Loading color scheme

Být za ovci se vyplatí. Tedy aspoň v oblékání

ftonlinevithruskaWEBSIZE Dnes už dobře víme, že přírodní materiály bývají ty nejlepší. Merino vlna je svými vlastnostmi nepřekonatelná a zajistí nám perfektní tepelný komfort v zimě i v létě. Příroda ví zkrátka nejlépe, jak svoje ovečky na změny teplot vybavit. Nechte se proto inspirovat!

„Příroda obdařila ovce opravdu geniální schopností přežít v různých podmínkách. V létě je ovčí kožich krátký a vzdušný, s klesající teplotou houstne a dorůstá mu další vrstva. My lidé bychom v tomto ohledu měli být více jako ovce a na léto volit lehčí merino oblečení s nižší gramáží, v zimě sáhnout po dodatečném svetru. Tak to ostatně dělali všichni trampové a polárníci před nástupem funkčního oblečení z ropných derivátů,“ vysvětluje Vít Hruška z e-shopu 4camping.cz, který je zaměřený na sportovní a turistické vybavení do přírody.

Kde je doma merino
Merino je vlna specifického druhu ovcí, které žijí ve vyšších nadmořských výškách s mrazivým podnebím, kde jim roste kvalitní srst. Díky tomu má oblečení tak jedinečné vlastnosti a univerzální použití. Je totiž velmi prodyšné, skvěle reguluje teplo a vlhkost (umí absorbovat vlhkost až do 35 % své vlastní hmotnosti, aniž byste měli pocit, že vás oblečení studí). A má výborné antibakteriální vlastnosti. Díky obsahu lanolinu a jedinečné struktuře povrchu nedochází k tak rychlému množení bakterií. Proto merino oblečení vydrží dlouhou dobu bez zápachu. Další výhodou je odolnost materiálu vůči ohni.

Nejkvalitnější merino vlnou prosluly především Nový Zéland a Austrálie. Srst se tu ovcím pravidelně stříhá, a ty rozhodně nestrádají. „Farmáři si je hýčkají pomalu jako svoje děti a jsou na ně náležitě hrdí. Když přijedete do novozélandského Otagu, přivítají vás velké cedule „You are entering the home of merino“ („Vstupujete do domova merina“) a místní nemluví o ničem jiném, než o svých ovcích a o tom, co pro ně znamenají,“ říká Vít Hruška z e-shopu 4camping.cz.

Čím nižší číslo, tím jemnější vlna
Výroba merina je docela složitou záležitostí. Oholená vlna se musí vyčistit a roztřídit podle hrubosti. Počítá se průměr vlákna – pokud někde uvidíte číslo 16 a méně mikronů, jde o velmi jemnou vlnu, která je vhodná i na první vrstvu nebo na ponožky. Taková vás nebude kousat jako svetr od babičky. Dvanáctimikronová vlna je ještě jemnější, takže je vhodná i pro kojenecké oblečení.

Hrubší druhy vlny se naopak používají na svetry a 2. nebo 3. vrstvy, kde jde především o co nejlepší izolaci a odolnost. Hrubší (svetrová vlna) má tloušťku 40 mikronů i více, a na rozdíl od jemnějšího merina pokožku škrábáním narušuje a zadrhává se o chlupy. Takže – pokud nechcete být pokousáni, pozor na správný výběr!

Tip: Vyzkoušet můžete i osvědčený fígl zkušených nosičů merina – strčit kousající tričko nebo svetr přes noc do mrazáku. Hrubá vlna změkne a je najednou přítulná a jemná jako jehňátko.

Od hlavy po paty v merinu!
Pletená merino čepice Kama A121 je vyrobena z jednobarevného copánkového úpletu. Skládá se z čistě přírodních vláken. Díky vlastnostem speciálně upravené příze čepice nežmolkovatí, je příjemně hladká a snadno se udržuje. Uvnitř je podšívka z jemného elastického fleecu, který je optimálně prodyšný a stejně jako příze se velmi snadno udržuje. Čepice zaujme velkou bambulí z umělé kožešiny a vybrat si můžete hned ze 4 krásných barev.

Funkční podprsenka Rock'n'Wool Sport Top od německé značky Ortovox je vyrobena z té nejkvalitnější tasmánské merino vlny. Hlavní předností je komfort, merino vlna efektivně reguluje tělesnou teplotu a odvádí přebytečnou vlhkost a samozřejmě odolává nepříjemnému zápachu. Podprsenka je ideální volbou pro sportovní aktivity s vyšší intenzitou. Na výběr jsou dvě barvy.

Dámské triko s dlouhým rukávem Icebreaker Women’s 250 Vertex LS Half Zip Crystalline vás na první pohled zaujme svým osobitým vzorem. Nejen, že skvěle vypadá, ale především udržíte tělo v komfortní teplotě a suchu při jakékoliv aktivitě během celého roku. Triko je vyrobeno ze 100% merino vlny s gramáží 250 g/m². Triko má posunuté ramenní švy, které brání oděrům od batohu, a ploché švy, které netlačí za žádných okolností. Klíny rukávů pak umožní volný pohyb i při té nejnáročnější aktivitě.

Dámské pohodlné spodky Icebreaker Women's 250 Vertex Leggings Crystalline vybočují z řady jednobarevného funkčního prádla. Buďte originální a oblečte tento stylový kousek. Budete nejen skvěle vypadat, ale především udržíte tělo v komfortní teplotě a suchu při jakékoliv aktivitě během celého roku. Spodky jsou vyrobeny ze 100% merino vlny s gramáží 250 g/m². Ploché švy, které netlačí za žádných okolností, a komfortní elastický pas spolu s klínem v rozkroku vám umožní volný pohyb i při té nejnáročnější aktivitě.

Nepromokavé barevné ponožky Thin Mid Cuff od anglické značky SealSkinz jsou skvělou volbou pro množství venkovních sportů, jako je cyklistika, náročnější turistika či běh v terénu v nepříznivém počasí. Ponožky jsou 100% voděodolné, protože jsou pokryty lehkou vodotěsnou membránou. Vnitřní materiál je vyroben z příměsi merino vlny, která pomáhá odvádět vlhkost, a zvyšuje tak komfort nošení ponožky. Ponožky mají elastický tvar, výborně sedí na kotníku a nártu, takže jsou velmi pohodlné. Špičky jsou spojované a mají ploché švy, což zabrání jakémukoliv nepříjemnému tření.