Loading color scheme

Nákup slunečních brýlí: Co se vyplatí brát v potaz?

{phocagallery view=category|categoryid=2209|imageid=7254|float=left}Sluneční brýle patří mezi nejznámější doplňky každého z nás. V letním období si snad nelze ani představit slunný den, kdy byste je neměli na nasazené na očích. Z každé ženy dokážou vhodně zvolené sluneční brýle vykouzlit doslova femme fatale. Trendy model slunečních brýlí vás učiní nepřehlédnutelnou. Nikde není psáno, že by se muselo jednat o extravagantní model se vším všudy. Podle jakých kritérií sluneční brýle vybírat? Na to se podíváme mnohem podrobněji. Čtěte dál a zcela jistě se dozvíte, jaký model se vyplatí vybírat, aby vám skutečně slušel.

Typ obličeje v hlavní roli

Nesmírně důležitý je konkrétní typ obličeje daného člověka. Přesně podle něj budete volit obroučky. Jestliže máte obličej spíše kulatý, rozhodně jej nedoplňujte brýlovými obrubami kulatého charakteru. Na slavné lenonky také zapomeňte. Nemusíte brát rozhodně žádný složitý model s ostrými hranami, nicméně není od věci trochu ostřejší rysy volit. Pokud naopak máte obličej spíše hranatější s ostřejšími rysy, můžete si oblé tvary bez problémů dovolit a brýle vám budou slušet. Nezapomínejte ani na tvar obočí, který může také sloužit jako předloha pro výběr určitého typu brýlí.

Velké obruby nesluší každému

V poslední době si lidé hodně oblíbili sluneční brýle vyznačující se poměrně masivními obrubami. U těch je ale také dobré být opatrný. Jestliže má jejich majitel poměrně ostré rysy v obličeji, není zapotřebí jeho vzhled ještě více činit extravagantním. Navíc počítejte i s tím, že jsou takovéto brýle vcelku těžké. Ano, jejich základem je plast stejně jako u skel, nicméně přesto určité hmotnosti dosáhnou. A nosit je celé hodiny není zrovna optimální.
Kam budete v brýlích chodit?

I tuto skutečnost se vyplatí brát v potaz. Jestliže máte brýle pro procházky a toulky přírodou, bohatě vám postačí obyčejná konstrukce. Klast důraz budete jen na design. Naopak sluneční brýle určené pro sportování musí na očích dokonale sedět i při prudších pohybech a myšleno by mělo být také na nadměrnou tvorbu potu. Brýle by tudíž měly mít buď speciální buničitou vrstvu na obroučkách anebo moderní ergonomický tvar. Na tváři musí zkrátka dokonale sedět.

UV filtr a certifikace nezbytností

Zrak je jeden z nejdůležitějších smyslů. I proto si jej musíme dokonale chránit, k čemuž by sluneční brýle měly primárně sloužit. Optimální je tedy samozřejmě 100% UV ochrana před škodlivými slunečními paprsky. Dbejte proto, aby vámi vybraný model brýlí byl označen jako UV400. Je-li tomu tak, brýle dokážou zamezit průniku světla s vlnovou délkou 400 nm. Mnozí lidé si myslí, že čím jsou brýle tmavší, tím dokážou efektivněji zabraňovat průniku škodlivého UV záření. Ve skutečnosti tomu tak být v žádném případě nemusí. A co se vám může stát s nekvalitními brýlemi bez UV filtru? Mohou pomoct roztáhnout zornici, a tím pádem dojde k průniku mnohem většího množství škodlivého záření. Další důležitou certifikací je EEC.

A co cena slunečních brýlí?

Ta se značně liší. Na trhu se nachází spousta různých model. Nejlevnější a logicky také nejméně kvalitní sluneční brýle lze sehnat za pouhých několik stovek korun. Jestliže ale půjdete nakupovat do specializovaných očních optik, můžete zde zakoupit již značková kvalitní provedení. Nesmí se ale jednat o ty nejznámější značky. Tady se můžete klidně připravit i na ceny pohybující se v řádu několika tisíc korun. V tomto případě ovšem platíte více za značku než za to, že se bude jednat o opravdu kvalitní model. Výbornou volbou je nákup brýlí s pomocí slevových kuponů z Buykers.com. I na značkových modelech můžete ušetřit i několik set korun.