Loading color scheme

Vůně whiskey na talíři aneb když vaří Jackova praneteř

{phocagallery view=category|categoryid=413|imageid=1177|float=left}Lynne Tolley je praneteř Jacka Daniela, zakladatele palírny osobité americké whiskey. Mimo to navíc spravuje penzion a restauraci Miss Mary Bobo, kterou měl za svého života Jack tolik v oblibě. A protože má Lynne k whiskey, jídlu a vaření velmi blízko, prezentuje veřejnosti, jak si whiskey Jack Daniel's vychutnat také tímto způsobem. Když ucítíte kouřový nádech ve vůni lynchburských jablíček nebo v právě upečeném hovězím hrudí s whiskey, poznáte, v čem je kouzlo vaření s Jackem.

Je mnoho způsobů, jak si vychutnat whiskey Jack Daniel's. Například jako součást pokrmů. Whiskey totiž může být velmi překvapivou a inspirující ingrediencí právě v kuchyni a neztratí nic ze své kvality a nezaměnitelné kouřové chuti.

„Jídlo dostává díky whiskey hlubokou a intenzivní chuť. Má široké spektrum využití od omáček až po dezerty, proto se nemusíme bát experimentovat a lahodnou whiskey použít například místo vína. Perfektní je ve spojení se zvěřinou, skopovým masem, ale hodí se také k rybám a mořským plodům. Vždy když používáme whisky, musíme však zvážit její výraznost a intenzitu," doporučuje Martin Liška, který nyní působí v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a je zároveň lektorem školy vaření Chefparade, kde se věnuje mimo jiné i molekulární kuchyni.

Lynne Tolley, praneteř samotného Jacka Daniela, představuje již mnoho let veřejnosti, jakým způsobem s Jackem v kuchyni zacházet. Pokud jste vyznavači kulinářské magie a dobré kvalitní whiskey, jsou tyto recepty přímo pro vás. Nenechejte hrnce a vařečky dlouho čekat, zde máte návod, jak si začít Jacka vychutnávat novým způsobem. Recepty nejsou složité, ingredience jsou běžně k sehnání a výsledek chutná dokonale.

Hovězí hrudí s whiskey

Suroviny (na cca 10 porcí):

asi 1,5 až 2,5 kilogramu hovězího hrudí
1 středně velká cibule, nasekaná najemno
1/4 šálku Jack Daniel's Whiskey
1/4 šálku sójové omáčky
1/4 šálku kečupu
1/4 šálku hnědého cukru
1/4 šálku jablečného octa
2 polévkové lžíce dijonské hořčice
1 polévková lžíce worcesteru
2 rozmačkané stroužky česneku
pepř na ochucení

Postup přípravy: Předehřejte si troubu na 150 stupňů Celsia. Hovězí hrudí položte na pekáč mastnější částí nahoru. Nasypte na maso cibuli a polijte ho marinádou z ostatních ingrediencí. Plech utěsněte alobalovou fólií. Pečte pomalu přibližně čtyři hodiny.

Maso před nakrájením nechte vychladnout, ideální je pečeni krájet až druhý den. Stejně tak výpek se doporučuje slít a vychladit. Lépe tak odstraníte přebytečný tuk. Při servírování můžete výpekem polévat maso na krajíčku bílého chleba nebo ho využít při podávání s bramborovými hranolky.


Lynchburská jablíčka

Suroviny (na cca 5 porcí):

3 polévkové lžíce másla
6 oloupaných jablek
½ hrnku cukru
1/3 hrnku Jack Daniel's Whiskey

Postup přípravy: Rozpustíme máslo, 5 minut na něm opékáme oloupaná nakrájená jablka. Přidáme cukr a whiskey a vaříme do zhoustnutí. Podáváme teplé. Zdobíme oblíbeným čerstvým ovocem.

{phocagallery view=category|categoryid=413|limitstart=0|limitcount=0}