Loading color scheme

Jak si vybírat vlněné oblečení a jak o něj pečovat

{phocagallery view=category|categoryid=411|imageid=1173|float=left}Vlna je dokonale univerzální materiál, který se hodí na celoroční nošení. V zimě hřeje, v létě naopak chladí a skvěle se díky svým absorpčním schopnostem hodí i pro sportovní oblečení. Stejně jako u jiného oblečení ale výhody vlny oceníte pouze tehdy, když sáhnete po kvalitním materiálu a správně o něj pečujete. Proto jsme s Hanou Píchovou z Atelieru Johanna připravili pár tipů, které vám pomohou zorientovat se v nabídce, poradí podle čeho vlněné oblečení a doplňky vybírat a jak se o ně starat.

Vlna je společně s bavlnou nejrozšířenějším přírodním materiálem v textilním průmyslu. A to jak díky dostupnosti, tak díky svým vlastnostem. Je velmi lehká, pružná, výborně absorbuje vlhkost, aniž by byla na omak vlhká, a hřeje tak v chladu i vlhku. V teplém prostředí naopak oceníte především její prodyšnost a tedy chladivý efekt.

„Pro každé použití se ale hodí jiný typ. Například jemné rouno, tedy takové, jehož vlákna mají tloušťku do 22 mikronů, se hodí na halenky a svetříky. Pro zimní kabáty a ponožky, které nenosíte na holém těle, je vhodné rouno silnější, které je odolnější a pevnější. Hrubá vlákna, tedy ta nad 33 mikronů, už jsou pro svrchní oblečení příliš hrubá a nevhodná pro styk s pokožkou, hodí se na koberce nebo jako výplň," upřesňuje Hana Píchová z Atelieru Johanna.

Se sílou vláken souvisí i nechuť k nošení vlněných výrobků. Převládá názor, že vlna kouše. „Pokud jste citlivější na tzv. kousání, volte výrobek z extra jemného merina, které má vlákno silné jen 16-18 mikronů, taková vlna vás určitě kousat nebude. Ono kousání je dáno tím, že výrobce použil nevhodný typ vlny. Čím je vlákno silnější, tím více kouše, je ale také zpravidla levnější a výrobci na to často hřeší. Pokud tedy nosíte vlnu na holé kůži, i třeba jen šály, límce svetrů nebo vlněné šperky, je síla vlákna jedním z nejdůležitějších parametrů, kterými byste se při nákupu měli řídit. Že vlněný svetr přestane kousat, když ho dáme do mrazničky, je také jen pověra, vlákna se v mrazničce tenčími nestanou," vysvětluje dál odbornice. Nevýhodou obzvláště jemných vln z tenkých vláken je ale na druhou stranu to, že snáze žmolkovatí, a vyžadují tudíž šetrnější zacházení.

Síla vláken je zpravidla udávaná na samotné přízi, pletené výrobky v obchodech tuto informaci uvádějí jen výjimečně, ale jemnost je zřejmá na dotek. Důležitý je tento údaj především u nákupů přes internet, kde byste měli tuto informaci vyžadovat, pokud v popisu není uvedená. A pokud jste zruční, na Fleru seženete i něco opravdu speciálního - ručně a v Česku tkanou a barvenou přízi. Na Fler.cz ji nabízí řada tvůrců, kromě Hany Píchové například Tereza Havrdová nebo značky OnegRH či Zen Garden.

Máte-li kvalitní vlněný svetr, může vám při správné péči sloužit dlouhá léta. Vlna je citlivý materiál a při jeho údržbě je třeba dodržovat určité zásady. Neměla by se prát v pračce, případně pouze na jemný a krátký program k tomu určený, s vhodným pracím prostředkem a zásadně bez ždímání, pokud nemá vlna speciální úpravu superwash.

„Každý, kdo si jednou vypral oblíbený svetr a musel ho pak darovat svým dětem, dobře ví, že se vlna velmi snadno zplstí a tím srazí. Vlněný výrobek by se proto měl prát pouze ručně, ve vlažné vodě do 30 °C, vždy s použitím tekutého pracího prostředku určeného pro praní vlny. Nesmí se během praní mnout, třít ani kroutit a při sušení je potřeba pouze jemně vymačkat vodu a sušit ve vodorovné poloze na froté ručníku upravený do žádoucího tvaru," dodává k údržbě Hana Píchová. Po úplném uschnutí pak nikdy vlněné oblečení nevěste na ramínka, ale volně složte.

Věřte, že vlna za tu péči navíc stojí a odmění se vám dlouhým a krásným životem bez žmolků a vytahaných rukávů.

{phocagallery view=category|categoryid=411|limitstart=0|limitcount=0}