Loading color scheme

Gabriela Koukalová svojí zpovědí pomáhá jednotlivcům s podobnými problémy a finančně podporuje organizace Anabell a Nevypusť duši

GK---foto-Klenoty-Aurum-Brao-imonk Nejlepší česká biatlonistka všech dob Gabriela Koukalová vydala v dubnu autobiografickou knihu s názvem JINÁ, ve které poprvé otevřeně promluvila o vlastních psychických problémech, které vyústily ve mnohaleté potýkání s poruchami příjmu potravy. To vše probíhalo v době, kdy na sportovním poli sklízela úspěchy největší z největších, a ve chvíli, kdy ji celá republika opěvovala a zbožňovala. Nyní, dva měsíce od vydání knihy, se Gabriela rozhodla otevřeně podpořit dvě instituce, které pomáhají podobně nemocným lidem – prostřednictvím fondu Gábi, které vzniklo pod Kontem Bariéry, podpořila Centrum Anabell, pomáhající osobám s poruchami příjmu potravy, a projekt Nevypusť duši, jenž se zabývá prevencí duševního zdraví. Organizace prozatím Gabriela podpořila finančním příspěvkem 350 tisíc korun, další budou následovat.

Už před vydáním knihy Gabriela zmínila, že by si přála, aby motivovala ostatní lidi, kteří se potýkají s podobnou nepřízní osudu, hledají inspiraci a hlavně cestu ven z klece, kterou poruchy příjmu potravy představují. „Sama na sobě jsem postupem času poznala, že zdravotní problémy i psychické stavy, se kterými jsem se potýkala, můžou mít velmi vážné následky, když se nezačnou řešit včas. Proto jsem napsala knihu s ambicí upozornit na nepříliš populární zdravotní problémy, které řeší spousta dívek a žen, a dodat jim odvahu to začít řešit," říká Gabriela Koukalová.

O tom, že tuto misi splnila a hodila záchranné lano mnoha nemocným dívkám, ženám, ale i mužům, svědčí stovky děkovných dopisů a e-mailů, které Gábina od vydání knihy obdržela. „Až v tuto chvíli jsem si díky vaší knížce dokázala všechno srovnat dohromady a racionálně si vysvětlit, co je doopravdy za mými aktuálními špatnými psychickými stavy. Dala jste mi impuls k tomu to změnit,“ napsala například čtenářka z Olomouce.

Jiná slečna, dlouhodobě trpící poruchami příjmu potravy, v osobní korespondenci uvedla: „Chci vyjádřit svůj obdiv, že jste se nebála veřejně přiznat k poruchám příjmu potravy, nehledě na to, že jste veřejně známá osobnost. Tím, že jste veřejně řekla, že trpíte bulimií, jste povzbudila slečny, které se potýkají s poruchami příjmu potravy, protože  nemají pocit, že jsou v tom samy.“

Podporu a poděkování ale Gabriele vyjadřují také odborníci: „Je mi velmi líto, jak se některá část veřejnosti staví k problémům, které (v knize) popisujete a je to pro mě jen další ukázkou toho, jak současná společnost stále nerozumí problematice poruch příjmu potravy. Nerozumím vůbec vrcholovému sportování, ale rozumím poruchám příjmu potravy, a to nejen jako odborník, ale také jako člověk s osobním prožitkem; a vím, že vše, o čem jsem zatím měla možnost slyšet či si krátce o Vás či od Vás i přečíst, je opravdu možné,“ napsala Gabriele ředitelka Centra Anabell Jana Sladká.

Právě Centru Anabell poputovala jedna z prvních finančních podpor z fondu Gábi, a to konkrétně na projekt Nutriční poradenství, které nabízí v jednotlivých Kontaktních centrech Anabell poradenství lidem s poruchami příjmu potravy podle jejich individuálních potřeb, a to registrovanými nutričními terapeutkami a absolventkami vysokoškolského studia daného oboru.

Vedle Centra Anabell podpořila Gabriela Koukalová přes své konto také nový projekt v rámci kampaně Nevypusť duši. Připravovaná série padesáti workshopů pro studenty středních škol po celé republice umožní další osvětu a prevenci duševních chorob skupinám osob, které jsou k psychickým nemocem nejnáchylnější.