu. Rozpěrná tyč, vyrobená z bambusu, dobře odolává povětrnostním vlivům a má příjemně hladký povrch. Díky integrovanému otočnému čepu se s křeslem můžete pohodlně a bezpečně otáčet kolem vlastní osy, aniž by se při tom křížily závěsné šňůry.

Spolehlivá powerbanka
Powerbanka Venture 70 Recharger Goal Zero je použitelná při teplotě 0-45 °C s životností stovek cyklů. Má hned dva stupně ochrany. IPx6 – do nejnáročnějších povětrnostních podmínek, kdy odolá dešti, prachu i tvrdým nárazům, a ochranou IPx7 – snese i krátkodobé ponoření do vody (až 1 m, po dobu max. 5 sekund). Vnitřní akumulátor má kapacitu 17 700 mAh. Celková hmotnost powerbanky s celopogumovaným krytem činí 454 gramů. Výhodou je, že přes dva výstupní 2,4A USB porty lze velmi rychle nabíjet dvě zařízení současně bez přebíjení či přehřátí.
 
Česká klasika
Tradiční české jídlo Štěpánská hovězí pečeně se dříve podávala na svatého Štěpána.
Velmi kvalitně zpracované hovězí maso prošpikované slaninou doplněné celým vejcem. K tomuto jídlu si můžete udělat přílohu, kterou máte rádi – rýži, knedlíky nebo jen chleba. Hodí se jako rychle připravené jídlo na doma nebo na výlet. Doma vám vydrží až dva roky a je vyrobeno bez použití konzervantů, barviv a lepku. Skladování je od +1 do +30 °C. 

Nesmrtelný plecháček
Smaltovaný hrnek s motivem lesa Zulu potěší každého milovníka přírody. Je lehký a nerozbitný. Vydrží téměř vše a hodí se na čaj, kávu i rum… Hrnek není vhodný do myčky a mikrovlnky. Před prvním použitím doporučujeme omýt mýdlovou vodou.

Světlo kdekoli a kdykoli
LED svítilna Spectrum 250 Vango je lampa o maximálním výkonu 250 lumenů, která disponuje 4 režimy svícení: přirozený, chladný, teplý a „svíčka“. Jako baterie slouží 4 baterky typu AA (nejsou součástí balení) a stupeň nabití ukazuje vestavěný indikátor. Lampa má velké madlo k přenášení nebo zavěšení, její povrch má protiskluzovou úpravu.