Loading color scheme

Sommelier radí, jak vybrat správné víno ke grilovaným pochoutkám

grilovanihires2 Léto se blíží a s ním i sezona grilování. Jestli plánujete uspořádat venkovní posezení a chcete se ukázat jako skvělý hostitel, neměli byste zapomenout na dobré pití. Doby, kdy se na garden party popíjelo jen pivo a limonáda, jsou dávno pryč a možností, jak hosty osvěžit, a k tomu je skvěle pohostit, je mnoho. Máme pro vás tipy trojnásobného sommeliera roku Davida Krále, díky kterým na příštím grilování doslova zazáříte.



Ryby a mořské plody s bublinkami

Kuřecí nebo krůtí steak je grilovací klasikou, která nezklame. Jestli chcete tato osvědčená jídla pozvednout o úroveň výš, hostům k nim nabídněte růžové suché víno odrůd Zweigeltrebe nebo Frankovka. Můžete se těšit na úplně nový chuťový zážitek. Naopak k trendům grilování patří mořské plody, například tygří krevety, norský losos nebo chobotnice. S mořskými specialitami si bude krásně rozumět šumivé či perlivé víno. Výtečnou volbou je italské Prosecco Mionetto nebo růžový Bohemia Sekt, které k létu neodmyslitelně patří.

Tip sommeliera: Jako dobrý hostitel musíte myslet i na nealkoholické nápoje, to ale nutně neznamená limonádu. Požadavky i těch nejnáročnějších hostů uspokojí nealkoholický Bohemia Sekt, který si při absenci alkoholu zachovává chuť a aroma kvalitního sektu. Je k dostání také ve variantě rosé, která se skvěle hodí právě na letní posezení.

Šťavnaté hovězí a červené víno

Ani k hovězímu steaku nebo burgeru se nebojte nabídnout víno, vhodné jsou červené odrůdy s plnou výraznou chutí. Koneckonců tuto kombinaci si dopřáváme často v restauracích, a to kvůli jedinečné harmonii výrazných chutí masa a vína. Tak proč by právě grilování mělo být výjimkou? „Jistotou skvělého chuťového zážitku je šťavnatý steak a k němu víno odrůdy Zweigeltrebe nebo Modrý Portugal. Mým favoritem je Rulandské Modré barrique z produkce Víno Mikulov řady Sommelier Club, které vyniká výraznou a šťavnatou chutí s příjemnou kořenitostí z dubových sudů, ve kterých zrálo a výborně se hodí jak ke grilovanému masu, tak i burgerům,” říká hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT David Král.

Tip sommeliera: Víno Mikulov Sommelier Club Selection barrique Rulandské modré 2016
Víno má krásnou rubínovou barvu, elegantní vůni s tóny lesního ovoce, hořké čokolády a v pozadí jemný nádech kouře a vanilky. Chuť je šťavnatá, středně plná s příjemnou tříslovinkou. Jeho chuť nejlépe vynikne při teplotě 10 až 12 stupňů.

Grilovaná zelenina s jemným bílým vínem

Při párování jídla a vína je potřeba dbát na vyváženost a harmonii chutí. Ke grilované zelenině, která sama o sobě nemá příliš výraznou chuť, se dobře hodí jemné víno, třeba suchý Ryzlink vlašský nebo Tramín červený. „Zvolit ke grilované zelenině chuťově výrazné plné víno by bylo chybou, která by mohla způsobit, že vůbec neucítíte chuť pokrmu. Se zeleninou si bude rozumět lehké svěží bílé nebo růžové víno s krátkou dochutí, které zároveň tak akorát osvěží,” radí sommelier David Král.

Tip sommeliera: Habánské sklepy Ryzlink vlašský
Tento znamenitý Ryzlink zaujme svou žlutozelenou barvou, ve vůni pak ovocným charakterem s tóny rybízu či angreštu a příjemnou kyselinkou, která přispívá ke svěžesti a výborné pitelnosti tohoto vína. Jeho chuť nejlépe vynikne při teplotě 9 až 11 stupňů.

K sýrům patří jedině červené. Nebo ne?

Steaky, klobásky a burgery patří ke grilovací klasice, ale grilovat se dají i různé jiné pochoutky, třeba sýry. K nim se víno výtečně hodí, a to jak svěží bílé nebo růžové, tak i suché červené. „Víno vybíráme podle druhu sýra. Ke grilovaným sýrům s plísní nebo sýrům s výraznou chutí a aroma je vhodné plné červené víno. Naopak u těch s jemnou, méně výraznou chutí platí totéž, co u zeleniny, bude jim sedět sušší růžové nebo bílé víno,“ říká sommelier David Král.

Tip sommeliera: Víno Mikulov Sommelier Club Zweigeltrebe rosé 2018 pozdní sběr
Krásná růžová barva připomínající maliny či třešně, intenzivnější ovocné aroma černého rybízu, malin a lesních jahod. Chuť je středně plná, svěží, šťavnatá, ovocného charakteru s delší dochutí. Pro nejlepší zážitek z chuti i osvěžení jej vychlaďte na 9 až 11 stupňů.

Zásady dobrého servírování

Sklenka vína v létě má i další funkci, kterou je osvěžení. Myslete proto na to, abyste měli víno vychlazené na optimální teplotu. Ta je při podávání totiž klíčová. „Příliš vychlazené nebo naopak teplé víno může úplně zkazit požitek z jeho konzumace. Všechna vína je potřeba chladit. Doby, kdy se červené víno pilo při pokojové teplotě, jsou už dávno pryč. Pro červené je optimální rozmezí 14 až 18 stupňů, růžové a bílé bude nejlépe chutnat při teplotě okolo 8 až 10 stupňů, sekt pak podávejte vychlazený na 5 stupňů,” uzavírá sommelier David Král.

Tip sommeliera: Ke správnému zážitku z vína patří i vhodná sklenka. Její tvar pomáhá vyniknout a uchovat vlastnosti vína. Pokud tedy hostům naléváte dobré kvalitní víno, zaslouží si pohárky na stopce