Loading color scheme

Plešouni – nový projekt ilustrátorky Elišky Podzimkové pomůže onkologicky nemocným dětem. Pomozte i vy!

Plesouni-logo Rakovina je většinou stále vnímána jako mýty opředený strašák, obzvláště je-li diagnostikována dítěti. S cílem vnést do ryze negativního tématu naději a pozitivní energii přicházejí Plešouni. Iniciátorkou unikátního audiovizuálního projektu Plešouni je mladá talentovaná výtvarnice Eliška Podzimková, jejíž rozverné obrázky před časem zaujaly slavného šéfkuchaře Jamieho Olivera či cestující v pražském metru – návštěvníky pojízdné galerie PrahART. Sama Eliška si před deseti lety prošla úspěšnou onkologickou léčbou a od té doby pomáhá, kde je třeba. Projekt Plešouni se veřejnosti poprvé představuje v hračkářství Hamleys v centru Prahy.

Na počátku procesu léčby se malý pacient se svou rodinou ocitne v naprosto nečekané životní situaci. Od lékařů slyší spousty informací, ze kterých jde hlava kolem. „Pamatuji si okamžik, kdy mi paní psycholožka kreslila všechno na papír a vysvětlovala, co probíhá v mém těle. Bylo pro mě důležité alespoň trochu pochopit, co se děje a vědět, proč mi třeba vypadají vlasy a proč nemůžu mezi lidi," vzpomíná Eliška Podzimková a dodává: „Rozhodli jsme se proto vytvořit osmidílný seriál, který bude novým pacientům a jejich rodinám sdělovat důležité informace hravou, srozumitelnou formou a který bude zdarma distribuován do všech onkologických oddělení v České republice. Chybět nebudou rozhovory s bývalými pacienty – celou věc prožili a můžou tak dodat odvahu a naději těm, jež mají léčbu ještě před sebou. Zkrátka, rádi bychom bořili mýty o rakovině a ukázali, že pozitivní pohled a přístup během léčby mohou být zásadním faktorem uzdravení.“

Pleouni Projekt Plešouni má za cíl vytvoření osmidílného seriálu, který bude pomáhat pacientům a jejich rodinám v seznámení s onkologickou diagnózou a jejím průběhem. Tento seriál nebude určen pouze pacientům a lékařům, ale bude distribuován i mezi veřejnost, tak aby i lidé, kteří se s tématem setkávají vzdáleněji měli představu, čím si postižení a jejich rodiny prochází. Do ryze negativního tématu tak mohou všichni lidé, vnést svým pochopením naději a pozitivní energii. Autorem hudby bude kapela Mňága a Žďorp.

Realizaci projektu Plešouni podpoří každý, kdo v pražském hračkářství Hamleys zakoupí plakát či pohlednici ze speciální limitované edice výtvarných děl Elišky Podzimkové plných fantazie a radosti. „Jedním z mnoha dobrých důvodů, proč jsme se rozhodli projektu Plešouni pomoci je to, že máme zkušenost komunikace s dětmi, a proto víme, že s dětmi je potřeba mluvit odlišně. Když za mnou Eliška s Tomášem přišli a ukazovali mi, že jejich projekt je postaven tak, aby dětem ve velmi těžké životní situaci usnadnil pochopení, co se s nimi děje, bylo to pro mě jasné rozhodnutí. Eliščiny obrázky jsou skvělá umělecká díla, ve kterých ale zároveň vidím kus ´dětské duše´, naději, že nic není nemožné a stát se může cokoliv,“ podotýká Karolína Prýmková z Hamleys Praha. Eliška Podzimková navíc vlastnoručně vyzdobila jednu ze stěn v oblíbeném hračkářství.

Přispět můžete také prostřednictvím transparentního účtu 115-8003110287/0100.

Autorské tisky za symbolickou 1 Kč vytiskla společnost Tiskap s.r.o.