Loading color scheme

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

-ilustracni-foto-autor-eugene-simonenko-shutterstock-1027616296 Květen patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

Míchané drinky k moři a pláži prostě patří, a tak není divu, že si je každý Čech na dovolené s náležitým nadšením vychutná.

Vydejte se do Ameriky

Pokud ale půjdete po skutečném původu koktejlů, zjistíte, že jejich kolébkou se stalo před více než 200 lety USA. „V případě, že se budeme bavit o pojmenování koktejlů podle okrsků například ve městě New York, historie zanedbává pouze starý Staten Island. Z ostatních čtyř čtvrtí jste všichni jistě slyšeli o Manhattanu a pár dalších z nás by mohlo znát Bronx. Ovšem i čtvrti jako Queens a Brooklyn mají zastoupení ve světě koktejlů,“ říká Petr Roškota, manažer Hennessy baru v hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně.

Zkuste si třeba namíchat ne úplně známý koktejl Queens s ananasovým juicem. „O jeho slávu se ve 30. letech minulého století zasloužil Angličan Harry Craddock. Později jej zapsal do slavné knihy koktejlů, kterou sám vydal,“ dodává Roškota.

Jak na Queens?

Složení:
4,5cl London dry gin
1,5cl Suché martini
1,5cl Sladké martini
3cl Ananasový juice

Příprava:
Do shakeru dáme led, všechny ingredience, „vyšejkrujeme“ a přes sítko nalijeme do martini sklenice. Standardně se koktejl ozdobí citronovou kůrou.

Nefalšovaný Queens koktejl si nejlépe vychutnáte přímo v New Yorku. „Zkuste třeba hotel Roosevelt na Madison Avenue přímo v centru,“ doporučuje Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která je na českém trhu jedničkou v oblasti prodeje dovolené přes internet. Vybírat ale můžete z nepřeberného množství nejrůznějších zájezdů. „Zájezdy do New Yorku u nás zažívají v poslední době opravdový boom, lidé preferují ubytování v centru, aby si užili ten pravý NY, mají to pak blízko na všechny památky, muzea, galerie a atrakce,“ dodává mluvčí Invia.

Hurá do Itálie na Bellini!

Jste-li spíše zastánci klasických chutí, vydejte se do Itálie za koktejlem pojmenovaným po slavném italském malíři Giovannim Bellinim. „Skvělou moderní kombinaci představuje Bellinni s francouzským likérem Chambord. Chuť likéru tvoří vyzrálé maliny a ostružiny naložené v koňaku a další koření oslazené medem. Na závěr se tato esence spojí s výtažkem z vanilky a kůry citrusů,“ uvádí Petr Roškota s tím, že Bellini patří mezi ovocné koktejly hodící se na různé typy párty. „Itálie je u Čechů celoročně velice oblíbená destinace i díky dobré dostupnosti autem či letadlem. Na horách určitě hraje prim Bombardino, ve městě zase Aperol. Drink Bellini může být zajímavým zpestřením,“ říká Andrea Řezníčková.

Jak na italské Bellini?

Složení:
5cl Broskvové pyré
10cl Prosecco
Chambord – stačí pouze pár kapek

Příprava:
Do sklenice typu flétna nalijeme broskvové pyré a dolijeme proseccem.Chambord kápneme až na závěr. „Dávejte pozor především na pěnu,“ upozorňuje Petr Roškota.

Mexická Margarita tak trochu jinak

Margarita patří mezi koktejly, které patří především mezi plážové drinky. „Má oblíbená je Tommy´s, pocházející ze stejnojmenné mexické restaurace v San Franciscu z roku 1990. Koktejl je také uznáván mezinárodní barmanskou asociací,“ uvádí Petr Roškota..

Jak na netradiční Margaritu?

Složení:
4.5cl Tequila (ideálně reposado)
1.5cl Čerstvé limetové šťávy
2 lžičky agáve sirupu

Příprava:
Všechny ingredience vložíme do shakeru s ledem, protřepeme a přes sítko nalijeme do krátké sklenice s ledem. V originální verzi koktejlu se okraj sklenice navlhčí limetou a udělá se okraj se solí. Jako ozdobu použijeme limetku. „Pro zpestření chuti můžete přidat do shakeru plátek chilli a snítek koriandru,“ dodává manažer.

„V Mexiku naši zákazníci navštěvují hlavně Cancún a lokalitu Riviera Maya. Oceňují tu krásnou přírodu, delikátní kuchyni a jedinečné památky. Margaritu si určitě také vychutnáte například na palubě lodi při některé ze zaoceánských plaveb. Zkuste například Mexiko, Kubu nebo USA,“ doporučuje mluvčí Invia.