Loading color scheme

Pohostinec Monarch v čele s Janem Volšičkou

MonarchJanVolsicka2 Pohostinec Monarch, který sídlí v samém srdci Prahy, v ulici Na Perštýně, nabízí posezení v jedinečném interiéru a u dobrého jídla. Kuchyně je česká tradiční, vaří se především z lokálních surovin, ale najdeme zde i prvky moderní gastronomie a jejich specialitou jsou určitě steaky. Na vše dohlíží šéfkuchař Jan Volšička, kterého můžeme sledovat při práci díky otevřené kuchyni a odnést si tak další gastronomický zážitek.

Když se zblízka podíváme do jídelního lístku, který pro nás s láskou Jan Volšička sestavil, naše chuťové pohárky zbystří. Možná nás zaujme husí paštika s brusinkovým gelem a cibulovou marmeládou nebo telecí tatarák servírovaný se žloutkem a do zlatova opečenými topinkami, či v josperu pečená mrkev v rozmarýnovém medu s čerstvým sýrem feta. U hlavních jídel musíme zmínit 12 hodin konfitované kachní stehno s jablečným červeným zelím a špekovým knedlíkem a klasikou, která nemůže v české kuchyni chybět, je i telecí řízek s moravským bramborovým salátem. V nabídce Monarchu najdeme také nabídku čertvých sladkovodních i mořských ryb. Inspiraci při výběrů pokrmů čerpal Jan Volšička hlavně ze své dlouholeté a rozmanité praxe, kde vařil například po boku světoznámeho Gordna Ramsayho v jeho pražské restaruaci Maze. Jeho kariéru ovlivnila i práce v pravém americkém stakehouseu, kde se naučil jak maso nechat dozrát, jak ho porcovat a jak nejlépe připravit. Proto ani v Pohostinci Monarch nesmí v nabídce chybět luxusní steaky, které jsou Janovou specialitou.

Stařené hovězí maso, ze kterého se steaky připravují, pochází z plemene ANGUS a zraje přímo v restaraci, ve speciální lednici, kde je stálá teplota 0 - 1 °C a vlhkost vzduchu 75%. Vlhkost zde vytvářejí cihly himalájské soli, které jsou uložené na dně lednice. Maso takto zraje 30 dní a díky tomu získává tu správnou chuť a zbavuje se přebytečné vody. "Kvalita masa, ze kterých steaky připravujeme je zásadní. Maso, které do restaurace odebíráme je označeno tzv. USDA certifikací, což znamená, že musí splňovat několik norem. Ty nejhlavnější jsou, že maso musí mít mírný až vyšší stupeň tukového mramorování, díky kterému jsou steaky křehké a chutné. Dále musí být maso kategorie A, což je nejmladší stádium dospělosti a to mu zaručuje správnou barvu i texturu." Vysvětluje šéfkuchař Jan Volšička. "Dalším důležitým faktorem je i samotná příprava steaku, který rozhodně doporučuji připravovat medium rare, pak je steak šťavnatý, křehký a zachová si tu nejepší chuť. Kdyby si host přál připravit steak tzv. well done, musel bych mu to jít osobně rozmluvit, to by byl doslova hřích." dodává s úsměvem sympatický šéfkuchař.

Jan Volšička během kariéry sbíral několik let zkušenosti i ve Velké Británii. V Pohostinci Monarch je od jeho otevření v roce 2017.

Restaurace má otevřeno denně od 11:30 do 23 hodin, připravuje týdenní obědové menu a stálou nabídku jídel Á la carte v ceně jídel většinou mezi 170 - 380 Kč.