Loading color scheme

Poznejte pravé zlaté šperky. Zvládnete to i bez odborných znalostí

shutterstock450685045 Máte doma nějaké zlaté šperky, kousky zlata nebo snad zvažujete jejich nákup? Ale jak poznat jejich hodnotu a nenaletět podvodníkům? Tento drahý kov má jedinečné vlastnosti, které nelze nijak zaměnit. Proto je při bližším zkoumání možné odhalit, s čím máte tu čest.

Nenechte se oklamat
Naučte se rozpoznat pravé zlato od padělků, abyste chránili svůj majetek. Zlaté prsteny, náhrdelníky nebi jiné šperky je možné snadno otestovat, abyste zjistili, jak si skutečně stojí. Vždy si také vyžádejte certifikát, který osvědčuje původ a pravost šperku. Bude se vám hodit, kdyby se později ukázalo, že vám prodejce prodal nekvalitní výrobek.

Prvním vodítkem je punc
Hledejte nejprve tzv. puncovní značku. Ta se obvykle nachází v blízkosti zavírací sponky. U malých šperků je někdy potřeba pomoci si lupou, abyste značku našli. Razítko by mělo obsahovat počet karátů a někdy také značku výrobce. Toto označení garantuje, že se skutečné jedná o zlatý šperk a vy se nemusíte bát žádného podvodu.

Pomůže i kyselina
Ně vždy se ale jedná o šperky, abyste na nich mohli hledat puncovní značku. Proto je také možné všechny drahé kovy otestovat pomocí kyseliny, která poškodí pouze falešné materiály. Například zlaté náušnice můžete otestovat pomocí kyseliny dusičné, aniž byste je nějak poškodili.

Jak na to? Udělejte si na šperku či minci malou značku a na tu naneste malé množství kapalné kyseliny dusičné. Následně vyčkejte na chemickou reakci. Jestliže se jedná o falešný šperk, okamžitě se na místě objeví zelená barva. Šperk zhotovený z pozlaceného stříbra zase získá nehezky mléčný vzhled. Pravé zlato nebude s kyselinou nijak reagovat a šperk zůstane nepoškozený. Podobně dobře lze pravost šperku ověřit i pomocí magentu. Zlato by na něj nemělo reagovat, nicméně pokud obsahuje slitiny, může se k magnetu přitáhnout. Takový šperk pak nesplňuje náležitosti pravého šperku.

Zdroj obrázku: Syda Productions / Shutterstock.com