Loading color scheme

„Že jsem se probudil z kómatu, má nějaký důvod,“ říká Martin Ditmar, majitel jednoho z nejlepších butikových hotelů na světě

Martin-Ditmarmajitel-hotelu-pebr-cenu-2 Butikový hotel Villa Memories se pyšní prestižním oceněním, přízní hostů i zajímavým příběhem a detaily. Neméně pozoruhodná je však životní cesta majitele tohoto moravského hotelu se světovou kvalitou. Martin Ditmar má za sebou náročnou práci v korporátu, mnoho poutavých zahraničních cest včetně těch do milované jižní Afriky, ale též komplikovanou nemoc s prognózou přežití jednoho procenta. „To, že jsem zpátky, není jen tak,“ zamýšlí se.

Náročný životní styl plný pracovních povinností a stresu si v roce 2017 vyžádal vysokou daň. Martin Ditmar v té době provozoval Villu Memories třetím rokem a kromě toho měl spoustu dalších pracovních závazků. Těžký zánět slinivky ze dne na den přeskládal priority a přeťal vytížený život. „Selhaly mi orgány, měl jsem několikrát otravu krve, měsíce jsem byl napojený na dialýzu a umělé dýchání. Dva měsíce jsem byl v kómatu. Profesor Klein, který se o mě staral ve zlínské nemocnici, musel mým rodičům sdělit, že moje šance na přežití se pohybují kolem jednoho procenta,“ rekapituluje Ditmar měsíce, kdy bojoval o život.

Z tohoto náročného období mu zůstala jen část vzpomínek. Přibyly však úplně jiné, nečekané: „V kómatu jsem se dostal do tunelu, kdy jsem viděl celý svůj život, potkal jsem se se všemi, kteří v mém životě něco znamenají. Poté jsem prožíval příběhy, které byly tak reálné, že jsem později nebyl schopný identifikovat, co jsem opravdu zažil a co bylo jen kóma. V jednom z nich jsem si přesně 8. listopadu přebíral cenu, která byla pod záštitou Buckinghamského paláce. Když jsem se probudil, nutil jsem své blízké, aby zjistili, o kterou soutěž jde, aby mě omluvili. Nic nenašli. V září, o několik měsíců později, jsem ve Ville Memories slavil narozeniny se svou rodinou. A když jsme si připíjeli při západu slunce, přišel telefonát z Londýna, že jsme v soutěži Boutique Hotel Awards vyhráli kategorii Family v Evropě. Cenu jsem přebral 8. listopadu 2018 v Londýně. Během večera jsme navíc postupovali dál a v naší kategorii jsme skončili mezi 4 nejlepšími hotely na světě.“

Více než půl roku, který strávil v nemocnici, náročná rekonvalescence, při níž se znovu učil chodit a hýbat svaly, a zážitky z kómatu, z nichž mrazí, se odrazily na dnešním životním postoji Martina Ditmara. „Změnilo mě to,“ přiznává podnikatel. Práce už v jeho životě nemá přednost před vším ostatním. Poklad ve formě Villy Memories si však hýčká dál a z kvality odmítá slevit. „Villu jsem postavil na základě svých představ a vzpomínek z cest. Je v ní kus mne samého. Tvořil jsem ji tak, abych se v ní cítil dobře a aby se tu hosté ocitli v prostředí s domácí atmosférou a pětihvězdičkovými službami,“ popisuje Ditmar svůj hotel uprostřed Hostýnských vrchů. O tom, že odvedl dobrou práci, svědčí například právě výhra v soutěži Boutique Hotel Awards, v níž Villa Memories soupeřila s více než 300 hotely z 80 zemí světa.