Loading color scheme

Konec trápení s hemoroidy

{phocagallery view=category|categoryid=199|imageid=627|float=left}Zdravotními potížemi souvisejícími s hemoroidy někdy trpěla přibližně polovina populace do 50 let. K nejohroženějším skupinám patří lidé se sedavým zaměstnáním. Úředníci, řidiči, manažeři, telefonistky v call-centrech, dispečeři...

Uzlovité cévní rozšířeniny, které jsme si zvykli označovat jako hemoroidy, sice nejsou nebezpečné či život ohrožující, jenže každá stolice se s nimi stává nepříjemnou, obávanou záležitostí, potenciálním zdrojem stresu. Co tedy poradit lidem, kteří sezení po většinu dne zkrátka omezit nemohou? Do jisté míry pomůže dodržování lékaři doporučovaných preventivních zásad, například pít dostatek tekutin, preferovat stravu s vysokým obsahem vlákniny (ovoce a zelenina, luštěniny, celozrnný chléb nebo cereálie), která zadržuje vodu, čímž napomáhá stolici volně projít a minimalizuje napětí. Důležité je dbát na řádnou osobní hygienu (místo drsného toaletního papíru používat třeba dětské vlhčené ubrousky), denně cvičit, vyvarovat se přílišné námaze způsobující zvýšení břišního tlaku. A pokud se přeci jen objeví občasné krvácení, podráždění, svědění a bolestivost v oblasti konečníku, pálení po stolici nebo pocit vlhkosti a neúplného vyprázdnění – první příznaky hemoroidálního onemocnění, začít je řešit včas.

V prvním a druhém stadiu, kdy hemoroidy krvácejí jen občas a nejsou trvale vysunuty ven z konečníku, přináší částečnou úlevu otření anální krajiny vlhčenými ubrousky s výtažky z heřmánku a aloe, omývání vlažnou vodou nebo sedací koupel v odvaru z dubové kůry. Podstatně efektivnějším řešením jsou pak přípravky obsahující bioflavonoidy z citrusů, které pomáhají udržovat zdravou cirkulaci krve v žilách, podporují pevnost cév a omezují jejich otok. Pokud jsou kombinovány s lokálně působícími gely s extrakty z protizánětlivě účinkujících léčivých rostlin, je pomoc ještě intenzivnější. Příkladem komplexní péče na přírodní bázi, zahrnující tablety a gel, je Hespidin®.

{phocagallery view=category|categoryid=199|imageid=628|float=right}Doplněk stravy Hespidin® tablety obsahuje speciální kombinaci tří velmi účinných, vědecky ověřených látek s příznivými účinky při výskytu hemoroidů: Diosmin a hesperidin, již zmíněné blahodárné bioflavonoidy vyskytující se v citrusových plodech, a aescin (extrakt z jírovce), který pomáhá udržovat zdravý oběh krve v žilách a navíc má antioxidační účinky. Doporučené dávkování je 1 tableta denně. Přípravek nesmí být podáván ženám v prvním trimestru těhotenství, při kojení a nemocným s těžkým selháním ledvin a s tromboembolickou chorobou. Výrobek není určen dětem.

Hespidin® gel okamžitě po aplikaci (minimálně 2-3 krát denně) zmírňuje nepříjemné pocity v oblasti konečníku, pohodlně a rychle se vstřebává. Obsahuje dubovou kůru, allantoin a hřebíčkový olej. Dubová kůra je po staletí známá a užívaná jako silný astringent (stahující látka). Allantoin je aktivní látka získávaná z kostivalu lékařského, která pomáhá hojení kůže, zklidňuje a funguje jako antioxidační ochrana proti vlivu volných radikálů, které negativně působí na pokožku. Hřebíčkový olej má silné antibakteriální, antiseptické účinky, je lokálním anestetikem, takže snižuje citlivost a zamezuje nepříjemným pocitům v postižené oblasti. Gel příjemně voní po hřebíčku a nezanechává pocit lepkavosti.

Doporučená cena na lékárně: 30 tablet 195 Kč, gel (75 ml) 109 Kč.