Loading color scheme

Nový test pro včasnou prevenci rakoviny děložního čípku

{phocagallery view=category|categoryid=433|imageid=1309|float=left}Statistiky hovoří jasně, každý rok je u zhruba půl miliónu žen odhalen zhoubný nádor děložního čípku, v České republice jde přibližně o 1 000 žen, z toho 400 zemře. Podobně jako u dalších nádorových onemocnění zvyšuje šance na úspěšnou léčbu včasná a správná diagnóza.

V moderní klinice s komplexní ambulantní péčí, Programu H Plus, s úspěchem používají novou, velmi spolehlivou metodu zpracování stěru z děložního čípku – cytologii na tenké vrstvě neboli LBC (liquid based cytology). „LBC se od tradičního stěru, Pap testu, liší tím, že buňky odebrané z děložního čípku se místo nanesení na podložní sklíčko přenesou přímo do lahvičky s tekutým stabilizačním roztokem. V laboratoři je vytvořena pomocí speciálního přístroje přehledná tenká vrstva buněk na skle. Dojde tak k vyšetření všech buněk, které se odebraly z děložního čípku a jejich přesnějšímu vyhodnocení, při Pap testu totiž velká část buněk zůstane na odběrovém kartáčku a k mikroskopickému hodnocení se vůbec nedostane. Metoda LBC navíc v maximální míře eliminuje lidskou chybu, nedochází k podhodnocení nálezu, což se stává v 10 – 30 % případů při použití klasického Pap testu," vysvětluje MUDr. Jan Lacheta, gynekolog Programu H Plus.

Metoda LBC umožňuje použít stejný vzorek k vyšetření na přítomnost HPV (lidský papilomavirus), případně k dalším imunohistochemickým či genetickým vyšetřením. Právě infekce lidskými papilomaviry způsobuje rakovinu děložního čípku. MUDr. Jan Lacheta upřesňuje: „Existuje více než 100 typů tohoto viru, můžeme je rozdělit do 2 základních skupin – viry nízkého rizika LR – low risk (vyvolávají benigní onemocnění, např. bradavice, kondylomata) a viry vysokého rizika HR – high risk (způsobují přednádorové a nádorové změny děložního čípku). Riziko rozvoje zhoubného nádoru děložního čípku pro ženu HPV pozitivní oproti ženě negativní je 200-400x vyšší (pro srovnání je riziko rozvoje karcinomu plic u kuřáků 8x vyšší než u nekuřáků). Je tedy zřejmé, že vznik zhoubného nádoru děložního čípku je téměř nemožný bez přítomnosti papilomaviru."