Loading color scheme

Bullet journal: dost bylo neosobních diářů

Flerlotobeo285Kcmala BuJo, jak se Bullet journalu zkráceně přezdívá, je už několik let oblíbenou vychytávkou všech kreativních a zaneprázdněných jedinců. Je to speciální papírový plánovač, který si můžete stoprocentně přizpůsobit podle sebe. A Na Fler.cz najdete spoustu inspirativních diářů, zápisníků, samolepek a dalších nezbytností, které vám pomohou udělat si z toho vašeho skoro umělecké dílo.

Rozdíl mezi bullet journalem a klasickým diářem je ten, že v BuJo nejsou stránky nijak nadepsané. Všechno si vpisujete sami, organizujete strukturu a určujete, zda vám stránka stačí na týden, dva dny nebo jen na jeden den. Díky tomu se z BuJo stává mnohem víc než jen diář, je to zároveň zápisník a často i deník na konkrétní období. Třeba na rok, ale to je jen na vás!

Jak BuJo vypadá?
Stránky mohou být prázdné, řádkované, ale nejpopulárnější jsou tečkované, protože se na nich pěkně orientuje. Řádky tu napůl existují, takže nebudete psát nakřivo, ale zároveň je prostor vlastně prázdný a je jen na vás, jestli ho rozdělíte do více políček, řádků, bublin, vyplníte obrázkem nebo třeba necháte prázdný.

Bullet journaly najdete na kreativním portálu Fler.cz. Krásné tečkované zápisníky s ilustrovanými deskami najdete třeba u prodejce Sloktepo. Motivační citáty baví a vy si můžete vybrat z patnáctky různých motivů.

Na co se BuJo hodí?
Tato papírová pomůcka může sloužit jako klasický diář, který si vyrobíte sami, tak abyste měli třeba dost prostoru na víkendové plánování, které bývá v klasických diářích často namáčknuté v rohu stránky. Oblíbenou modifikací jsou tematické BuJo. Vytvořte si prostor na sepisování všeho, co vás inspiruje. Tipy na filmy, seznam knih, co chcete letos přečíst, místa, která chcete navštívit nebo osobnosti, které stojí zato sledovat, každá kategorie může mít vlastní dvoustránku. Na BuJo je skvělé, že si je vyrobíte přesně na tělo. Chystáte stěhování? Rekonstrukci? Svatbu? Chcete zhubnout? BuJo využijete v každé situaci.

Dietní zápisník
Zápisníky, do kterých můžete si zapisovat, a sledovat tak své stravovací návyky, existují na Fler.cz pod názvem My body journal. Jedná se o 12týdenní plánovač zdravého životního stylu plný prostoru pro plánování, hodnocení, prostoru pro zdravé recepty, motivační citáty nebo vlastní poznámky. Kromě toho v něm najdete i samolepky, fitness plány a magnetickou záložku. Tahle snadná individualizace vede k tomu, že si svůj BuJo výtvor zamilujete a jen tak se na zdravý životní styl nevykašlete.

Plánování s BuJo je za odměnu
Tento druh plánování se výborně hodí pro kreativní typy. Každý měsíc, každý týden, každý den můžete zpracovat jinak. Díky tomu budete mít lepší přehled o svém životě a hlavně bude plánování zábava a relaxace. Svůj BuJo si totiž můžete patřičně vyšperkovat. K tomu využijte třeba nálepky – jednoduše si označte služební cestu, poradu, cvičení nebo návštěvu lékaře. Zkuste zalovit mezi více než 200 tematickými motivy, které na Fler.cz najdete u značky Fler.cz/Fleppi.

Určitě se nenechte se odradit tím, že individuální plánování nezvládnete, protože ani vaše školní sešity nebyly dvakrát upravené. BuJo neznamená přehlídku kaligrafie. Má být hlavně funkční a pomáhat vám, nikomu jinému. Je to prostor, který si navrhujete jen a jen sami pro sebe, abyste měli přehled o své minulosti, mohli organizovat svou přítomnost a plánovat svou budoucnost.