Loading color scheme

Tipy, jak doma se školákem správně procvičovat psaní

{phocagallery view=category|categoryid=1610|imageid=5048|float=left}Zejména v prvních ročnících základní školy je potřeba pomáhat dětem s učením i doma. Jednou z dovedností, kterou by měl školák s rodiči pravidelně procvičovat, je psaní. Jak ale vést dítě ke správným návykům a nenadělat jako rodič víc škody než užitku? Dodržujte několik základních doporučení a školákovi půjde psaní od ruky. Radí Michal Vacík, zakladatel penShop.cz.

Vytvořte školákovi pohodlné prostředí

Děti je čím dál těžší motivovat k učení v prostředí plném počítačů, televizí a hraček. Začněte navozením přátelské a uvolněné atmosféry, aby měl školák s psaním spojené pozitivní zážitky. Nenechte dítě, aby si psalo úkoly vleže na koberci nebo u konferenčního stolku v obýváku. Dopřejte mu klidné a příjemné místo s vlastní židlí a psacím stolem, kdy oba kusy nábytku odpovídají jeho výšce. Nezapomínejte na správné osvětlení.

Dohlédněte na správné držení těla a dítě případně nenásilně opravujte. Důležité je zejména to, aby školák seděl na celé židli, nohy svíraly pravý úhel v kolenou a pohodlně dosáhly na zem. Hlava musí být narovnaná kvůli správné vzdálenosti očí od sešitu a co nejmenšímu namáhání krční páteře.

Uvolněné ruce jsou základ

Dalším krokem je nácvik úchopu psacího nástroje. „Ten by měl držet školák takzvaným špetkovým úchopem v dolní části tužky tak, aby se prsty neprohýbaly. Psací nástroj by neměl svírat křečovitě, ale uvolněnou rukou," radí Michal Vacík z penShop.cz. Zkuste s ním před každým psaním jednoduché cvičení na uvolnění celých paží (psaní osmiček pažemi ve vzduchu) a hlavně kloubů (krouživé pohyby v zápěstí, mačkání a uvolňování pěsti) a prstů (imitujte hru na klavír nebo solení chleba).

Dbejte také na to, aby dítě vědělo, která je jeho dominantní ruka a jedině tou psalo i kreslilo. Na trhu existuje spousta pomůcek speciálně určených pro praváky i pro leváky. Rozhodně už dnes děti nepřeučujeme z leváctví na praváctví.

Před tím, než se dítě pustí do psaní psacím písmem, je vhodné, aby mělo zvládnuté psaní pravidelných tvarů a tiskacích písmen. Pro nácvik správného sklonu písma pedagogové doporučují natočit roh sešitu mírně vzhůru – u praváků pravý a u leváků levý.

Vsaďte na kvalitní psací pomůcky

Psací potřeby pro mladší školní děti nakupujte ve specializovaných obchodech a poohlédněte se po osvědčených značkách. „Zpočátku volte co nejměkčí psací náčiní. V době, kdy ještě dítě nepíše perem, je vhodná tužka s tvrdostí B nebo HB," doporučuje Michal Vacík.

Vsaďte na ergonomicky tvarované psací potřeby v kombinaci s pogumovaným povrchem, kterých je dnes na trhu velký výběr. Pro školáka mají hned několik výhod: tužka dítěti v ruce neklouže a je přesně definováno, v kterém místě ji má uchopit, nedochází k otlakům a únavě ruky při delším psaní a navíc se díky nepravidelnému povrchu nekutálí po stole.

Tipy Michala Vacíka na závěr

  • I když už používání plnicích per školy nevyžadují, minimálně na procvičování psaní tuto pomůcku doporučuji. Pomáhá totiž nejlépe ze všech psacích nástrojů zdokonalovat jemné motorické dovednosti a vnímání tlaku na pero. U moderních plnicích per se nemusíte bát inkoustové pohromy, mají poměrně sofistikovaný mechanismus, který psaní s nimi usnadňuje.

  • Děti, které jsou zvyklé si kreslit nebo vybarvovat obrázky, mají lepší předpoklady pro správné psaní. Pokuste se u svých ratolestí vzbudit zájem o kreslení a i při něm trénujte správné návyky, nejlépe už v předškolním věku. Nejlepší je malování štětcem, dítě totiž musí uvolnit ruku tak, aby byl tlak optimální a stopa štětce byla plynulá.

  • Nepřetěžujte dítě dlouhými úlohami, při kterých ztrácí motivaci a pozornost. Úplní začátečníci by neměli psát déle než 10 minut. S postupem školní docházky tuto dobu přiměřeně prodlužujte s přihlédnutím na individuální potřeby a schopnosti školáka.

  • Nezapomínejte, že špatně zafixované psací návyky se dají v budoucnu jen těžko napravit. Snažte se proto ty správné co nejdříve zautomatizovat. Pokud si něčím nejste jisti, neváhejte to zkonzultovat s paní učitelkou.

{phocagallery view=category|categoryid=1610|limitstart=0|limitcount=0}