Loading color scheme

Při sexu s krasavci ženy častěji zahazují kondom. Atraktivní ženy se naopak chtějí více chránit

5 Ačkoliv jsou ženy v používání kondomu při sexu důslednější než muži, jejich ochota k nechráněnému sexu stoupá, je-li její sexuální partner přitažlivý či se jeví vhodný pro dlouhodobý vztah. Naopak čím více si připadá atraktivní sama žena, tím více na použití kondomu trvá, a to obzvláště kvůli obavě z přenosu pohlavních chorob. Vyplývá to z nedávno zveřejněného průzkumu britských a kanadských odborníků.

Kondomy jsou jedinou formou ochrany při sexu, která kromě bránění početí chrání partnery před pohlavními chorobami. Dle dostupných dat jsou v používání této ochrany důslednější ženy, ovšem jak odhalila loňská studie kanadských odborníků z University of Guelph, dámy ze svých požadavků na chráněný sex často slevují, pokud v muži vidí vhodného kandidáta pro dlouhodobý partnerský vztah, případně k němu mají silnější emoční pouto. A podle novějšího průzkumu uveřejněného v odborném žurnálu PLOS ONE hraje svou roli v tom, zda ženy zahodí kondom, či ne, i samotná atraktivita muže.

Pěkný vzhled nezaručí bezpečný sex
Kromě toho, že ženy jsou obecně k sexu s atraktivním mužem svolnější, jsou se zvyšující se přitažlivostí muže i svolnější k sexu nechráněnému. Výsledky zmíněné studie i předchozích podobných výzkumů naznačují, že si ženy v případě atraktivnějších mužů méně často připouštějí, že by je dotyčný mohl nakazit pohlavní chorobou. „Jednoduše řečeno: Pokud muž vypadá čistě, upraveně a uhlazeně, ženy jej z hlediska pohlavně přenosných chorob vyhodnocují jako méně rizikového. Vzhledový faktor je ovšem u pohlavních chorob irelevantní. Atraktivní muž, který o sebe zjevně pečuje, může být přenašečem nemoci stejně tak dobře, jako muž zanedbanějšího vzhledu,“ varuje Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který testuje a prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Čím atraktivnější žena je, tím méně chce riskovat
Průzkum přinesl ještě jeden zajímavý výsledek. Zjistil, že na používání kondomu nemá vliv jen atraktivita partnera, ale také atraktivita samotné ženy. Dámy, které samy sebe hodnotily jako přitažlivé, na chráněném sexu trvaly více, a to bez ohledu na tom, jak atraktivní byl jejich sexuální partner. Tyto ženy se totiž mnohem častěji obávaly rizika přenosu pohlavní choroby.

Výzkum se zabýval také tím, jak ženy, které si chtějí užít milování bez kondomu, k nechráněnému sexu přimějí muže, jenž by raději kondom použil. Výsledky ukázaly, že ženy se nejčastěji uchylují k svádění. „Asi 43 procent dam uvádí, že muže jednoduše silně sexuálně vzruší, a buď rovnou přejde k nechráněnému sexu, nebo využije mužova vzrušení k tomu, aby s nepoužitím kondomu souhlasil,“ upřesnil Adam Durčák s tím, že šestnáct procent žen pak jako argument k nechráněnému milování použije ujištění o tom, že jsou na pohlavní choroby testované – a to i v případech, kdy to není pravda – a že žádnými netrpí. Patnáct procent se pak snaží partnera přesvědčit, že sex s ochranou není tak dobrý.