Loading color scheme

Léčba chorob pohybového aparátu pomocí růstových faktorů a kmenových buněk – nově v Programu H Plus

{phocagallery view=category|categoryid=355|imageid=1060|float=left}Použití růstových faktorů a kmenových buněk k léčbě poruch pohybového aparátu je dokumentováno v celé řadě vědeckých studií publikovaných v odborných časopisech. Obě progresivní metody, při kterých je využita schopnost vlastního těla k obnově poškozených tkání, aplikují v ortopedické ambulanci Programu H Plus, moderní klinice s komplexní ambulantní péčí a zázemím nejlepších nemocnic v Praze. „Úspěšnost léčby těmito metodami je vysoká a nejsou dosud známy žádné vedlejší účinky," potvrzuje MUDr. Petr Teyssler, ortoped Programu H Plus. Podle jeho názoru se dá očekávat, že v souvislosti s pokračujícím výzkumem a používáním v medicínské praxi se bude rozšiřovat také spektrum chorob, které bude možné léčit tímto způsobem. A stejnou měrou bude přibývat i spokojených pacientů.

Co konkrétně si pod léčbou chorob pohybového aparátu pomocí růstových faktorů představit? MUDr. Petr Teyssler odpovídá: „Růstové faktory jsou bílkoviny přítomné v krevní plazmě každého člověka a jejich funkcí je opravovat poškozené tkáně v těle. Lidský organizmus však není vždy schopen dopravit tyto látky do potřebného místa v dostatečném množství. Existuje možnost odebrat periferní krev z žíly pacienta do speciální zkumavky a v separačním zařízení pracujícím na principu odstředění oddělit červené krvinky od plazmy a z ní ještě přes další membránu vyseparovat růstové faktory. Tento koncentrát se poté aplikuje injekčně do potřebného místa." Typickými chorobami, které se dají takto léčit, jsou tenisový loket, ostruha patní kosti, úponová bolest Achillovy šlachy nebo čéškového vazu. Růstové faktory se dají také použít k léčbě počátečních stádií poškození kloubní chrupavky například při artróze kolenního kloubu.

Indikacemi k použití kmenových buněk v ortopedii jsou nejčastěji defekty kloubní chrupavky, lze je použít u nehojících se zlomenin nebo jako podpora hojení šlachových a svalových trhlin. „Kmenové buňky jsou u dospělého člověka lokalizovány v kostní dřeni, v tukové tkáni a v periferní krvi. Jsou to jakési univerzální buňky, které mají schopnost vyvinout se ve stejný typ buňky, vedle jaké se ocitnou. Odběr těchto buněk z lidského těla je poněkud složitější než u růstových faktorů. Pro potřebu léčby ortopedických potíží je nejvhodnější použít buňky z kostní dřeně lopaty kyčelní kosti. Odběr se provádí pomocí tlusté jehly a provádí se v celkové anestezii pacienta. Po odběru se buňky separují podobným způsobem jako růstové faktory a mezi tím se připravuje místo, kam se budou aplikovat," vysvětluje MUDr. Petr Teyssler.