Loading color scheme

Plnicí pera vyžadují péči, ale stojí to za to!

{phocagallery view=category|categoryid=1637|imageid=5232|float=left}Plnicí pera se po éře propisek začínají pomalu vracet na naše psací stoly. A majitelé jsou za jejich krásu a kvalitní zpracování ochotni platit i nemalé částky. Na rozdíl od plastových kuličkových per je plnicí pero vlastně tak trochu investice. Pokud o něj správně pečujete, může vám vydržet dlouhá léta. Jak tento psací nástroj udržovat, aby vydržel co nejdéle, radí Michal Vacík z penShop.cz.


Plnicí pero Caran d’Ache k dostání na penShopu za 12 150 Kč.
Vliv na funkčnost a životnost plnicího pera má mnoho faktorů. Pokud se už rozhodnete investovat do dražšího pera, rozhodně ho neplňte levnými inkousty. Některé mají příliš agresivní složení, které by mohlo rozleptat hrot. Ujistěte se také, že inkoust není starší než rok nebo dva. „Pokud si stářím a stavem inkoustu nejste jisti, vždy ho před plněním zamíchejte. Díky tomu uvidíte, zda se na dně netvoří usazeniny, které by mohly ucpat tenké kapiláry,“ radí Michal Vacík. Nejvíce náchylné k zasychání jsou inkousty na bázi pryskyřice, pera jimi plněná proto potřebují pečlivější a častější údržbu.

Kvalitní inkousty vyrábí například značka Diamine (Dárková sada inkoustů Diamine Music Set na penShopu za 1 580 Kč).

Dalším důležitým faktorem je to, kam pero odkládáte, když jej zrovna nepoužíváte. „Aby inkoust nevytékal ani nezasychal v hrotu, uchovávejte pero hrotem nahoru ve svislé poloze, třeba ve stojánku nebo v kalíšku. Vždy se ujistěte, že je pevně zavřené víčkem,“ doporučuje Michal Vacík. Pokud víte, že pero nebudete používat delší dobu, je lepší jej vyprázdnit a opatrně pročistit obyčejnou vodou.

„Pokud je hrot z nějakého důvodu ucpaný zaschlým inkoustem, namočte ho na několik minut do vlažné vody. Pokud tato metoda nepomůže, pero rozeberte a vyčistěte úplně. Z pera by po důkladném čištění, kdy pero plníte vodou a vytlačujete ji, neměl vytékat žádný inkoust,“ říká Michal Vacík.

Plnicí pero CROSS Apogee Frosty Steel koupíte na penShopu za 5 460 Kč.

Tip na závěr:
„Buďte lakomí a své pero nikomu nepůjčujte. Na hrotu plnicího pera je jedinečné to, že se po čase přizpůsobí svému majiteli, respektive úhlu jeho psaní a tlaku na hrot,“ přidává svůj tip Michal Vacík. Pokud přesto pero někomu půjčíte jen na podpis nebo poznámku, podejte mu ho bez víčka. Pojistíte si tak, že vám ho vrátí.

{phocagallery view=category|categoryid=1637|limitstart=0|limitcount=0}