Loading color scheme

Lidé, kteří ponocují, mají uvolněnější sexuální život. Skřivani jsou konzervativnější, tvrdí odborníci

KOHOUT Lidé večerního chronotypu, označovaní běžně jako sovy, si dle výzkumu amerických odborníků užívají dobrodružnějšího sexuálního života, mají více sexu i sexuálních partnerů. Skřivani, tedy lidé ranního typu, bývají v sexu konzervativnější, podle vědců jsou však úspěšnější v dlouhodobých vztazích.

Existence biologických hodin a s nimi spojeného dělení lidí podle jejich takzvaného chronotypu na „sovy“ a „skřivany“ je dnes již mnoha studiemi prokázaným faktem. Stejně tak existují desítky průzkumů, které odhalují, jak daný chronotyp souvisí s povahovými rysy. Nověji se pak objevují i výzkumy, které poukazují na to, že mezi sovy a skřivany existují rozdíly v sexuálním životě. V populaci drží sovy a skřivani zhruba 20 % podíl, zbytek lidí pak se svým chronotypem stojí někde uprostřed.

Z nejnovějšího výzkumu vědců z Pennsylvania State University vyplývá, že lidé večerního typu – tedy sovy – mají uvolněnější sexuální život než typy ranní neboli skřivani, kteří naopak bývají konzervativnější. Obdobné závěry předložila i studie odborníků z University of Chicago, podle které mívají sovy více náhodného sexu, skřivani jsou však úspěšnější v dlouhodobých vztazích. „Vzhledem k tomu, že tradičním časem pro navozování známostí, randění a flirtování je večer, nejsou tyto výsledky příliš překvapující. Tendence sov k promiskuitnějšímu chování a volnější sexualitě je pak v souladu s jejich obecnými sklony k dobrodružnějšímu životu,“ komentuje výsledky výzkumu Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který testuje erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Pokud se partneři ve svém chronotypu neshodují, neznamená to nutně nespokojenost v sexu. „Vzhledem k tomu, že se jedná o vrozené biologické nastavení, které se nezmění, je důležitá vzájemná komunikace a pochopení představ a přání toho druhého. Klíčem ke spokojenému intimnímu životu může být také dobré načasování a plánování sexu,“ radí Durčák.

Ženy-sovy více riskují a bývají promiskuitnější
Jiná studie zveřejněná v odborném žurnálu Evolutionary Psychology zase přinesla zajímavé zjištění, že ženy-sovy jsou ve svém sexuálním chování více než ženám-skřivanům podobné mužům. U žen s večerním chronotypem byly totiž odhaleny hladiny hormonu kortizolu ve výši, která je obvyklá u mužů. „Kortizol je spojován s vysokou energií, stresem, kognitivními funkcemi, ale i vzrušivostí. Ženy-sovy tak dle průzkumu častěji žijí single, více riskují a jsou promiskuitnější,“ uzavřel Adam Durčák.