Loading color scheme

Vzory, které z módního světa nikdy nezmizí

Kabtek-Armani-Outlet-Fashion-Arena-Prague-Outlet-pvodn-cena-17-680-K-outletov-cena-10-608-K Oblečení bylo v každé historické době důležitou součástí pracovního i osobního života, stávalo se symbolem společenského postavení, projevem národní kultury, ale i spolutvůrcem při hledání ideálu krásy či určitou formou rebelství. Stejně tak jako různorodé vzory, které k módě neodmyslitelně patří a dodávají jí na zajímavosti. Motivy se v různých intenzitách proměňují, některé mizí, jiné naopak získávají nálepku nesmrtelnosti. Které konkrétně to jsou a jak je nosit? Navštivte Fashion Arena Prague Outlet a inspirujte se kolekcemi těch nejlepších světových i českých značek.

Vzory a potisky dělají módu o dost zábavnější. Při nošení je ale potřeba dodržovat několik pravidel, abyste se od svého okolí namísto obdivu za krásně sladěný outfit nedočkali spíše nemilých komentářů. Kombinujte k sobě vždy motivy obdobné velikosti, jinak nebude celkový outfit působit harmonicky. Nechcete-li se pouštět do velkých experimentů, pamatujte si, že jeden výrazný vzorovaný módní kousek nejlépe sladíte s dalším jednodušším ideálně jednobarevným oblečením.

Jste-li odvážnější povahy a máte cit pro módu, můžete vyzkoušet kombinaci stejně vzorovaného oblečení. Ta nejlépe funguje pokud je vedená v jednom barevném odstínu nebo naopak stejný motiv poskládaný v různém barevném provedení. Jedinci milující výstřednost se mohou pustit do kontrastů – například propojení geometrie s přírodními vzory ze světa květin nebo zvířat. Vyplatí se však myslet na vyvážení barev a velikostí vzorů.

Puntíky jsou příkladem hravého vzoru, který se neustále v kolekcích módních domů vrací. Jejich první užití v módě souvisí dokonce s Čechami. Konkrétně s českým tancem polka – okolo roku 1830 kdy polka vzniká a rychle se šířila i do dalších zemí Evropy, s ní britské dívky začaly spojovat šaty s puntíky, čímž položily i základ pro anglický název tohoto vzoru – polka dots. Dnes jsou puntíky v plné síle zpět ve všech velikostech.

Proužky, nestárnoucí klasika, která sluší snad každému. Kdo by neznal tradiční pruhovaná trika v námořnickém stylu? Jejich historie sahá do nedaleké Bretaně v 19. století a dodnes se úspěšně drží v módním světě. Dříve než je pověstná módní experimentátorka Coco Chanel povýšila na vyhledávanou trendy záležitost, se pruhy objevovaly spíše na peřinách, povlacích a zástěrách. V současnosti je můžete vidět na mnoha kouscích od triček až po kalhoty i sukně. Pruhy obecně mohou pomoci zúžit problematické partie nebo naopak opticky přidat objem, tam kde potřebujete.

Florální motivy jsou módním hitem posledního roku. Obzvláště teď s přicházejícím létem je ideální čas vstoupit do světa rostlin a květin. Neuděláte s nimi chybu na jakémkoliv oblečení, šlápnout vedle však můžete špatnou kombinací v outfitu. Existují jak decentnější motivy, které se nesou v lehčím duchu a dodají outfitu příjemný šmrnc, tak také dominantnější kousky, kde už se květinové potisky stávají skutečně nepřehlédnutelným prvkem. Bude tedy opět na vašem citu, uhlídat vkusný dojem z kombinace celkového outfitu. 

Staré dobré časy jsou znovu v kurzu. I když nejste třeba velkým fanouškem lacláčů, zvonáčů, mrkváčů a podobných perliček, retro vzorům byste šanci dát měli. Mohou být zajímavým zpestřením vašeho šatníku. Co takhle pepito, nejznámější kostkovaný vzor, kde se střídají kostky v světlejším a tmavším odstínu? Nebo kohoutí stopa alias dogtooth (psí zuby), v níž jsou čtverce mírně pootočeny? Její původ sahá do 50. let, ale i dnes jde o velmi oblíbený motiv. V současnosti ovšem technologie umožňují daleko větší barevnost, takže žádná nuda rozhodně nehrozí. 

Pop art, známý jako optické umění, geometrická abstrakce nebo vjemová abstrakce. Fenomén zejména 60. let se do současné módy dostává celkem pravidelně. Inspirace op kulturou zkrátka funguje a přináší vytoužené oživení celkového designu módy.