Loading color scheme

Cena smaragdů roste a zájem o ně stoupá

Prsten-z-bleho-zlata-se-smaragdovm-srdkem-koupte-ve-perkaskem-atelieru-Esterstyl-za-42-310-K1WEBSIZE Variace barevnosti, jasu i čistoty způsobují, že na světě neexistují dva totožné smaragdy. A protože cena smaragdů nepodléhá finančním spekulacím, každým rokem roste. Přesto je o oslnivě zelené drahokamy stále větší zájem. Šperky se smaragdy jsou totiž výjimečně krásné a nikdy neztratí na hodnotě.

Kdo v posledních letech sledoval zahájení filmového festivalu v Cannes, nejspíš nemohl přehlédnout, kolik slavných žen doplnilo svou róbu smaragdovým šperkem. Vzácný kámen s typickou zelenou barvou se už několik let drží na prvních příčkách žebříčku oblíbenosti mezi přírodními drahokamy.

„Smaragdy nosila ráda například manželka bývalého amerického prezidenta Jacquelline Kennedy, dnes s nimi oslňují herečky Julianne Moore, Angelina Jolie nebo Julia Roberts. I ony nejspíš přispěly k tomu, že popularita smaragdů v posledních letech stále stoupá. Ale těch důvodů je samozřejmě mnohem víc. Především variace barevnosti, obsahu inkluzí, jasu i čistoty způsobují, že na světě nenajdete dva naprosto stejné smaragdy. Každý je jedinečný. Cena smaragdů navíc nepodléhá finančním spekulacím, proto každým rokem roste a je reálným odrazem poptávky a nabídky. Zájem je především o smaragdy výjimečné kvality a barvy, jenže přírodní naleziště se postupně vytěžují, a tak kamenů ubývá,“ vysvětluje Ester Engelová ze šperkařského ateliéru Esterstyl, který se specializuje na výrobu individuálních šperků a pracuje výhradně s přírodními drahokamy.

esterengelovaamarekodstrcilcbWEBSIZE Nejčistší jsou kolumbijské
Smaragd je nejdražší odrůdou nerostu berylu. Aztékové ho považovali za svatý kámen a věřili, že přináší štěstí. Největší naleziště se nacházejí v Kolumbii, Brazílii a Africe, přičemž právě barva kolumbijských smaragdů je považována za nejkrásnější.

„Kolumbijské smaragdy představují vrchol žebříčku kvality smaragdů. Jde o kameny tmavě zbarvené, ale nejčistší se zářivým třpytem. My máme svého dodavatele, který nakupuje přímo od majitelů dolů, což je výhoda ohledně ceny a kvality smaragdů. Nejčastěji vybíráme drahokamy z oblasti Muzo – to jsou velice kvalitní smaragdy tmavší barvy, nebo z oblasti Chivor – kde se nacházejí kameny jasné, zářivě zelené barvy,“ říká Ester Engelová.
A jak probíhá výběr v praxi? Šperkaři si většinou nechají dovézt smaragdy přímo pro konkrétního klienta, nebo si vybírají kameny různých brusů do šperků, které se chystají realizovat, z kolekce dodavatele. Největší problém je prý s kameny do náušnic.

„Najít dva stejné nebo podobné smaragdy do páru je náročné a představuje to i vyšší investici. Například před rokem si naše zákaznice koupila prsten se smaragdem a nyní by chtěla do soupravy náušnice. Zatím jsme nenašli ten správný pár, co se týká barvy a velikosti. Ale však on se objeví, jen je třeba trpělivosti,“ usmívá se Ester Engelová.

Fragile! Smaragd svěřte jen profesionálům
„Protože je smaragd křehký kámen (má tvrdost 7 podle Mohsovy stupnice tvrdosti), byl pro něj vyvinutý speciální typ výbrusu, který dá vyniknout barvě, a přitom nemá ostré hrany, které by se daly odštípnout (tzv. smaragdový brus). Drobné inkluze a praskliny, které jsou pro smaragd charakteristické, značně ovlivňují jeho odolnost. Proto je náročné pracovat se smaragdy zejména při zasazování do šperku – při vyvíjeném tlaku se může kámen lehce odštípnout. Důležitá je i zručnost a zkušenost zlatníka a čistota kamene. Čím více prasklin a nečistot, tím více hrozí poškození,“ vysvětluje zlatník Marek Odstrčil s tím, že v jejich šperkařském ateliéru Esterstyl smaragdy nejčastěji vsazují do bílého zlata nebo platiny, která ještě podtrhne smaragdovou zeleň.

„Jasně zelená barva smaragdů působí velmi svěže a mladistvě, proto se hodí pro jednoduchý, elegantní design šperku. Snažíme se, aby vynikla krása kamenů. Někdy barvu podpoříme drobnými diamanty. Výsledný šperk musí působit odlehčeně, aby byl vhodný pro ženy na každodenní nošení, ne pouze pro společenskou událost,“ říká Ester Engelová. A na otázku, jakým ženám smaragdy nejlépe padnou, odpovídá. „Všem ženám, které se nebojí nosit výraznou zelenou barvu a dovedou ji zkombinovat se šatníkem. A i když se smaragdy často doporučují hlavně brunetkám, velmi sluší i rusovláskám nebo zelenookým blondýnkám.“