Loading color scheme

Začátek léta provázený vůní růžového vína

HStresne01 Léto je neodmyslitelně spojené se svěžími růžovými víny vládnoucími sezóně od jara až do podzimu. Příjemná ovocná vůně a svěží chuť je typickým poznávacím znamením, kterému je těžké odolat.

Trend růžových vín je stále na vzestupu, během několika let se stalo typickým letním nápojem ke zpříjemnění zahradních party, grilování, pikniků i romantických večerů ve dvou. Rosé se vyznačují širokým aromatickým spektrem a vysokou svěžestí, ideální právě pro letní osvěžení. Na jejich výrobu se používají hrozny modrých odrůd jako je Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Hrozny se sbírají vyzrálé a jen odborníci poznají, kdy je ten správný čas.

Jak rosé vzniká?
V posledních letech se stále více lidí zajímá o zákulisí výroby vína i vinnou etiketu, a proto ubývá těch, kteří věří, že rosé vzniká smícháním bílého a červeného vína. Skutečný postup je totiž mnohem náročnější. „Vinaři nejprve oddělí bobule od stopek a rozemelou je. Tím vznikne takzvaný rmut. Ten se musí nechat krátce naležet spolu se slupkami. Ty obsahují nejvíce červeného barviva a dávají nápoji jeho typické odstíny. Důležité je slovo krátce. Když na víno v této fázi vinař zapomene, brzy má ve sklepě spoustu červeného vína,“ říká ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.

Po několika hodinách se rmut vylisuje a vznikne mošt. Ten má v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování různé odstíny od světlých s lehce šedým nádechem, přes lososové a pomerančové až po temně cibulové, nebo dokonce téměř fialové.

Jak si užít skleničku růžového vína
Růžová vína se zásadně nearchivují a měla by se vypít do dvou let. Postupem času se z nich svěžest, která jim hlavně zajišťuje jejich oblibu, vytrácí. Při skladování vínu svědčí stabilní a teplotně chladnější prostředí a přítmí, naopak nevhodné je přímé sluneční záření, jehož působení škodí kvalitě vína. 

Rosé jsou oblíbená pro svoji lehkost a svěžest, požitek z jejich chuti ale dokáže pokazit nevhodná teplota i způsob servírování. Například při zahradních slavnostech a večeřích na terasách může růžové víno zteplat, což zásadním způsobem kazí celkový dojem z vína. „I sebelepší rosé se dá pokazit nesprávnou teplotou. Nejvíce mu sluší teplota 8 až 12 stupňů, někdy může být podáváno dokonce přímo na ledu nebo jako součást koktejlů,“ radí hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT David Král a dodává, že růžová vína jsou také skvělým doprovodem k celé škále pokrmů od grilovaných ryb, až po saláty, těstoviny a dezerty. Může se zdát, že se hodí téměř ke všemu, určitě jej ale nepodávejte ke smetanovým omáčkám a ústřicím.

Chateau Bzenec rosé, suché růžové víno
Barevný odstín vína je lehce narůžovělý, vzniklý velmi krátkou macerací modrých hroznů. Vůně je příjemně osvěžující s tóny lesních plodů a sušených bylin. Charakter vína vynikne při teplotě podávání 9 až 11 stupňů.

Habánské sklepy Rulandské modré rosé, suché růžové víno
Barevný odstín vína je lehce narůžovělý a ve vůni se odrážejí tóny lesních plodů a peckového ovoce. Víno se vyznačuje se šťavnatou, středně plnou chutí s osvěžující dochutí, typickou pro rosé. Doporučuje se pít jako mladé víno, nejlépe se hodí ke grilovaným specialitám a rybám.

Víno Mikulov Frankovka rosé, suché růžové víno
Víno se světlejší růžovou barvou a elegantní vůní připomínající lesní jahody a maliny. Chuť je svěží, šťavnatá s ovocnou dochutí, ideální pro teplé letní večery s přáteli nebo ve dvou.

Víno Mikulov Sommelier Club Zweigeltrebe rosé 2018 pozdní sběr
Krásná růžová barva připomínající maliny či třešně, intenzivnější ovocné aroma černého rybízu, malin a lesních jahod. Chuť je středně plná, svěží, šťavnatá, ovocného charakteru s delší dochutí. Pro nejlepší zážitek z chuti i osvěžení jej vychlaďte na 9 až 11 stupňů.